Tillväxt med blicken västerut

02.03.2020

JV Nortech 4Skärande bearbetning – svarvning och fräsning – utgör grunden för tillverkningen på JV Nortech Metal. Ett lyckat resultat kräver både en modern maskinpark och CNC-tekniker som behärskar mjukvaran, maskinerna och verktygen.

Stark framåtanda med fokus på innovation och kreativitet, kontinuerlig utveckling genom investeringar samt fastslagna, strategiska tillväxtmål, konkretiserade i siffror, kännetecknar Storkyro-företaget JV Nortech Metal. Genom ständig utveckling vill företaget bli en föregångare inom branschen.

Företaget, som grundades 1996, har idag drygt 40 anställda samt två produktionshallar där olika komponenter till maskiner, motorer och andra enheter inom processindustrin samt den marina industrin tillverkas. Sedan knappt tre år tillbaka fungerar Jorma Lähetkangas som företagets VD.

– Företagets grundare Jari Viertola har ända sedan starten haft siktet inställt på tillväxt, och sedan ett par år tillbaka har vi även en konkret tillväxtstrategi, berättar Lähetkangas.

JV Nortech 2Jorma Lähetkangas fungerar som VD för JV Nortech Metal sedan knappt tre år tillbaka. Företaget har 41 anställda och verkar i två produktionshallar på industriområdet i Storkyro.

Enligt den ska omsättningen år 2020 år uppgå till elva miljoner euro, då den under senaste år uppgick till cirka sju miljoner euro.

– Tillväxten har under varje år varit 10-15 procent, likaså ifjol. Sådana siffror gör det möjligt att bättre hålla tillväxten undre kontroll och framför allt lönsam.  Det betyder dock att vi med samma takt inte kommer att uppnå de fastställda målen, och vi håller nu därför ögonen öppna även för andra sätt att växa. Företagsköp kan var ett sådant, fortsätter Lähetkangas.

Merparten av kunderna finns idag inom landet, även om cirka 95 procent av produkterna sedan går på export via dem. Företaget befinner sig nu i början av ett målmedvetet arbete att bredda sin marknad, i första hand över Kvarken.

– Vi har förnyat våra hemsidor, som nu finns i fullständiga versioner på både svenska och engelska, och kartlägger för tillfället etableringsmöjligheter i norra delen av Sverige. Umeå ligger geografiskt närmare oss än till exempel Jyväskylä, så det vore dumt att förbise möjligheterna där, anser Lähetkangas.

JV Nortech 5Här tillverkas olika komponenter till maskiner, motorer och andra enheter inom processindustrin samt den marina industrin. Merparten av kunderna finns idag inom landet, men nu vänder företaget sina blickar västerut och kartlägger möjligheterna i norra Sverige.

I huvudsak söker företaget nya, strategiska kunder för både kontinuerligt och regelbundet samarbete.

– I Finland tar en sådan etablering omkring ett år – utomlands får man räkna med minst den dubbla tiden. Ett realistiskt mål är ändå att inom detta år kunna sälja mindre partier med testprodukter till exempelvis Västerbotten och Norrbotten, hoppas han.

För att lyckas med målsättningarna krävs en modern maskinpark. Regelbundna nyinvesteringar görs därför, och en viktig partner i detta arbete är VASEK.

– Företagsrådgivare Antti Alasaari har under flera års tid bistått med sin hjälp när det är dags att ansöka om investeringsstöd, vilket är mycket tacksamt. Byråkratin kring stödansökningarna är sådan att man behöver experthjälp – det vore dumt att gå miste om stödmöjligheterna på grund av att man själv missat någon lite detalj, tillägger Lähetkangas.

En större ansökningsprocess avslutades vid årsskiftet.

– Jag har under flera års tid fått följa den här fina tillväxtsagan, där företagaren långsiktigt har fokuserat på att växa genom betydande och sysselsättande investeringar. JV Nortech Metal kan konsten att ta tillvara den kompetens som finns och dessutom höja den. Strategierna för att utveckla företagets brand, få nya kunder och ökad tillväxt är starka och framtiden ser mycket ljus ut för företaget, konstaterar Antti Alasaari från VASEKs sida.

JV Nortech 8

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand samt JV Nortech Metal‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera