Vårens EnergySpin-program avslutades, men arbetet fortsätter för startups

27.06.2018

graduation spring2018 1500px

Vårens EnergySpin-program har fått ett lyckligt slut, men programmet var bara en början för startups och deras projekt i Vasa och dess energikluster.

– Vi deltog i programmet för att kunna samarbeta med företag inom energibranschen och för att hitta nya affärsmöjligheter, förklarar Jarkko Malinen från Fuusio Labs.

De företag som deltog i programmet kom förutom från Europa (Fuusio Labs, SpinDrive, Geyser Batteries, LAAVAT, LGM and OBF Technology), även från USA (Nikola Labs) och Indien (MobiiKey).

Den viktigaste anledningen till att delta i programmet var tydlig: att få nya och värdefulla kontakter med EnergySpins partnerföretag.
– Vi bestämde oss för att ansöka till EnergySpin -acceleratorn eftersom vi var intresserade av deras imponerande samarbetspartners. Dessa stora finländska energibolag är veritabla drömpartners för startups inom energibranschen, säger Nikita Uzhegov från företaget SpinDrive.

Acceleratorprogrammet handlar dock inte bara om att byta visitkort, vilket OBF Technology är ett bra exempel på:
– Vi deltog i EnergySpin eftersom vi anser att det ger bra möjligheter att träffa experter inom industrin samt potentiella samarbetspartners. Det fungerade synnerligen bra. Verksamhetsmodellen för att skapa pilotprojekt var exakt det vi behövde, och vi är glada över att kunna börja utveckla ett samarbetsprojekt med två potentiella partners, berättar Reinis Sponde från företaget OBF Technology.

Programmet fokuserade sig inte bara på att få de rätta kontakterna och möten med EnergySpins samarbetspartners, utan under programmet fick man även stöd i att utveckla företagets affärsidéer. Därigenom är startupföretag redo att tillsammans med partners flytta till nästa steg av tillväxten.

Under de senaste månaderna har startupföretag deltagit i workshops, både enskilt och i grupper. Workshopparna handlade om produktkvalitet, utveckling av verksamhetsmodell och strategiplanering ur startupföretagets synpunkt. Dessutom har man planerat internationalisering och hur man behärskar de nödvändiga delfaktorerna i tillväxten, såsom att arbeta med investerarna.

– Vi har haft ett fantastiskt team, som har erbjudit värdefull vägledning och underlättat att knyta viktiga kontakter med företag inom energibranschen, säger Janice Escobar från företaget Nikola Labs.

– Programmet överträffade våra förväntningar. Högklassiga förhållanden och talare samt allt stöd som vi fick ta emot var av bästa slag, säger Nikita Uzhegov från SpinDrive.

– EnergySpin är ett utmärkt projekt för att hjälpa startupföretag speciellt inom energibranschen runt om i världen. Vi fick en utomordentlig upplevelse, imponerande insikter om branschen, goda råd och bra möten och kontakter. Tack vare EnergySpin känns det som vi har kommit hem till Europa, säger Ravi Reddy från MobiiKey.

Den sista perioden av acceleratorprogrammet inkluderade Cleantech Venture Day, där startupföretagens färdigheter testades, när ett rum fullt av investerare var på plats och lyssnade på deras uppträdanden på scenen. Företag deltog också i ett nätverksvenemang vid Frankrikes ambassad för att träffa ambassaden och företrädare för andra organisationer som var med i Cleantech Venture Day.

Sammanfattningsvis var vårens program framgångsrikt. Trots att programmet är över, väntar EnergySpin-teamet att de flesta av startupföretagen ska återvända till Finland för att fortsätta att utveckla sina projekt tillsammans med partnerföretag eller deras kunder.

Text: EnergySpin
Översättning: VASEK

EnergySpin 400px

pohjanmaanliitto-kolmikielinen vaeri 300RGBSom partners i EnergySpin-acceleratorns verksamhet fungerar energisektorns ledande företag såsom Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vasa Elektriska, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec och VNT Management. EnergySpin verksamheten är placerad i EnergyVaasa, ett av världens ledande kluster inom energisektorn. Företagsacceleratorn är ett av utvecklingsprojekten inom Vasas tillväxtavtal och det genomförs i samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Även Österbottens förbund är involverat.



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera