Vasa den sjätte företagarvänligaste kommunen i Finland

21.02.2022

yrittajatutkimus

Vasa placerade sig i den till företagsbeslutsfattarna riktade undersökningen Kommunernas image 2021 på sjätte plats beträffande helhetsintrycket på kommunernas TOP 10-lista. Den bedömning som Vasa fick har förbättrats betydligt jämfört med föregående år och intresset för att rekommendera Vasa har ökat mer än i någon annan kommun. Enligt undersökningen var Vasas rekommendationsindex NPS fjärde bäst. På enkäten som Taloustutkimus årligen ordnar har representanterna för näringslivet i kommunerna svarat, bland annat verkställande direktörerna, ekonomidirektörerna och representanterna för företagen. 

Vasa placerade sig vad gäller helhetsintrycket på sjätte plats i jämförelsen mellan alla kommuner, men på tredje plats bland städer med mer än 50 000 invånare. Av enskilda teman som ansluter sig till stadens image ur företagssynvinkel prioriterades bland annat kommunens marknadsföring, samarbetet mellan kommunen och företagen, stödande av samarbetet mellan kommunen och företagen, stödande av innovationer samt förstärkande av livskraften. Vasa placerade sig på 13 olika punkter till och med bland de fem bästa kommunerna. Vid bedömningen av tillgången på arbetskraft, informeringen till företagen samt kommersiell service fanns Vasa med bland de tio bästa.

Enkätsvararna skulle ge sin bedömning om de kommuner där de hade sin företagsverksamhet. På enkäten svarade sammanlagt 1 727 personer i de 36 största kommunerna eller städerna i Finland.

– Utgående från resultaten kan konstateras att ju tätare kontakt företaget har till Vasa stad desto positivare är företagets bedömning. De mest kritiska företagen är de som inte har alls någon kontakt med Vasa stad i ärenden som gäller deras företag, förklarar Timo Myllymäki, Senior Insight Manager vid Taloustutkimus.

Bland de främsta på riksnivå

I fråga om påståendena bedömdes som det positivaste Vasas företagarvänlighet och förstärkande av livskraften. De största utvecklingsobjekten ansågs vara stadens läge med avseende på trafiken och förbindelserna samt samarbetet mellan kommunerna. Vasas resultat är bättre än genomsnittet för kommun/stad i alla andra påståenden förutom i fråga om läget med avseende på trafiken och förbindelserna.

– Det är fint att märka att det långsiktiga utvecklingsarbetet för underlättande av företagsamheten har gett resultat. Vårt mål är ett Vasa, där företagandet görs lätt och företagarnas vardag smidig. Vi sammanträder regelbundet med Vasa Företagares representanter och diskuterar och ställer tillsammans upp de årliga målen. Med hjälp av dessa undersökningsresultat kan vi också bättre ta fasta på och rikta åtgärder på de frågor där det önskas särskilda förbättringar, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK ägs av kommunerna i regionen  elinkeino- ja kehitysyhtiö och dess huvudägare är Vasa stad. Till VASEKs huvuduppgifter hör att producera företagstjänster, utvecklingsprojekt i anslutning till näringslivet och företagande samt att marknadsföra regionen. VASEK har avgiftsfri rådgivning och stöder i alla skeden under företagets hela livscykel.

– Som kommunernas näringslivsbolag vill vi förbättra företagens och företagarnas samarbete med kommunsektorn. Därför tog vi initiativ till den här undersökningen, som genom sitt omfattande innehåll fungerar som en aktuell mätare på hur ärendena löper ur företagens synvinkel samt ger en bra grund för hur utvecklingsåtgärderna riktas i fortsättningen. Resultaten visar för Vasas del en fin utveckling under de senaste åren och nu är vi redan alldeles bland de främsta på riksnivå, konstaterar VASEKs verkställande direktör Stefan Råback.

Kommunbarometerenkäten öppen för företagarna

För tillfället pågår också Företagarnas i Finland Kommunbarometerenkät, som är avsedd för alla företagare.

– Det är bra att dessa undersökningar görs alltid emellanåt. Kommunernas image 2021-undersökningen ger vink om hurdana attraktionsfaktorer och utvecklingsobjekt Vasa har ur företagsbeslutsfattarnas synvinkel. Med hjälp av Företagarnas i Finland Kommunbarometer kan varje företagare föra fram sin synpunkt beträffande den egna kommunen. Med hjälp av dessa resultat kan vi bedöma såväl misslyckanden som lyckanden på ett djupare plan, därför hoppas vi att så många företagare som möjligt skulle svara på Kommunbarometern. Vi vill nog också få personlig respons av företagarna om hur vi kan utveckla stadens företagarvänlighet, sammanfattar Vasa Företagares verkställande direktör Mari Pohjanniemi-Kivi.

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera