Uppfinnar-Jocke räddar planeten – EnergyVaasa och VEBIC på SuomiAreena

08.07.2019

 Savethedate1Tänk om en helt galen idé eller uppfinning om några år skulle vara en del av vår vardag? Det skulle inte vara första gången det händer. Ibland behövs djärva innovationer och nya idéer för att världen skall kunna förändras. På SuomiAreena -scenen kommer Energibranschens innovationscentrum VEBIC från Vasa att introducera fyra företagare, som alla är ”Uppfinnar-Jocke” på sin egen bransch.

SuomiAreena, som nu ordnas för fjortonde gången, organiserar och samlar landets bästa debattörer allt ifrån statsledare till influéncers inom sociala medier. Temat för årets evenemang är framtida färdigheter och innovationer.

Innovationer spelar en stor roll även i programmet som VEBIC och EnergyVaasa arrangerar. Ett antal djärva entreprenörer kommer upp framför publiken för att presentera sina egna uppfinningar, som är eller har varit långt före sin tid. Medverkande bl.a. Henri Kinnunen från WOIMA Ab, Tapio Saarenpää från There Corporation Ab, Lauri Paananen från Roaming Ab samt Peter Vesterbacka.

WOIMA vill lösa världens energi- och avfallsproblemet. Ett ambitiöst mål uppnås med hjälp av kraftverk, som använder avfall som källa för att skapa energi. Kraftverken installeras speciellt i utvecklande länder. Världen räddas inte enbart från Vasa, utan genom att föra tekniken från Vasa ut i världen.

There Corporation är en pionjär inom hushållens energihantering och efterfrågeflexibilitet av el. Bolaget utvecklar smarta energilösningar och affärsmodeller för energibolag. There Corporation har som mål att omvandla hushållen från en passiv till en aktiv del av energimarknaden.

Roaming har arbetat med solpanelprodukter i flera decennier. Företaget erbjuder sina kunder ett mer ekologiskt alternativ till elproduktion. För 25 år sedan var försäljningen av solenergisystem som affärsverksamhet mycket utmanande, man kunde jämföra det med att försöka sälja is till eskimåer. Tapperheten har emellertid belönats eftersom Roaming nu är en av de äldsta på sitt område i Finland.

Peter Vesterbacka blev känd genom spelbolaget Rovio Entertainment och Angry Birds-mobilspelen. Sedan dess har han grundat uppstarts- och teknologievenemanget Slush, lotsat tunnelprojektet mellan Helsingfors och Tallinn och är även med på tidskriften Times lista över de mest inflytelserika personer. Idag medverkar han bl.a. i utbildningsspelbolaget Lightneers.

Hur kan en innovativ produkt identifieras? Hur kan affärsverksamheten dra nytta av att vara verksamt i ett område, där också landets största energikluster fungerar? Hur räddar man världen? Bland annat dessa frågor kommer att besvaras vid en paneldiskussion 16.7. Som moderator fungerar Suvi Karirinne som är direktör på VEBIC.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera