Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021

Vasa Maskin och verktyg Ab 2Jani Uusitalo i mitten, driver tillsammans med frun Karolina vidare den verksamhet som Hannu Harju byggt upp under namnet Konemyynti Hannu Harju. Det nya företaget har namnet Vasa Maskin och verktyg Ab och fokuserar som tidigare på försäljning av verktyg, truckar och däck till företag runt om i landet. – Vi siktar också på att växa något, och på sikt kanske anställa en eller två personer, berättar Uusitalo.

Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige. 

Hannu Harju grundade företaget för 21 år sedan, och har specialiserat sig på försäljning av verktyg, truckar och även däck. Kunderna består till största delen av företag och finns i hela Finland. Bland de större kunderna i Vasaregionen kan nämnas Vaskiluodon Voima, Wärtsilä, Kone-Ketonen Oy, NTM och Närko.  

När det blev aktuellt att tänka på pension och därmed även försäljning av företaget, vände sig Harju till VASEK, där företagsrådgivare Antti Alasaari antog utmaningen att hitta lämplig köpare. Det är här Uusitalo kommer in i bilden. Han är född och uppvuxen i Sverige, men har, liksom sin fru Karolina, merparten av sin släkt här i Österbotten. 

– Vi bestämde oss för att flytta till Finland för drygt ett och ett halvt år sedan, och bosatte oss då i Vasa. Vi kände båda två att det var dags att pröva något nytt, inleder Uusitalo. 

Han hade de senaste tio åren byggt upp ett eget företag inom säkerhetsbranschen i Eskilstuna. Företaget blev framgångsrikt och hade vid försäljningen tio anställda. 

– Jag kände mig klar med den branschen och ville göra något annat – men att fortsätta som egen företagare var en självklarhet. Det passar mig väldigt bra, förklarar Uusitalo, som kontaktade VASEK för att få information om olika försäljningsobjekt i regionen.  

Via Alasaari fördes de båda företagarna sedan samman redan för ett år sedan. 

– När pandemin slog till pausades förhandlingarna. Hannus verksamhet påverkades dock inte nämnvärt av situationen och vi återupptog därför förhandlingarna i höstas. Den 5 januari kom vi i mål, fortsätter Uusitalo.  

Harju konstaterar att processen gått förvånansvärt smidigt, men både han och Uusitalo är tacksamma för den hjälp de fått från VASEK. 

Företagsrådgivare Antti Alasaari fortsätter: 

– Tillsammans gick vi igenom alla siffror och aspekter kring att överta verksamheten. Jag hjälpte också till att göra upp verksamhetsplan och nödvändiga kalkyler för att göra finansieringsansökan, tillägger han.  

Vid Janis sida i företaget, som därmed också bytte namn till Vasa Maskin och verktyg Ab, arbetar nu även frun Karolina, som också hon ville göra något annat efter många år inom hemtjänsten. Harju finns också kvar i företaget under våren, för att dela med sig av sin erfarenhet och sitt nätverk. 

– Den sista maj går jag officiellt i pension, avslutar han.

 

Text och bild: Anna Sand

 

Till media en bild att ladda ner
Bild: Anna Sand
I bilden: Karolina Uusitalo, Jani Uusitalo, Hannu Harju‹ Gå till "Nyheter"

Energiseminariet fokuserade på framtida investeringar

07.02.2023 | Nyheter
Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finska handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.
Läs mera

Trafiken i Vasa hamn ökade kraftigt

03.02.2023 | Nyheter
Siffrorna för Kvarken Ports i Vasa år 2022 visar på en stark expansion av verksamheten över hela linjen. Kvarken Ports är det gemensamma hamnbolaget för Vasa och Umeå. Industrins tillväxt och den positiva trenden mot miljövänliga fartygstransporter i Vasaregionen återspeglas på flera av Kvarken Ports Vasas trafiksegment.
Läs mera

FöPL-reformen trädde i kraft vid årskiftet

31.01.2023 | Nyheter
Lagen om pension för företagare ändrades 1.1.2023: arbetsinkomsten preciseras och kontrolleras regelbundet. Den största ändringen i FöPL-reformen gäller pensionsbolagens skyldighet att kontrollera företagarens arbetsinkomst regelbundet vart tredje år.
Läs mera

Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023 | Nyheter
Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.
Läs mera

Samarbete behövs för att förverkliga gigalogistik

26.01.2023 | Nyheter
Det traditionella logistikforumet som organiserades av VASEK 19.1 samlade regionens logistikoperatörer och speditörer över en frukost. Vasas stadsdirektör och ledare för GigaVaasa-teamet, Tomas Häyry öppnade evenemanget och påminde lyssnarna om det arbete som redan har gjorts för att utveckla batterivärdekedjan och vad som fortfarande finns kvar att göra:
Läs mera

Varför är det värt att fundera på att sälja företaget redan före uppstart?

26.01.2023 | Nyheter
Det är kanske inte den första tanken i nyföretagarens huvud att tänka på att sälja ett företag som är i startgroparna, men det finns nog skäl att göra det. Våra företagsrådgivare berättar varför.
Läs mera

På arbetsplatser i Vasaregionen får man uttrycka sina känslor

24.01.2023 | Nyheter
Kan du vara dig själv på jobbet? Eller kan du visa dina medarbetare att idag är en dålig dag eller berätta att projektet inte fortskrider? Eller behöver du spela en roll, oavsett hur mycket det irriterar dig?
Läs mera

Företagsbyn i Österbotten redan i 10 år – VASEK och Startia med från början

20.01.2023 | Nyheter
Tiden går fort: i år har det gått tio år sedan det framgångsrika Företagsbyn-konceptet kom till Österbotten. Företagsbyn i Österbotten inledde sin verksamhet i september 2013. VASEK och Nyföretagscentrum Startia har stött Företagsbyns verksamhet redan från början.
Läs mera