Tinto Roastery rostar Vasas lokalaste kaffe

24.02.2020

Janne Mäki ägare av Tinto Roastery och Startias direktör Tommi Virkama.Janne Mäki (till höger) importerar kaffebönor bland annat från Syd- och Mellanamerika. Tommi Virkama hjälpte företagaren att komma igång i företagets startskede.

På sommaren 2019 stod Janne Mäki bildligt talat i ett vägskäl: något nytt på arbetsfronten skulle sitta fint, men vad? Efter att ha lite undersökt alternativen bestämde han sig för att börja med något som han inte alls hade någon erfarenhet om, nämligen grunda ett kafferosteri.

– Jag övervägde först att börja importera kaffeprodukter, men konstaterade att efter all fraktande och lagrande är kaffet inte särskilt färskt mera när det väl levererats ända hit. Jag kom fram till att det allra färskaste kaffet skulle jag få genom att importera bönorna hit och rosta dem här, berättar Mäki.

– Intresset för kvalitativa produkter har ökat i Finland. Man är beredd att betala lite extra för bra kvalitet, säger Startias direktör Tommi Virkama.

När Mäki skulle grunda företaget bokade han tid till Startia för att få hjälp med affärsverksamhetsplanen och kalkylerna.

– Råden som jag fick där var guld värda! Affärsverksamhetsplanen behövdes senare på flera ställen och i början var det svårt att skaka kalkyler ur ärmen. Lyckligtvis hjälpte Tommi mig över startskedet. Jag fick även stöd av en företagsmentor, beskriver Mäki företagets startskede.

Byråkratin och förberedelserna sköttes under sommaren, medan det egentliga rostandet påbörjades i oktober 2019 i företagslokalen i Klemetsö, Vasa. Läget är smidigt nära centrum och flera Tinto Roasterys kunder – ifall vädret tillåter, hoppar Mäki på sin specialmålade Tinto Roastery-cykel och levererar nyrostade kaffebönor till närbelägna kunder. Företagets kundkrets består för tillfället huvudsakligen av lokala återförsäljare och hotell, men det finns intresse för Tintos kaffe även i andra städer.

Cykeln som Tommi Mäki levererar kaffe med.Med den här cykeln levererar Janne Mäki kaffe till närbelägna kunder, om vädret tillåter.

Men vad var det som lockade Mäki till en totalt främmande bransch, för att inte tala om det faktum att han dessutom startade eget?

– Min fru är colombianska, så jag har fått bekanta mig med sydamerikanska kaffesorter, och jag har nog varit intresserad av kaffe redan en längre tid. Jag har lite bakgrund i vinbranschen, men jag bestämde mig ändå för att satsa på det här med kaffe, berättar Mäki om sin bakgrund.

Enligt Virkama är det många som hittar sin företagsidé inom något de verkligen är intresserade av.

– Det är viktigt i företagandet att man verkligen brinner för det man gör, påpekar han.

– Jag har studerat litteratur som behandlar kafferostande och läst om ämnet på nätet, samt besökt andra rosterier för att inhämta kunskaper. I Danmark har de en egentlig skolning inom branschen, den har jag funderat på, berättar Mäki.

Företagarens vinbakgrund syns i Tinto Roasterys verksamhet på det sättet att företaget erbjuder vinprovning som sidotjänst. Företagaren överväger även att hyra ut företagslokalen för möten eller andra mindre tillfällen. Tiden får utvisa vartåt affärsverksamheten utvecklas, men det är ändå ett som är säkert:

– Mera lokalt än det här kan kaffet inte bli, konstaterar Mäki förnöjt.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera