Stöd för ensamföretagare

01.10.2020

Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).

Syftet med coronabidraget för ensamföretagare är att ensamföretagarnas verksamhet ska ha en ekonomiskt stabil grund under och efter pandemin. Det är fråga om ett verksamhetsbidrag för att täcka utgifter inom näringsidkande. Stödet är tidsbundet och gäller enbart för att sköta den akuta likviditetskrisen till följd av pandemin.

För vem

Bidraget är avsett för företagare oavsett företagsform och sättet att finansiera verksamheten och som

  • ensam utövar affärsverksamhet, är företagare eller näringsidkare utan avlönad arbetskraft, inklusive freelanceföretagare.
  • är företagare i huvudsyssla, oavsett verksamhetens juridiska form eller sättet att finansiera verksamheten.

Företagare som utöver sig själva sysselsätter högst fyra personer, kan ansöka om finansering i bidragsform av NTM-centralen (Finansiering till företag i undantagstillståndet som orsakats av coronaviruset) och företag, som sysselsätter fem eller fler personer, kan ansöka om finansiering i bidragsform (utvecklingsfinansiering av affärsverksamhet i störningssituationer) av Business Finland. Mera information

Med ensamföretagare avses företagare i huvudsyssla som verkar i Finland och ensam utövar affärsverksamhet, oavsett verksamhetens juridiska form eller sättet att finansiera verksamheten.

Det här innebär att bidraget för ensamföretagare kan beviljas enskilda näringsidkare eller firmor, kommanditbolag, öppna bolag, aktiebolag eller andelslag. Bidrag kan även beviljas s.k. lättföretagare, som sysselsätter sig själva och verkar på ett liknande sätt som företagare utan att grunda ett företag. Ensamföretagare är en som utövar affärsverksamhet ensam utan avlönad arbetskraft. Även freelanceföretagare kan få bidrag då freelanceföretagaren verkar som en enskild näringsidkare, genom en firma (näringsidkare eller affärsidkare), genom personbolag (öppet bolag, kommanditbolag), i aktiebolag eller andelslag. 

Bidraget är avsett för företagare i huvudsyssla. Ensamföretagare i huvudsyssla ska vara registrerade i FöPL-registret (i ansökan begärs numret på FöPL-försäkringen), eller som kan visa en företagarinkomst eller fakturering på minst 20 000 euro per år. Om företaget startats för mindre än 6 mån. sedan ska man visa att det uppkomna inkomstflödet skulle leda till en fakturering på minst 20 000 euro inom en period på 12 månader.

Bidraget för ensamföretagare beviljas företagarspecifikt. Om ensamföretagaren har flera företag där hen jobbar ensam, beviljas bidraget till det företag som företagaren har som huvudsyssla.

Förutsättningar för att bidrag ska beviljas

  • ensamföretagarens ekonomi och omsättning har försvagats efter den 16 mars 2020 till följd av coronaepidemin
  • ensamföretagaren bedöms ha förutsättningar för lönsam affärsverksamhet.

Förutsättningen för att bidraget för ensamföretagare ska beviljas är att företagets ekonomi försvagats avsevärt och omsättningen minskat till följd av coronaepidemin. Epidemin bedöms ha börjat påverka ensamföretagarens ekonomi i Finland efter den 16 mars 2020, då undantagsförhållanden konstaterades och beredskapslagen togs i användning.

Det här innebär att den sökande i ansökan ska visa att den avsevärda försvagningen i affärsverksamheten efter den 16 mars 2020 är en följd av coronaepidemin. Den sökande ska på ansökningsblanketten intyga att hens ekonomi försvagats avsevärt till följd av coronaepidemin. Ensamföretagarens ekonomi och nedgången i omsättningen efter den 16 mars 2020 ska intygas med kopior av bokföringen och/eller kontoutdrag (utgifter och försäljningsintäkter).

Ekonomin anses ha försvagat om företagets omsättning sjunkit över 30 procent efter att ha hållit så gott som samma nivå de föregående 12 månaderna. Om det är fråga om företagsverksamhet av säsongkaraktär, kan den genomsnittliga utvecklingen i affärsverksamheten granskas.

  • Lämna inte in din ansökan för tidigt, om du inte kan visa att ekonomin har försvagats avsevärt.

Dessutom är en förutsättning för bidraget att ensamföretagaren anses ha förutsättningar för lönsam verksamhet. Det anses finnas förutsättningar för lönsam verksamhet, ifall företagsverksamheten varit lönsam i bokslutet eller skattedeklarationen 2019. I ansökan ska den sökande intyga att företagsverksamheten varit lönsam före coronaepidemin.

Om ensamföretagaren har skatteskuld ska hen ha en av Skattemyndigheten godkänd plan för betalning av skatteskulden eller annan godkänd plan t.ex. en plan i fråga om utsökning eller företagaren ska kunna visa att en inlämnad ansökan om betalningsarrangemang har gjorts. Den sökande ska till ansökan bifoga en kopia på bokslutet 2019/det senaste bokslutet eller skattedeklarationen 2019/den senaste skattedeklarationen. Om företagsverksamheten startats efter den 31 december 2019 ska en annan tillförlitlig utredning lämnas (kopia av bokföringen och kontoutdraget). Dessutom ska den sökande till ansökan bifoga ett intyg över skatteskuld och om företaget har skatteskuld ska till ansökan bifogas en av skattemyndigheten godkänd plan för betalning av skatteskulden eller annan godkänd plan t.ex. en plan i fråga om utsökning eller företagaren ska kunna visa att en inlämnad ansökan om betalningsarrangemang har gjorts. Vid bedömning av verksamhetens lönsamhet kan man beakta ensamföretagarens utredning om exceptionella förhållanden under 2019.

Den sökande ska även intyga att hen avser fortsätta företagsverksamheten efter coronaepidemin. Den sökande ska även beskriva hur hen avser använda bidraget för att stabilisera sin verksamhet.

Bidraget för ensamföretagare är de minimis-finansiering och för att få det krävs att företagets de minimis-ackumulation inte är nådd. Det maximala beloppet för de minimis-finansieringen är 200 000 euro (för företag inom varutransport på landsvägar högst 100 000 euro) under innevarande och två föregående skatteår. Bidragsmottagaren ansvarar för att de minimis-stöd som beviljats av olika parter (t.ex. ministerier, myndigheter underställda ministerier, Business Finland, Finnvera Abp, kommuner och landskapsförbund) inte överskrider detta belopp. Allt offentligt stöd för företag är inte de minimis-stöd.  De minimis-stöd känner man igen på ett beslut, där man konstaterar beloppet av de minimis-stöd och hänvisar till Europeiska unionens förordning om stöd av mindre värde.

Bidrag beviljas i hela landet.

För vilka syften kan bidrag sökas

Ensamföretagarens bidrag är ett engångsbelopp på 2 000 euro för ensamföretagarens kalkylerade utgifter i företagsverksamhet, såsom utgifter för lokaler och utrustning som skaffats för företagsverksamheten samt bokförings- och övriga byråkostnader. Då engångsersättningen beviljas ses inte lön som företagaren tar ut som en utgift i företagsverksamheten.

Delvis med denna ersättning ska ensamföretagaren klara de utmaningar i ekonomin som coronavirusepidemin medför. Engångsersättningen kan beviljas för utgifter som uppstått 16.3–31.8.2020 och det sista ansökningsdatumet för bidraget är den 30 september 2020. Det är fråga om ett kalkylerat belopp och bidragsmottagaren har ingen skyldighet att visa upp verifikat för utgifterna vid ansökan om bidrag eller i efterhand.

Annat att beakta

Enligt 4 § i lagen om beskattning av företagsinkomster är skattepliktiga företagsinkomster inkomster som erhållits kontant eller som förmåner med ett värde i pengar. Eftersom understöden/bidragen i fråga inte har separat föreskrivits skattefria, är dessa beskattningsbar inkomst för företaget. Inkomsterna i fråga är inkomster från företagsverksamhet som måste bokföras som inkomst. Kommunerna meddelar bidragen som betalats till ensamföretagarna till Skattemyndigheten.

Den som söker bidrag ska beakta att då kommunen godkänner ansökan uppstår ett avtal mellan den sökande och kommunen i enlighet med 7 § 3 mom. i statsunderstödslagen. Bidragsmottagare kan utifrån avtalet utan dröjsmål återbetala bidrag som utbetalats felaktigt, för mycket eller utan grund. I fall av missbruk kan kommunen kräva att bidraget ska återbetalas. Bidragsmottagaren förbinder sig att vid behov ge bidragets beviljare de uppgifter som behövs för att säkerställa att bidraget inte ansökts i strid med villkoren för bidraget.

Den kommun som beviljat bidraget samt arbets- och näringsministeriet har rätt att i efterhand granska, för vilka syften bidraget använts.

Att ansöka om bidrag

  • Ansökningen om stödet för ensamföretagare (hemkommun enligt YTJ är Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyrö)
  • ANSÖKNINGSTIDEN HAR GÅTT UT 30 SEPTEMBER 2020.

Ansöknings-blanketten

OBS!

  • Ansökningsblanketten går inte att spara. Var vänlig och se till att du har allt material till hands som behövs för att fylla i ansökningen. För att fylla i ansökningen behöver du bankkoder eller mobilcertifikat. Bild på innehållet på ansökningsblanketten
  • Tjänsten kräver autentisering med en privatpersons mobilcertifikat eller nätbankskoder – inte ett företags. Observera även att Internet Explorer-webbläsaren stöds inte på grund av datasäkerhetsskäl. Vi rekommenderar att använda till exempel Google Chrome.
  • Efter du har skickat ansökan, får du inom cirka 1–2 arbetsdagar ett epostmeddelande då din ansökan har tagits i handläggning.

Information som behövs:

  • FO-nummer (om ett finns)
  • Företagsform
  • FöPL-försäkringsnummer
  • Startdatum för affärsverksamheten
  • Bankförbindelse (IBAN)
  • Information om eventuella de minimis-stöd som beviljats under de två senaste skatteåren.

Bilagor som behövs:

  • Bokslut 2019/senaste bokslut ELLER skattedeklaration 2019/senaste skattedeklaration
  • Kopior av bokföringen och/eller kontoutdrag för att påvisa hur försäljningen och kostnaderna har utvecklats 2020
  • Skatteskuldsintyg eller plan över betalning av skatteskulderna som Skatteförvaltningen godkänt

 



‹ Gå till "Nyheter"

Styrelsegården i Vasa – ett modernt exempel på en hållbar renovering

29.05.2023 | Nyheter
Vacker stuckatur från en svunnen tid blandas med modern färgsättning i ljusa toner, akustikdämpande fotoväggar och sofistikerade mattor i imponerande längder. Den energisnåla belysningen tänds automatiskt och steglöst vartefter vi äntrar mötesrummen, och i de som används mindre ofta noterar vi direkt en lägre temperatur. Vasa styrelsegård är ett helt nytt hus efter den omfattande renoveringen under 2020-2022.
Läs mera

Företag bör vara hållbara eftersom det är rätt sak att göra – men hur går man egentligen till väga?

17.05.2023 | Nyheter
Varför ska företag arbeta på ett ansvarsfullt sätt, samt tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi? Är det på grund av pengar? Eftersom det är bra för varumärket och ryktet? Eftersom det gör det lättare att rekrytera ny arbetskraft? Eller endast av den anledningen att det är den nya vägen att gå?
Läs mera

I vinnarföretaget är personalens mångfald en styrka

11.05.2023 | Nyheter
Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter. Juryn motiverar sitt val med det mångsidiga arbete som gjorts i företaget för att bygga upp arbetsgemenskapens välmående och mångfald.
Läs mera

VASEK20-tidningen delas ut till varje hushåll

10.05.2023 | Nyheter
VASEK20-jubileumstidningen delades 10.5 som ett offentligt meddelande till alla hushåll i Vasaregionen. Tidningen är ett rejält paket om Vasaregionen och förstås om VASEK som firar jubileumsår.
Läs mera

Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023 | Nyheter
Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.
Läs mera

”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023 | Nyheter
Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama, en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.
Läs mera

Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023 | Nyheter
GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.
Läs mera

I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023 | Nyheter
Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.
Läs mera