Undvik onödiga misstag även som lättföretagare

24.01.2020

Antti2 600px

Vad betyder lättföretagare egentligen? Och är det fråga om företagande överhuvudtaget? Lättföretagande har blivit ett populärt sätt att starta eget, för det passar bra då man vill jobba på deltid vid sidan om lönearbetet eller studierna.

Ganska ofta blir man lättföretagare genom sin hobby eller passion. Då man har kunnande, kommer det fram möjligheter att tjäna pengar på det. Det är ändå svårt att estimera hur mycket det finns efterfrågan på kunnandet och om det är möjligt att tjäna så mycket att man skulle kunna lämna sitt lönearbete.

Även om man tänker att man inte blir en ”riktig” företagare, lönar dig sig ändå att besöka nyföretagscentret för att diskutera sina planer och kalkyler. Företagsrådgivarna i nyföretagscentret hjälper dig att välja företagsformen som bäst passar din affärsidé och situation – är det sen lättföretagande, firma eller aktiebolag.

Som begrepp är lättföretagande lite komplicerat, för det finns ingen definition eller lagstiftning om det. Det är fråga om ett marknadsföringsnamn en firma har gett sin verksamhet, och som senare har tagits i användning även av andra aktörer. Huvudsakligen menar man med lättföretagare en person som jobbar som företagare men som fakturerar sina tjänster via en faktureringstjänst.

Att man är kund i en faktureringstjänst gör en inte automatiskt till en företagare, för processen ger dig inte ett eget FO-nummer. Men å andra sidan finns det faktiskt också faktureringstjänster, där man även får FO-numret till sin verksamhet, men företaget registreras inte i handelsregistret. Alltså en riktigt förvirrande djungel.

Faktureringstjänsterna tar hand om sin kunds fakturering, pappersarbeten och arbetsgivaravgifterna. Och naturligtvis vill de också ha ersättning för arbetet, så normalt avdras det en serviceavgift på 3–5 procent av summan. Faktureringstjänsten är också moms-skyldig, så den eventuella momsbefrielsen går man miste om. Det är också viktigt att förstå att faktureringstjänsterna inte gör välgörenhet utan de finansierar sin egen affärsverksamhet med dessa serviceavgifter. Det lönar sig att noggrant kolla servicens villkor och kostnader.

Ofta tycker man att det är lättare att bli lättföretagare än att starta eget företag, och det är lättare att återkomma till lönearbetet. Lättföretagande är en bra språngbräda till företagandet, men det lönar sig i något skede att återkomma till nyföretagscentret och diskutera med en företagsrådgivare: är verksamheten redan så omfattande, att det är bäst att starta ett företag? Och är det fortvarande möjligt att få startpeng då man blir företagare på heltid efter lättföretagandet?

Även om det är lätt att bli lättföretagare, är det bäst att ha ordentliga planer och veta vad man håller på att göra. Målet är att lyckas och ha framgång, så det lönar sig att utnyttja experthjälp. Man behöver inte göra sådana misstag som går att undvika.

Vårt mål är livskraftiga företag, oberoende av företagsformen eller bristen på formen. Var och en har olika idéer, målsättningar, drömmar och situationer. Boka tid på startrådgivning, så kan vi fundera vilka lösningar som passar bäst just för dig.

Antti Alasaari
företagsrådgivare
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia

Publicerat tidigare på finska i Vaasa Insider 20.1.2020‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera