Undvik onödiga misstag även som lättföretagare

24.01.2020

Företagsrådgivare Antti Alasaari.

Vad betyder lättföretagare egentligen? Och är det fråga om företagande överhuvudtaget? Lättföretagande har blivit ett populärt sätt att starta eget, för det passar bra då man vill jobba på deltid vid sidan om lönearbetet eller studierna.

Ganska ofta blir man lättföretagare genom sin hobby eller passion. Då man har kunnande, kommer det fram möjligheter att tjäna pengar på det. Det är ändå svårt att estimera hur mycket det finns efterfrågan på kunnandet och om det är möjligt att tjäna så mycket att man skulle kunna lämna sitt lönearbete.

Även om man tänker att man inte blir en ”riktig” företagare, lönar dig sig ändå att besöka nyföretagscentret för att diskutera sina planer och kalkyler. Företagsrådgivarna i nyföretagscentret hjälper dig att välja företagsformen som bäst passar din affärsidé och situation – är det sen lättföretagande, firma eller aktiebolag.

Som begrepp är lättföretagande lite komplicerat, för det finns ingen definition eller lagstiftning om det. Det är fråga om ett marknadsföringsnamn en firma har gett sin verksamhet, och som senare har tagits i användning även av andra aktörer. Huvudsakligen menar man med lättföretagare en person som jobbar som företagare men som fakturerar sina tjänster via en faktureringstjänst.

Att man är kund i en faktureringstjänst gör en inte automatiskt till en företagare, för processen ger dig inte ett eget FO-nummer. Men å andra sidan finns det faktiskt också faktureringstjänster, där man även får FO-numret till sin verksamhet, men företaget registreras inte i handelsregistret. Alltså en riktigt förvirrande djungel.

Faktureringstjänsterna tar hand om sin kunds fakturering, pappersarbeten och arbetsgivaravgifterna. Och naturligtvis vill de också ha ersättning för arbetet, så normalt avdras det en serviceavgift på 3–5 procent av summan. Faktureringstjänsten är också moms-skyldig, så den eventuella momsbefrielsen går man miste om. Det är också viktigt att förstå att faktureringstjänsterna inte gör välgörenhet utan de finansierar sin egen affärsverksamhet med dessa serviceavgifter. Det lönar sig att noggrant kolla servicens villkor och kostnader.

Ofta tycker man att det är lättare att bli lättföretagare än att starta eget företag, och det är lättare att återkomma till lönearbetet. Lättföretagande är en bra språngbräda till företagandet, men det lönar sig i något skede att återkomma till nyföretagscentret och diskutera med en företagsrådgivare: är verksamheten redan så omfattande, att det är bäst att starta ett företag? Och är det fortvarande möjligt att få startpeng då man blir företagare på heltid efter lättföretagandet?

Även om det är lätt att bli lättföretagare, är det bäst att ha ordentliga planer och veta vad man håller på att göra. Målet är att lyckas och ha framgång, så det lönar sig att utnyttja experthjälp. Man behöver inte göra sådana misstag som går att undvika.

Vårt mål är livskraftiga företag, oberoende av företagsformen eller bristen på formen. Var och en har olika idéer, målsättningar, drömmar och situationer. Boka tid på startrådgivning, så kan vi fundera vilka lösningar som passar bäst just för dig.

Antti Alasaari
företagsrådgivare
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia

Publicerat tidigare på finska i Vaasa Insider 20.1.2020‹ Gå till "Nyheter"

Språk-, kommunikations- och webbtjänster – allt under samma tak hos Lingvafix Communications

28.07.2021 | Nyheter
Rainer Ahlvik startade Lingvafix Communications 1992 som bisyssla, och 2011 var det dags att prova på om företagsverksamheten håller även på heltid – vilket den gjorde. År 2019 kom även frun Lilian Åstrand-Ahlvik med i företaget, med en examen i översättning samt 30 års erfarenhet av bl.a. projektadministration och förändringskommunikation i bakfickan.
Läs mera

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021 | Nyheter
Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

07.07.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Utnyttjande av biogas medför flera utmaningar

05.07.2021 | Nyheter
Den 18 juni diskuterades biogas vid Stormossen när CERM-projektledarna Göran Östberg, Rasmus Hautala och via distansanslutning Tomas Knuts bjöd in biogasoperatörer i Österbotten för att diskutera utveckling, framtid och framtida alternativ för utnyttjande av biogas.
Läs mera

”Ni gör ett mycket bra jobb för regionen” – skolbetyget för VASEKs verksamhet till och med 8,6

01.07.2021 | Nyheter
I maj skickade Vasaregionens Utveckling Ab VASEK sin årliga intressentenkät till cirka 180 personer. Bland dem fanns representanter för näringslivet, regionutvecklingsmyndigheter och utbildningssektorn samt genomförare av utvecklingsprojekt. Ordförandena för ägarkommunernas kommunfullmäktige samt -styrelser fick också besvara enkäten.
Läs mera

Vägkartan för koldioxidsnåla transporttjänster ökar transportens hållbarhet och användarantal

29.06.2021 | Nyheter
Inom MoveIT-projektet har man tagit fram vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030, som bidrar till att uppfatta de utvecklingsstigar som kan öka transportens hållbarhet och användarantalet för olika transporttjänster.
Läs mera

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera