Undvik onödiga misstag även som lättföretagare

24.01.2020

Företagsrådgivare Antti Alasaari.

Vad betyder lättföretagare egentligen? Och är det fråga om företagande överhuvudtaget? Lättföretagande har blivit ett populärt sätt att starta eget, för det passar bra då man vill jobba på deltid vid sidan om lönearbetet eller studierna.

Ganska ofta blir man lättföretagare genom sin hobby eller passion. Då man har kunnande, kommer det fram möjligheter att tjäna pengar på det. Det är ändå svårt att estimera hur mycket det finns efterfrågan på kunnandet och om det är möjligt att tjäna så mycket att man skulle kunna lämna sitt lönearbete.

Även om man tänker att man inte blir en ”riktig” företagare, lönar dig sig ändå att besöka nyföretagscentret för att diskutera sina planer och kalkyler. Företagsrådgivarna i nyföretagscentret hjälper dig att välja företagsformen som bäst passar din affärsidé och situation – är det sen lättföretagande, firma eller aktiebolag.

Som begrepp är lättföretagande lite komplicerat, för det finns ingen definition eller lagstiftning om det. Det är fråga om ett marknadsföringsnamn en firma har gett sin verksamhet, och som senare har tagits i användning även av andra aktörer. Huvudsakligen menar man med lättföretagare en person som jobbar som företagare men som fakturerar sina tjänster via en faktureringstjänst.

Att man är kund i en faktureringstjänst gör en inte automatiskt till en företagare, för processen ger dig inte ett eget FO-nummer. Men å andra sidan finns det faktiskt också faktureringstjänster, där man även får FO-numret till sin verksamhet, men företaget registreras inte i handelsregistret. Alltså en riktigt förvirrande djungel.

Faktureringstjänsterna tar hand om sin kunds fakturering, pappersarbeten och arbetsgivaravgifterna. Och naturligtvis vill de också ha ersättning för arbetet, så normalt avdras det en serviceavgift på 3–5 procent av summan. Faktureringstjänsten är också moms-skyldig, så den eventuella momsbefrielsen går man miste om. Det är också viktigt att förstå att faktureringstjänsterna inte gör välgörenhet utan de finansierar sin egen affärsverksamhet med dessa serviceavgifter. Det lönar sig att noggrant kolla servicens villkor och kostnader.

Ofta tycker man att det är lättare att bli lättföretagare än att starta eget företag, och det är lättare att återkomma till lönearbetet. Lättföretagande är en bra språngbräda till företagandet, men det lönar sig i något skede att återkomma till nyföretagscentret och diskutera med en företagsrådgivare: är verksamheten redan så omfattande, att det är bäst att starta ett företag? Och är det fortvarande möjligt att få startpeng då man blir företagare på heltid efter lättföretagandet?

Även om det är lätt att bli lättföretagare, är det bäst att ha ordentliga planer och veta vad man håller på att göra. Målet är att lyckas och ha framgång, så det lönar sig att utnyttja experthjälp. Man behöver inte göra sådana misstag som går att undvika.

Vårt mål är livskraftiga företag, oberoende av företagsformen eller bristen på formen. Var och en har olika idéer, målsättningar, drömmar och situationer. Boka tid på startrådgivning, så kan vi fundera vilka lösningar som passar bäst just för dig.

Antti Alasaari
företagsrådgivare
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia

Publicerat tidigare på finska i Vaasa Insider 20.1.2020



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera