Undvik onödiga misstag även som lättföretagare

24.01.2020

Företagsrådgivare Antti Alasaari.

Vad betyder lättföretagare egentligen? Och är det fråga om företagande överhuvudtaget? Lättföretagande har blivit ett populärt sätt att starta eget, för det passar bra då man vill jobba på deltid vid sidan om lönearbetet eller studierna.

Ganska ofta blir man lättföretagare genom sin hobby eller passion. Då man har kunnande, kommer det fram möjligheter att tjäna pengar på det. Det är ändå svårt att estimera hur mycket det finns efterfrågan på kunnandet och om det är möjligt att tjäna så mycket att man skulle kunna lämna sitt lönearbete.

Även om man tänker att man inte blir en ”riktig” företagare, lönar dig sig ändå att besöka nyföretagscentret för att diskutera sina planer och kalkyler. Företagsrådgivarna i nyföretagscentret hjälper dig att välja företagsformen som bäst passar din affärsidé och situation – är det sen lättföretagande, firma eller aktiebolag.

Som begrepp är lättföretagande lite komplicerat, för det finns ingen definition eller lagstiftning om det. Det är fråga om ett marknadsföringsnamn en firma har gett sin verksamhet, och som senare har tagits i användning även av andra aktörer. Huvudsakligen menar man med lättföretagare en person som jobbar som företagare men som fakturerar sina tjänster via en faktureringstjänst.

Att man är kund i en faktureringstjänst gör en inte automatiskt till en företagare, för processen ger dig inte ett eget FO-nummer. Men å andra sidan finns det faktiskt också faktureringstjänster, där man även får FO-numret till sin verksamhet, men företaget registreras inte i handelsregistret. Alltså en riktigt förvirrande djungel.

Faktureringstjänsterna tar hand om sin kunds fakturering, pappersarbeten och arbetsgivaravgifterna. Och naturligtvis vill de också ha ersättning för arbetet, så normalt avdras det en serviceavgift på 3–5 procent av summan. Faktureringstjänsten är också moms-skyldig, så den eventuella momsbefrielsen går man miste om. Det är också viktigt att förstå att faktureringstjänsterna inte gör välgörenhet utan de finansierar sin egen affärsverksamhet med dessa serviceavgifter. Det lönar sig att noggrant kolla servicens villkor och kostnader.

Ofta tycker man att det är lättare att bli lättföretagare än att starta eget företag, och det är lättare att återkomma till lönearbetet. Lättföretagande är en bra språngbräda till företagandet, men det lönar sig i något skede att återkomma till nyföretagscentret och diskutera med en företagsrådgivare: är verksamheten redan så omfattande, att det är bäst att starta ett företag? Och är det fortvarande möjligt att få startpeng då man blir företagare på heltid efter lättföretagandet?

Även om det är lätt att bli lättföretagare, är det bäst att ha ordentliga planer och veta vad man håller på att göra. Målet är att lyckas och ha framgång, så det lönar sig att utnyttja experthjälp. Man behöver inte göra sådana misstag som går att undvika.

Vårt mål är livskraftiga företag, oberoende av företagsformen eller bristen på formen. Var och en har olika idéer, målsättningar, drömmar och situationer. Boka tid på startrådgivning, så kan vi fundera vilka lösningar som passar bäst just för dig.

Antti Alasaari
företagsrådgivare
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia

Publicerat tidigare på finska i Vaasa Insider 20.1.2020‹ Gå till "Nyheter"

Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

02.12.2020 | Nyheter
Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.
Läs mera

Gemensamma värden och visioner förenar företagarna på FysioX – Konkret kundstig ett framgångskoncept

01.12.2020 | Nyheter
Gemensamma värderingar och en vilja att själva få skapa sin drömarbetsplats förde företagarkollegorna Sannamari Ulvinen och Satu Latvala samman för tre år sedan. De hade då arbetat som fysioterapeuter och motionsgruppsinstruktörer på samma arbetsplats i flera år, och när omorganiseringar blev aktuella där var tiden mogen för att starta eget.
Läs mera

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera