Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020

Anneli Svens.Annelie Svens i Vörå har en bakgrund som medieassistent, men bytte bransch och blev frisörföretagare för tre år sedan. Hennes salong Beauty Office finns i Vörå Företagarcentrum.

Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.

Skönhetsbranschen har alltid intresserat henne, men för att inte välja samma studieinriktning som ”alla andra” föll valet för Annelies del på medialinjen. Idag kan hon konstatera att hon har nytta både av utbildningen och det faktum att hon inte var alldeles ung när hon bytte bransch och sedermera också blev företagare.

– Jag utbildade mig till frisör som vuxenstuderande på två och ett halvt år och hade siktet inställt på en anställning. Någon sådan hittade jag dock inte – däremot en ledig lokal här i Vörå Företagarcentrum, berättar Annelie.

Anneli Svens i sin skönhetssalong.Fokus ligger på miljövänliga produkter, både för försäljning och för den egna användningen i arbetet.

För att utreda möjligheterna till startstöd och få en ordentlig affärsplan och planering gjord för företaget, vände hon sig till Startia och företagsrådgivare Olav Nylund. När man ansöker om startpeng via TE-byrån, behövs alltid en affärsplan. I planen beskrivs affärsidén och förutsättningarna för en lönsam verksamhet.

– Mitt tips är att alltid först kontakta oss på Startia, varefter affärsplanen görs upp. När vi har kollat att planen fyller kraven lämnar man in ansökan om startpeng till TE-byrån. Därefter ska man invänta TE-byråns beslut innan man startar upp sin verksamhet, förklarar Olav.

– Det bör påpekas att speciellt i tätorter kan det vara svårare att få startpeng för verksamhet som det redan finns ett stort utbud, tillägger han.

Annelie ville göra allt rätt och på en seriös nivå, och tack vare sin bakgrund som medieassistent kan hon själv skapa eget marknadsföringsmaterial på ett mer professionellt sätt.

Manikyr på Beauty Office.Annelie erbjuder även manikyr – här kan man få både frisyr och naglar fixade till vårens fester.

Tack vare tidigare jobb visste Annelie också att hon ville fokusera på miljövänliga produkter. Förutom frisörstjänster och produktförsäljning erbjuder hon även manikyr.

Att arbetsplatsen ligger i samma fastighet där även andra företagare verkar, Vörå Företagscenter, ser hon som en klar fördel.

– Tillsammans med fotvårdsföretagaren här brukar jag ordna gemensamma kampanjer, och vi delar på de sociala utrymmena.

Frisyr gjord hos Beauty Office.

Under de tre år som hunnit gå sedan Beauty Office grundades i februari 2017, har Annelie byggt upp en egen stamkundskrets, men uppskattar också att få nya kunder och lära känna nya människor.

Vårvintern är för de flesta frisörer årets lugnaste period, så även för Annelies del. Effekterna av den extraordinära situation vi i skrivandets stund lever i, syns därför inte ännu så mycket i hennes verksamhet.

– Jag håller salongen öppen som vanligt, och alla vet vilka riktlinjer och rekommendationer som gäller.

Liksom alla andra företagare hoppas hon att situationen stabiliserat sig till våren, och alla de kommande festligheter som då brukar innebära en fullbokad kalender hos frisörerna.

 

Trots att det redan fanns ett flertal frisörer i Vörå, lyckades Annelie ändå få startpengen beviljad tack vare att hon gick rätt till väga från början.

 

 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt Beauty Office



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera