Vasa Maskin och verktyg Ab fortsätter Konemyynti Hannu Harju Oy:s verksamhet

19.02.2021

Vasa Maskin och verktyg Ab 2Jani Uusitalo i mitten, driver tillsammans med frun Karolina vidare den verksamhet som Hannu Harju byggt upp under namnet Konemyynti Hannu Harju. Det nya företaget har namnet Vasa Maskin och verktyg Ab och fokuserar som tidigare på försäljning av verktyg, truckar och däck till företag runt om i landet. – Vi siktar också på att växa något, och på sikt kanske anställa en eller två personer, berättar Uusitalo.

Sedan en månad tillbaka har det drygt 20 år gamla företaget Konemyynti Hannu Harju Oy, beläget på Fågelberget i Korsholm, nya ägare. Hannu Harju går under våren i pension och verksamheten drivs vidare av Jani Uusitalo, också han med lång erfarenhet av företagande – dock i vårt grannland Sverige. 

Hannu Harju grundade företaget för 21 år sedan, och har specialiserat sig på försäljning av verktyg, truckar och även däck. Kunderna består till största delen av företag och finns i hela Finland. Bland de större kunderna i Vasaregionen kan nämnas Vaskiluodon Voima, Wärtsilä, Kone-Ketonen Oy, NTM och Närko.  

När det blev aktuellt att tänka på pension och därmed även försäljning av företaget, vände sig Harju till VASEK, där företagsrådgivare Antti Alasaari antog utmaningen att hitta lämplig köpare. Det är här Uusitalo kommer in i bilden. Han är född och uppvuxen i Sverige, men har, liksom sin fru Karolina, merparten av sin släkt här i Österbotten. 

– Vi bestämde oss för att flytta till Finland för drygt ett och ett halvt år sedan, och bosatte oss då i Vasa. Vi kände båda två att det var dags att pröva något nytt, inleder Uusitalo. 

Han hade de senaste tio åren byggt upp ett eget företag inom säkerhetsbranschen i Eskilstuna. Företaget blev framgångsrikt och hade vid försäljningen tio anställda. 

– Jag kände mig klar med den branschen och ville göra något annat – men att fortsätta som egen företagare var en självklarhet. Det passar mig väldigt bra, förklarar Uusitalo, som kontaktade VASEK för att få information om olika försäljningsobjekt i regionen.  

Via Alasaari fördes de båda företagarna sedan samman redan för ett år sedan. 

– När pandemin slog till pausades förhandlingarna. Hannus verksamhet påverkades dock inte nämnvärt av situationen och vi återupptog därför förhandlingarna i höstas. Den 5 januari kom vi i mål, fortsätter Uusitalo.  

Harju konstaterar att processen gått förvånansvärt smidigt, men både han och Uusitalo är tacksamma för den hjälp de fått från VASEK. 

Företagsrådgivare Antti Alasaari fortsätter: 

– Tillsammans gick vi igenom alla siffror och aspekter kring att överta verksamheten. Jag hjälpte också till att göra upp verksamhetsplan och nödvändiga kalkyler för att göra finansieringsansökan, tillägger han.  

Vid Janis sida i företaget, som därmed också bytte namn till Vasa Maskin och verktyg Ab, arbetar nu även frun Karolina, som också hon ville göra något annat efter många år inom hemtjänsten. Harju finns också kvar i företaget under våren, för att dela med sig av sin erfarenhet och sitt nätverk. 

– Den sista maj går jag officiellt i pension, avslutar han.

 

Text och bild: Anna Sand

 

Till media en bild att ladda ner
Bild: Anna Sand
I bilden: Karolina Uusitalo, Jani Uusitalo, Hannu Harju



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera