Tre miljoner euro till Vasa flygplats

14.01.2010

Vasa flygplats får tre miljoner euro i statligt stöd i år. Det är EU-kommissionen som godkänt stödet.

Pengarna ska investeras i infrastruktur och specifikt i sådana åtgärder som gynnar flygfrakten i regionen.

-Förstås är vi glada, säger flygplatschef Tapani Krooks.

I dag finns det inte några särskilda anläggningar på Vasa flygplats för att ta hand om flygfrakt.

Och eftersom det inte finns anläggningar i övriga Österbotten heller ser kommissionen det som en nackdel för företagen i regionen.

Krooks säger att det inte finns några konkreta godkända planer på vad som ska byggas på flygplatsen ännu. Däremot säger han att en frakthall och ett rullband nog finns med i planerna.

I kommissionens handlingsplan från 2007 betonas de regionala flygplatsernas betydelse. Att de prioriteras ses som ett steg i utvecklingen för att få ett integrerat transportnät i Europa.

Genom att offentligt stöda Vasa flygplats vill kommissionen att transportförbindelserna i regionen förbättras och effektiviteten ökar på flygplatsen, samtidigt som flyplatsen ska kunna användas mer intensivt.

VASEKs Development Manager Riitta Björkenheim är naturligtvis väldigt glad över nyheten, men vill påminna att det är fråga om en pusselbit i det stora finansieringspusslet. - Vi väntar ännu på Kommunikationsministeriets positiva beslut om tilläggsbudgeten, fortsätter hon.

Vasabladet 14.1.2010 

 

Närmare uppgifter

Riitta Björkenheim
044 512 6612

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera