graduation spring2018 1500px

Vårens EnergySpin-program har fått ett lyckligt slut, men programmet var bara en början för startups och deras projekt i Vasa och dess energikluster.

– Vi deltog i programmet för att kunna samarbeta med företag inom energibranschen och för att hitta nya affärsmöjligheter, förklarar Jarkko Malinen från Fuusio Labs.

De företag som deltog i programmet kom förutom från Europa (Fuusio Labs, SpinDrive, Geyser Batteries, LAAVAT, LGM and OBF Technology), även från USA (Nikola Labs) och Indien (MobiiKey).

Den viktigaste anledningen till att delta i programmet var tydlig: att få nya och värdefulla kontakter med EnergySpins partnerföretag.
– Vi bestämde oss för att ansöka till EnergySpin -acceleratorn eftersom vi var intresserade av deras imponerande samarbetspartners. Dessa stora finländska energibolag är veritabla drömpartners för startups inom energibranschen, säger Nikita Uzhegov från företaget SpinDrive.

Acceleratorprogrammet handlar dock inte bara om att byta visitkort, vilket OBF Technology är ett bra exempel på:
– Vi deltog i EnergySpin eftersom vi anser att det ger bra möjligheter att träffa experter inom industrin samt potentiella samarbetspartners. Det fungerade synnerligen bra. Verksamhetsmodellen för att skapa pilotprojekt var exakt det vi behövde, och vi är glada över att kunna börja utveckla ett samarbetsprojekt med två potentiella partners, berättar Reinis Sponde från företaget OBF Technology.

Programmet fokuserade sig inte bara på att få de rätta kontakterna och möten med EnergySpins samarbetspartners, utan under programmet fick man även stöd i att utveckla företagets affärsidéer. Därigenom är startupföretag redo att tillsammans med partners flytta till nästa steg av tillväxten.

Under de senaste månaderna har startupföretag deltagit i workshops, både enskilt och i grupper. Workshopparna handlade om produktkvalitet, utveckling av verksamhetsmodell och strategiplanering ur startupföretagets synpunkt. Dessutom har man planerat internationalisering och hur man behärskar de nödvändiga delfaktorerna i tillväxten, såsom att arbeta med investerarna.

– Vi har haft ett fantastiskt team, som har erbjudit värdefull vägledning och underlättat att knyta viktiga kontakter med företag inom energibranschen, säger Janice Escobar från företaget Nikola Labs.

– Programmet överträffade våra förväntningar. Högklassiga förhållanden och talare samt allt stöd som vi fick ta emot var av bästa slag, säger Nikita Uzhegov från SpinDrive.

– EnergySpin är ett utmärkt projekt för att hjälpa startupföretag speciellt inom energibranschen runt om i världen. Vi fick en utomordentlig upplevelse, imponerande insikter om branschen, goda råd och bra möten och kontakter. Tack vare EnergySpin känns det som vi har kommit hem till Europa, säger Ravi Reddy från MobiiKey.

Den sista perioden av acceleratorprogrammet inkluderade Cleantech Venture Day, där startupföretagens färdigheter testades, när ett rum fullt av investerare var på plats och lyssnade på deras uppträdanden på scenen. Företag deltog också i ett nätverksvenemang vid Frankrikes ambassad för att träffa ambassaden och företrädare för andra organisationer som var med i Cleantech Venture Day.

Sammanfattningsvis var vårens program framgångsrikt. Trots att programmet är över, väntar EnergySpin-teamet att de flesta av startupföretagen ska återvända till Finland för att fortsätta att utveckla sina projekt tillsammans med partnerföretag eller deras kunder.

Text: EnergySpin
Översättning: VASEK

EnergySpin 400px

pohjanmaanliitto-kolmikielinen vaeri 300RGBSom partners i EnergySpin-acceleratorns verksamhet fungerar energisektorns ledande företag såsom Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vasa Elektriska, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec och VNT Management. EnergySpin verksamheten är placerad i EnergyVaasa, ett av världens ledande kluster inom energisektorn. Företagsacceleratorn är ett av utvecklingsprojekten inom Vasas tillväxtavtal och det genomförs i samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Även Österbottens förbund är involverat.

‹ Gå till "Nyheter"