Sonja böt bransch och blev företagare

23.09.2019

Napraway1 768pxSonja Broo blev företagare i och med branschbyte.

Stela axlar och värkande muskler – första tanken för många är att boka tid till massören eller fysioterapeuten, men man kan också få hjälp från en naprapat.

Sonja Broos företag Napraway fyllde ett år i augusti. Företagsutrymmet, som innehåller alla sorters redskap från ett massagebord till ribbstol, är beläget i Vaasa Business Center på Kvarngatan. I naprapatutbildningen betonas manuell behandling. Många tror att skillnaden mellan naprapater och andra kroppsvårdsexperter är att de endast knäcker leder, men det är bara en av behandlingsformerna som naprapater erbjuder.

– Naprapaten kan erbjuda sin kund övningsterapi, så som mobilitets- och styrketräning, samt olika former av manuell terapi. Dessa inbegriper till exempel massage, ledmanipulation och -mobilisering samt muskelstretching. Andra vårdformer är exempelvis värme- och kylbehandlingar och elterapi, berättar Sonja och fortsätter:

– Det är klart att man också måste besitta förmågan att läsa kunden och förstå vad var och en behöver. Konditionsupprätthållande och skadeförebyggande vård är målsättningen. Själv strävar jag efter att djärvt föreslå nya vårdformer, ifall jag märker att de är till nytta för mina kunder.

Allt började med branschbyte

Sonja har restonomutbildning inom turism från förr. Hon hann arbeta på restaurangbranschen några år innan intresset för vårdbranschen väcktes.

– Det började kännas som att det här inte är min grej, och byte av bransch började locka. Redan när jag ansökte om studieplats för allra första gången funderade jag att någon slags vårdutbildning kunde vara intressant. Men då kände jag ingen i branschen, så den tanken lämnade lite. Senare började jag undersöka utbildningsmöjligheter på nytt och stötte på naprapatutbildningen. Den kändes genast passlig, eftersom manuell terapi intresserade mig, förklarar Sonja.

Drömmen blev verklighet på hösten 2014, då Sonja inledde sina naprapatstudier vid Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.

Napraway2Sonja Broo använder flera olika slags redskap i sitt arbete.

Företagande ett klart val från första början

Det stod klart för Sonja redan i startskedet av studierna att hon skulle bli företagare då hon utexaminerats. Hennes båda föräldrar är företagare, så ivern att anställa sig själv kommer redan hemifrån.

– De flesta i branschen jobbar som företagare. Dock är det möjligt att bli anställd till exempel vid olika fysikaliska vårdanstalter, men jag hade en klar bild av ett eget företag. I yrkeshögskolan blev vi också uppmuntrade till att fundera på företagande och ta kontakt med den egna regionens nyföretagscentrum, berättar Sonja.

Efter att ha blivit klar med studierna återvände Sonja till Vasa för att låta affärsidén mogna. Efter ett par månaders funderande kontaktade hon Nyföretagscentrum Startia och bokade tid till första rådgivningen. Först gick de igenom affärsidén och hon fick råd med affärsverksamhetsplanen.

– Under det andra besöket bearbetade jag affärsverksamhetsplanen med företagsrådgivare Antti Alasaari. Jag fick även råd med finansieringsplanen och startpengansökningen. Besöket vid Startia sammanfattade allt i ett paket, vilket underlättade processen avsevärt, ler Sonja.

Hurdana planer har Sonja inför framtiden, efter det första året som företagare?

– Naprapati är på så sätt en trevlig bransch, att man får hela tiden utveckla sig själv och lära sig nytt. Jag planerar att skaffa mig ytterligare utbildning för att kunna betjäna mina kunder ännu bättre, avslöjar Sonja.
Sonja uppmuntrar alla att motionera mera i vardagen och utföra övningarna som de fått på mottagningen även hemma.

– I själva verket är det kunden själv som gör jobbet, vi bara styr dem i rätt riktning, ler företagaren.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Nyheter
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Läs mera

Riima Oy sköter marknadsföringskommunikationen med företagaranda

16.01.2020 | Nyheter
Riima Oy, som grundats 2016, är en fullservicebyrå inom marknadsföring. Företaget kan erbjuda allt som ett företag eller en organisation behöver när det gäller marknadsföringskommunikation: tryckt material, digitalt marknadsföringsmaterial och webbsidor samt varumärkes- och strategiplanering. Riima anslöt sig till Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias nätverk av sakkunnigorganisationer i slutet av år 2019 och erbjuder marknadsföringstjänster i paket avsedda för nystartade företag.
Läs mera

VASEK börjar använda Vasaregionens evenemangskalender

15.01.2020 | Nyheter
VASEK har redan under flera år haft på hemsidan en evenemangskalender dit man samlat utöver VASEKs egna evenemang även seminarier, kurser och skolningar, infotillfällen, mässor och andra tillställningar som ordnas i regionen och intresserar företagare, näringslivet och organisationer. Nu har dock den egna kalendern blivit överflödig, eftersom den förnyade, mer funktionella och mer omfattande evenemangskalendern i Vasaregionens webbtjänst erbjuder en...
Läs mera

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Nyheter
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Läs mera

Vi söker en högskolepraktikant inom kommunikation för våren och sommaren 2020

10.01.2020 | Nyheter
Vi behöver din hjälp i arrangerandet av energibranschens toppevenemang EnergyWeek 2020 samt i EnergyVaasas kommunikation i olika kanaler. Du hjälper EnergyVaasas Communications & Brand Manager och producerar some-innehåll, marknadsföringsmaterial samt pressmeddelanden och marknadsföringstexter.
Läs mera

Julia hjälper företagskunderna att säga JA

07.01.2020 | Nyheter
För Julia Olin var tanken på ett eget företag en avlägsen och orealistisk dröm, tills hon en dag bestämde sig för att knacka på hos Nyföretagscentrum Startia. Plötsligt gick allt väldigt snabbt, och YES Communications var snart verklighet. Upstart-skedet gick över förväntan, och Julia ser ett tydligt behov av de tjänster hon erbjuder.
Läs mera

Hurudant stöd behöver ditt företag i klimatarbete? Svara på enkäten!

03.01.2020 | Nyheter
Med enkäten vill Vasa stad utreda hur små och medelstora företag upplever det stöd som de får av kommunen i fråga om sitt energi- och klimatarbete.
Läs mera

Ändringar i VASEKs och Startias öppettider

02.01.2020 | Nyheter
Vi har öppet på vardagar kl. 8.00–16.00. Kl. 11.15–12.00 har vi öppet begränsat. Ifall vi alla är på kundpalaver, möten eller på lunch, når du oss per telefon.
Läs mera