Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021

maailman onnellisimmat finalistat MM netti 9Maija Mäki, Anni Ruostekoski och Sebastian Da Costa. Bild: Vasa stad/Mikael Matikainen.

Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!

Vasa utlyste i maj en efterlysning av världens lyckligaste människa. Kännetecknen var att personen bor i Vasaregionen samt har förmågan att uppleva känslor av nöjdhet, betydelsefullhet och lycka, och också sprider god energi runt omkring sig.

De tre finalisterna är Anni Ruostekoski, Sebastian Da Costa och Maija Mäki. De ser ivrigt fram emot att få dela med sig av hemligheterna till sin egen lycklighet.

– Lycklighet innebär för mig att man genomför livet i enlighet med sina värderingar, ler Anni.

maailman onnellisimmat finalistat MM netti 3Anni Ruostekoski. Bild: Vasa stad/Mikael Matikainen.

– Vi föds lyckliga, vi behöver inget för att vara det. Det är enkelt att vara lycklig, men försöker man för mycket blir det svårt, berättar Sebastian.

maailman onnellisimmat finalistat MM netti 5Sebastian Da Costa. Bild: Vasa stad/Mikael Matikainen.

– Alla har den där inre rösten som kan berätta vilken väg i livet du ska ta. Många lyssnar dock inte, av en eller annan anledning, säger Maija.

maailman onnellisimmat finalistat MM netti 1Maija Mäki. Bild: Vasa stad/Mikael Matikainen.

Det var 115 personer som anmälde sig eller blev anmälda som lyckliga, och baserat på ansökningarna valdes åtta av dem ut för intervjuer. Professor emeritus Markku Ojanen, som ägnat årtionden åt att studera lycklighet, ingick i intervjugruppen.

– Vi är positivt överraskade av antalet sökande och anmälda, och valet mellan dem var verkligen svårt. Alla sökande och anmälda är lyckliga i sin egen vardag, men i slutändan strävar vi efter att med dem som vi valde lyfta fram lite annorlunda synvinklar på lycka. När det gäller de tre finalisterna, kommer det att bli intressant att se vems berättelse som fascinerar finländarna mest, berättar Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén.

– Ett varmt tack till er alla som deltog. Allas berättelser hade förtjänat att berättas. Insikterna gav också oss i juryn redan i det här skedet nya perspektiv på lycka, berömmer Forsén.

Maria Veitola besöker Vasa i augusti

Redaktör Maria Veitola, bekant från bland annat Yökylässä Maria Veitola-realityserien, kommer till Vasa för att besöka de tre finalisterna och bekanta sig med deras liv. Samtidigt diskuteras också nycklarna till lycklighet ur finalisternas perspektiv.

– Det är fint att Maria Veitola fördjupar sig i hur vi lever här i Vasaregionen och får höra hurdana saker en lycklig vardag består av här. Havet, naturen och vår vackra stad kommer garanterat att komma fram på något sätt, förutser VASEKs marknadsföringschef Mari Kattelus.

Hur framskrider kampanjen?

  1. Om de tre lycklighetskandidaterna görs i augusti personporträtt i videoform tillsammans med Maria Veitola. Personporträtten utarbetas till en videoserie i tre avsnitt under namnet Maria & maailman onnellisimmat.
  2. Maria & maailman onnellisimmat publiceras på webbplatsen vasa.fi i september 2021. Utgående från avsnitten kan publiken rösta på sin kandidat till världens lyckligaste människa.
  3. Sökprojektet för världens lyckligaste människa kulmineras naturligtvis på Strömsö i Vasa. Under lycklighetskvällen, som ordnas på Vasas 415-årsdag den 2 oktober, utlyses världens lyckligaste människa. Evenemanget streamas på Vasa stads webbplats och some-kanaler. Som pris får världens lyckligaste människa gratis nyttjanderätt till Vasas kultur- och idrottstjänster för resten av sitt liv.

I slutändan har det naturligtvis ingen betydelse vem som är lyckligast, så länge så många som möjligt är så lyckliga som möjligt. Genom de tre finalisternas berättelser vill vi dela med oss av insikter om ett lyckligt liv för alla finländare och samtidigt öka lyckan för dem som bor i Vasaregionen. Det är vad Vasa satsar på nu och i framtiden.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Språk-, kommunikations- och webbtjänster – allt under samma tak hos Lingvafix Communications

28.07.2021 | Nyheter
Rainer Ahlvik startade Lingvafix Communications 1992 som bisyssla, och 2011 var det dags att prova på om företagsverksamheten håller även på heltid – vilket den gjorde. År 2019 kom även frun Lilian Åstrand-Ahlvik med i företaget, med en examen i översättning samt 30 års erfarenhet av bl.a. projektadministration och förändringskommunikation i bakfickan.
Läs mera

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021 | Nyheter
Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

07.07.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Utnyttjande av biogas medför flera utmaningar

05.07.2021 | Nyheter
Den 18 juni diskuterades biogas vid Stormossen när CERM-projektledarna Göran Östberg, Rasmus Hautala och via distansanslutning Tomas Knuts bjöd in biogasoperatörer i Österbotten för att diskutera utveckling, framtid och framtida alternativ för utnyttjande av biogas.
Läs mera

”Ni gör ett mycket bra jobb för regionen” – skolbetyget för VASEKs verksamhet till och med 8,6

01.07.2021 | Nyheter
I maj skickade Vasaregionens Utveckling Ab VASEK sin årliga intressentenkät till cirka 180 personer. Bland dem fanns representanter för näringslivet, regionutvecklingsmyndigheter och utbildningssektorn samt genomförare av utvecklingsprojekt. Ordförandena för ägarkommunernas kommunfullmäktige samt -styrelser fick också besvara enkäten.
Läs mera

Vägkartan för koldioxidsnåla transporttjänster ökar transportens hållbarhet och användarantal

29.06.2021 | Nyheter
Inom MoveIT-projektet har man tagit fram vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030, som bidrar till att uppfatta de utvecklingsstigar som kan öka transportens hållbarhet och användarantalet för olika transporttjänster.
Läs mera

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera