Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021

IMG 1857 rajattuTim Wallin och Riitta Björkenheim i paneldiskussion

Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.  

– Arbete, lycka och framgång är starkt sammanlänkade, men lyckan är fortfarande sällan ett tema i stadens strategi som i Vasa. Vi samarbetar mycket i Vasa och skapar mervärde. Alla behöver inte vara överlyckliga hela tiden, men låt oss lyfta vardagens lycka till medvetandet, sade Vasas stadsdirektör Tomas Häyry i sitt öppningstal.  

– Universitetsstuderande har redan potential att bli lyckliga och vi önskar att de skulle stanna i vår region för att bli framgångsrika tillsammans med företag. Hur får vi dem att stanna? Det finns många saker som påverkar regionens attraktion och framgång. Nyckelordet är samarbete, för i det här loppet kan ingen göra det ensam, påminde Vasa universitets prorektor Annukka Jokipii

Tillräckligt nöjd i arbetslivet 

IMG 1834 rajattu

Enligt Markku Ojanen (på bild ovan), professor emeritus i psykologi som har forskat lycka och lycklighet, har man sällan kombinerat arbete och lycka: 

– Man har ju tidigare inte arbetat därför att det är trevligt, utan det har varit någonting man försöker undvika och målet har varit att minska antalet arbetstimmar. Kravet på effektivitet pressar på och brådska har dock varit det bästa ordet för att beskriva det finländska arbetslivet. Ändå är de allra flesta människor nöjda med sitt jobb, sade Ojanen. 

– Det finns ett behov av god ledning och utveckling — god ledning kanske inte leder till lycka särskilt mycket, men dålig ledning kan göra folk mindre lycklig. 

Ojanen efterlyste även att man bör ta tillfället i akt och njuta av arbetet mer, sträva efter flowupplevelser och vara tillräckligt nöjd med sitt arbetsliv. 

Hur kunde jag ta sönder en kokosnöt? 

IMG 1835 rajattu

Adam Smale (på bild ovan), dekanus vid Vasa universitet, betonade i sitt tal att livet är bra i Finland, men att hitta vänner är svårt och att hantera språk och kultur innebär utmaningar. 

– De grundläggande faktorerna är ok, men kulturen är utmanande, eftersom finländarna har ett hårt skal. Hur skulle jag ta sönder en kokosnöt, funderade Smale, som har förstahandserfarenhet i ämnet. Han flyttade från Storbritannien till Finland år 2004. 

Smale betonade också vikten av samarbete för att övertyga dem som har flyttat från utlandet till Finland att stanna i landet.  

– Det är fantastiskt att arbete och fritid är så balanserade i Finland. Men det kan vara en utmaning för någon som vill utöka sin sociala cirkel i en arbetsmiljö. Förutom den anställda är det också nödvändigt att arbetsgivaren tar den anställdas familj i hänsyn. Man måste överväga, hur delas ansvaret för att se till att den internationella kompetensen frodas och förblir i vår region? Hur får vi folk att interagera? Hur samarbetar vi? 

Trevligt att vara på jobbet 

IMG 1849 rajattu

Susanna Kultalahti (på bild ovan), postdoktor vid Vasa universitet, betonade den yngre generationens perspektiv på arbetslivet och vikten av ett coachande ledarskap. Enligt Kultalahti är det viktigt för ungdomar att göra sin egen röst hörd, att visa sin egen individualitet och att tillföra mervärde till sin egen arbetsgemenskap.  

– Man måste trivas på jobbet, men för ungdomar kan meningen med livet också komma från någon annanstans än jobbet — från vilka möjligheter arbetet ger. Samtidigt finns det många fler möjligheter än tidigare, och man borde kunna stödja alla ungdomars olika val.  

– I dag är valfriheten eller svårigheten att välja en utmaning för ungdomar. Antalet möjligheter och trycket de skapar kan vara utmattande. Man borde vara allt mer redan i en yngre ålder — man borde utbilda sig, bli rik och samla arbetserfarenhet, resa — det är praktiskt taget inte möjligt. 

Hur kan man då stödja ungdomarnas lycka på jobbet? Enligt Kultalahti är svaret enkelt: 

– Svara på förväntningar och löften, kom överens och håll dig till spelreglerna, lyssna på dem, dela erfarenheter, kunnande och attityder samt coacha dem. Säg mindre ”Detta har inte gjorts tidigare” och säg hellre ”Vi ska försöka!”. 

Medarbetarens ”kundupplevelse” viktig  

IMG 1866 rajattu

I en intressant paneldiskussion i slutet av eftermiddagen, ledd av utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim från VASEK, deltog Tim Wallin från Gambit, Johanna Kakkuri från Wärtsilä, Suvi Einola från Vasa Sjukvårdsdistrikt och Hannele Autio från ABB. De diskuterade hur företag upplever kompetens, kompetensbrist och ett lyckligt arbetsliv.

– Just nu talas det mycket om personalens kundupplevelse och individens erfarenhet av arbetslivet, sade Autio.  

– Personalens lycka är viktigt inte bara för individen, men också för företaget. Lyckliga människor gör bättre jobb och når resultat. Välbefinnande på arbetsplatsen är resultatet av lycka, och det kan ses, till exempel, som en minskning av sjukfrånvaro, påminde Kakkuri. 

– Vi vill vara lyckliga på arbetsplatsen och uppleva en psykologisk känsla av trygghet, att vi tillhör en grupp och får vara oss själva, säger Wallin.  

– Bristen på kompetens kommer bara att öka de kommande tio åren. Det är viktigt för oss att tänka på hur vi erbjuder anställda möjligheter till påverkan och utveckling. Anställda har ett behov av att göra gott, och det kan vi erbjuda här i Österbotten, Einola påminde. 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

09.08.2022 | Nyheter
En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har...
Läs mera

Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022 | Nyheter
Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt.
Läs mera

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera