Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021

Vasa Maskin och verktyg Ab 2Jani Uusitalo i mitten, driver tillsammans med frun Karolina vidare den verksamhet som Hannu Harju byggt upp under namnet Konemyynti Hannu Harju. Det nya företaget har namnet Vasa Maskin och verktyg Ab och fokuserar som tidigare på försäljning av verktyg, truckar och däck till företag runt om i landet. – Vi siktar också på att växa något, och på sikt kanske anställa en eller två personer, berättar Uusitalo.

Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige. 

Hannu Harju grundade företaget för 21 år sedan, och har specialiserat sig på försäljning av verktyg, truckar och även däck. Kunderna består till största delen av företag och finns i hela Finland. Bland de större kunderna i Vasaregionen kan nämnas Vaskiluodon Voima, Wärtsilä, Kone-Ketonen Oy, NTM och Närko.  

När det blev aktuellt att tänka på pension och därmed även försäljning av företaget, vände sig Harju till VASEK, där företagsrådgivare Antti Alasaari antog utmaningen att hitta lämplig köpare. Det är här Uusitalo kommer in i bilden. Han är född och uppvuxen i Sverige, men har, liksom sin fru Karolina, merparten av sin släkt här i Österbotten. 

– Vi bestämde oss för att flytta till Finland för drygt ett och ett halvt år sedan, och bosatte oss då i Vasa. Vi kände båda två att det var dags att pröva något nytt, inleder Uusitalo. 

Han hade de senaste tio åren byggt upp ett eget företag inom säkerhetsbranschen i Eskilstuna. Företaget blev framgångsrikt och hade vid försäljningen tio anställda. 

– Jag kände mig klar med den branschen och ville göra något annat – men att fortsätta som egen företagare var en självklarhet. Det passar mig väldigt bra, förklarar Uusitalo, som kontaktade VASEK för att få information om olika försäljningsobjekt i regionen.  

Via Alasaari fördes de båda företagarna sedan samman redan för ett år sedan. 

– När pandemin slog till pausades förhandlingarna. Hannus verksamhet påverkades dock inte nämnvärt av situationen och vi återupptog därför förhandlingarna i höstas. Den 5 januari kom vi i mål, fortsätter Uusitalo.  

Harju konstaterar att processen gått förvånansvärt smidigt, men både han och Uusitalo är tacksamma för den hjälp de fått från VASEK. 

Företagsrådgivare Antti Alasaari fortsätter: 

– Tillsammans gick vi igenom alla siffror och aspekter kring att överta verksamheten. Jag hjälpte också till att göra upp verksamhetsplan och nödvändiga kalkyler för att göra finansieringsansökan, tillägger han.  

Vid Janis sida i företaget, som därmed också bytte namn till Vasa Maskin och verktyg Ab, arbetar nu även frun Karolina, som också hon ville göra något annat efter många år inom hemtjänsten. Harju finns också kvar i företaget under våren, för att dela med sig av sin erfarenhet och sitt nätverk. 

– Den sista maj går jag officiellt i pension, avslutar han.

 

Text och bild: Anna Sand

 

Till media en bild att ladda ner
Bild: Anna Sand
I bilden: Karolina Uusitalo, Jani Uusitalo, Hannu Harju‹ Gå till "Nyheter"

Statistisk information om Vasaregionen – senaste information för alla

26.02.2021 | Nyheter
VASEK har publicerat en statistiktjänst där man samlat in den viktigaste statistiken som beskriver Vasaregionens befolkning, sysselsättning, företagsverksamhet och regionalekonomi samt regionens dragningskraft.
Läs mera

Mål och mellanhållplatser till vägkartan för koldioxidneutral transport skapades i MoveIT-workshop

25.02.2021 | Nyheter
Till workshopen för koldioxidneutral mobilitet den 18 februari hade sammankallats framförallt representanter för projektområdets landsbygdskommuner för att diskutera de gemensamma målen och mellanhållplatserna för vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030 före år 2030.
Läs mera

West Coast Rib Charter satsar vidare – nu på hydrokoptercharter

25.02.2021 | Nyheter
Sedan i somras erbjuder Molpe-företaget West Coast Rib Charter som första företag i Österbotten båtutflykter med ribbåt. Nu kan företaget även erbjuda havsutflykter under vinterhalvåret, tack vare sin senaste investering – en hydrokopter.
Läs mera

Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi ger företagen verktyg

24.02.2021 | Nyheter
CERM-projektets aktörer VASEK, Concordia, Företagshuset Dynamo och Kristinestads Näringslivscentral lanserar 24.2.2021 en drygt 80 sidor lång färdplan för att hjälpa företagen i främjandet av sin verksamhet mot cirkulär ekonomi och hållbarhet. Österbotten ställer om – Färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi innehåller praktiska exempel med vars hjälp företag kan inleda sitt eget hållbarhetsarbete och utveckla hållbarhetstänket
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

24.02.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021 | Nyheter
Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige.
Läs mera

Sparra ditt företag i toppform kostnadsfritt med stöd av en erfaren företagsledare

17.02.2021 | Nyheter
Har du under din företagarkarriär funderat på vilken riktning du skall välja för att ta dig vidare? Skulle du behöva ett bollplank för att testa dina idéer?
Läs mera

Coronaåret gav en knuff åt dem som går i företagartankar

15.02.2021 | Nyheter
Under 2020 grundades via Nyföretagarcentralerna 10 procent mindre företag i Finland än året innan. Den största minskningen av antalet grundade företag syntes direkt när coronakrisen började mellan april och juni både nationellt och i Vasaregionen. Därefter ökade företagarintresset avsevärt. Den försvagade sysselsättningen fick många att förverkliga sina länge dolda företagardrömmar.
Läs mera