Varför är det värt att fundera på att sälja företaget redan före uppstart?

26.01.2023

pexels mikhail nilov 6963054

Det är kanske inte den första tanken i nyföretagarens huvud att tänka på att sälja ett företag som är i startgroparna, men det finns nog skäl att göra det. Våra företagsrådgivare berättar varför.

– I Startias startrådgivning presenterar vi inte bara företagsköpet som ett alternativ till att starta ett nytt företag, utan påminner också om olika beslut i startskedet och deras inverkan långt in i framtiden, säger företagsrådgivare Antti Alasaari och fortsätter:

– I startrådgivning tänker vi alltid på valet av företagsform ur många olika synvinklar, för det är vanligtvis lättare att sälja ett aktiebolag, men det finns också tre andra skäl att redan i ett tidigt skede tänka på att sälja sitt företag någon gång i framtiden.

Kalle vill inte köpa Liisas Café och Österbottens bilverkstad fungerar inte i grannlandskapet

Vid företagsköp pågår också alltid förhandlingar om huruvida de nya ägarna har rätt att använda det gamla namnet. Att ge ett företag sitt eget namn gör det svårare att sälja eller expandera. Kalle kanske inte vill köpa och betala för namnet Liisas Café, utan vill bli av med att företaget förknippas med sin tidigare ägare. Även Liisa kanske tänker två gånger på om hon vill att hennes eget namn ska visas i den nya ägarens verksamhet, även om Kalle kanske vill dra nytta av Liisas namn.

– När du väljer ett namn för ett nytt företag bör du också tänka på den situationen att företaget har vuxit till ett välkänt varumärke i regionen, men det är dags att sälja eller utöka verksamheten till en annan ort. Ibland kan ett namn, som hänvisar till att vara lokal vara populärt, men ganska ofta har ett företag med ett icke-lokalt namn svårt att få fotfäste i ett nytt verksamhetsområde. I framtiden kan också företagets verksamhet ändras och namnet fungerar inte längre om det är för branschspecifikt, påminner Alasaari.

Starta inte en verkstad i det bakre hörnet av din gård

Den nya företagaren vill vara chef för sig själv, bestämma sig för sin arbetstid och kombinera arbete och vardag. Bra så, men ofta leder dessa reflektioner till det att företagets affärs- eller tillverkningslokaler byggs till samband med hemmet, eller en ny hall eller annan byggnad byggs på kanten av företagarens egen tomt.

– Om tomten eller byggnaden redan är din egen, då kommer det att finnas besparingar, men hur säljer du dem senare till en ny företagare, till den som fortsätter med ditt företag? Vill du ens vara hyresvärd när din egen företagarkarriär i dessa utrymmen slutar? direktör för företagstjänster Kjell Nydahl frågar och svarar direkt:

– Det är otvetydigt att investering i väggar på din egen hemgård inte är en hållbar investering på lång sikt. Och inte nödvändigtvis lönar det sig heller att investera i väggar även om det är fråga om industriområdet i din kommun. Det är där vi kommer till punkt tre.

Måste man köpa eller kan man hellre hyra?

Oavsett om det är väggar, det vill säga lokaler, eller maskiner och utrustning, bör du alltid tänka på att hyra eller leasa. Företagaren själv är också ansvarig för sin egen byggnad eller utrymme och maskiner – även när de går ur funktion. Företagaren själv sköter om underhåll, uppgraderingar till nyare modeller, samt tar hand om återförsäljning då man inte längre behöver dem.

– Hyresavtalet har en uppsägningstid och företagaren är fri att söka större eller mer funktionella lokaler för den växande – eller ibland till minskande – verksamhet. De leasade maskinerna är lätta att byta till de senaste och mest effektiva modellerna, och då finns det ingen föråldrad maskinbas i händerna när det är dags att sälja företaget till en ny ägare.

Utnyttja företagets minneslista

Företagets minneslista om företagsköp är inte bara för säljaren av företaget, men tjänar även köparen av företaget samt den nya företagaren. Med hjälp av listan kan en nyföretagare bekanta sig med vad som är viktigt och värdefullt i företaget på lång sikt, saker som höjer företagets värde. Man vet ju aldrig hur snabb exitplan en ny företagare funderar på.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera