Uppfinnar-Jocke räddar planeten – EnergyVaasa och VEBIC på SuomiAreena

08.07.2019

 Savethedate1Tänk om en helt galen idé eller uppfinning om några år skulle vara en del av vår vardag? Det skulle inte vara första gången det händer. Ibland behövs djärva innovationer och nya idéer för att världen skall kunna förändras. På SuomiAreena -scenen kommer Energibranschens innovationscentrum VEBIC från Vasa att introducera fyra företagare, som alla är ”Uppfinnar-Jocke” på sin egen bransch.

SuomiAreena, som nu ordnas för fjortonde gången, organiserar och samlar landets bästa debattörer allt ifrån statsledare till influéncers inom sociala medier. Temat för årets evenemang är framtida färdigheter och innovationer.

Innovationer spelar en stor roll även i programmet som VEBIC och EnergyVaasa arrangerar. Ett antal djärva entreprenörer kommer upp framför publiken för att presentera sina egna uppfinningar, som är eller har varit långt före sin tid. Medverkande bl.a. Henri Kinnunen från WOIMA Ab, Tapio Saarenpää från There Corporation Ab, Lauri Paananen från Roaming Ab samt Peter Vesterbacka.

WOIMA vill lösa världens energi- och avfallsproblemet. Ett ambitiöst mål uppnås med hjälp av kraftverk, som använder avfall som källa för att skapa energi. Kraftverken installeras speciellt i utvecklande länder. Världen räddas inte enbart från Vasa, utan genom att föra tekniken från Vasa ut i världen.

There Corporation är en pionjär inom hushållens energihantering och efterfrågeflexibilitet av el. Bolaget utvecklar smarta energilösningar och affärsmodeller för energibolag. There Corporation har som mål att omvandla hushållen från en passiv till en aktiv del av energimarknaden.

Roaming har arbetat med solpanelprodukter i flera decennier. Företaget erbjuder sina kunder ett mer ekologiskt alternativ till elproduktion. För 25 år sedan var försäljningen av solenergisystem som affärsverksamhet mycket utmanande, man kunde jämföra det med att försöka sälja is till eskimåer. Tapperheten har emellertid belönats eftersom Roaming nu är en av de äldsta på sitt område i Finland.

Peter Vesterbacka blev känd genom spelbolaget Rovio Entertainment och Angry Birds-mobilspelen. Sedan dess har han grundat uppstarts- och teknologievenemanget Slush, lotsat tunnelprojektet mellan Helsingfors och Tallinn och är även med på tidskriften Times lista över de mest inflytelserika personer. Idag medverkar han bl.a. i utbildningsspelbolaget Lightneers.

Hur kan en innovativ produkt identifieras? Hur kan affärsverksamheten dra nytta av att vara verksamt i ett område, där också landets största energikluster fungerar? Hur räddar man världen? Bland annat dessa frågor kommer att besvaras vid en paneldiskussion 16.7. Som moderator fungerar Suvi Karirinne som är direktör på VEBIC.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera