Små upplevelser väcker intresse särskilt bland långväga besökare

06.02.2018

KalastusPå årets Resemässa i januari hade i synnerhet skärgården en stor roll inom inhemsk turism. Kvarken presenterades förutom på Spotlight –projektets avdelning även på VisitVaasas och Världsarvet Kvarkens avdelningar. Kvarken väckte intresse speciellt bland internationella researrangörer, som projektchef Peter Källberg träffade i samband med workshoppen, vilken ordnades under mässan.

– Turisterna är intresserade av skärgården och dess natur och därtill av olika typer av aktiviteter med anknytning till naturen, såsom fiske. Allemansrätten väcker alltid mycket intresse, det är ju något som är unikt här i norden. Kanske finns där även potential, som fortfarande är outnyttjad, funderar Källberg.

Källberg hänvisar till ”Live like a local” -konceptet, som har blivit populärt runt om i världen. Där kan resenären i stället för den vanliga omgivningen få information om den lokala trakten och om invånarnas vardagliga aktiviteter.

– I en liten by i norra Sverige erbjuder en företagare möjligheter att komma fram med spark till ett vanligt litet hus på en kopp kaffe. Där berättar personen som är bosatt i huset fakta om byn, dess natur, människorna och deras vardag.

RetkeilyEnligt Källberg kunde även de enkla upplevelserna, som gäller naturens rika gåvor, utnyttjas mer kommersiellt. Utöver fisketurer även bär- och svampplockningsutflykter lockar turister som är intresserade av lugnet och stillheten i den nordiska naturen:

– Även små aktiviteter behövs för att uppväga de stora aktiviteterna, såsom husky- och skotersafari. De turister, som inte är vana vid att röra sig i naturen, uppskattar en säkert och sakkunnigt guidad, enkel liten utflykt till naturen, där de kan njuta av skogsbären och av sina matsäckar utan risk för att gå vilse.

I enlighet med de observationer som Källberg gjorde på resemässan anses rena, naturliga ingredienser och unika smaker numera vara en ännu mer integrerad del av turismupplevelsen. Man vill veta mer om omgivningen och dess typiska och traditionella mat- och hantverksprodukter. Berättande – storytelling - är också viktigt.

sienestys

Asiatiska turisterna är intresserade av möjligheten att besöka två länder under en resa. Därför bildar Kvarkens Världsarv tillsammans med Sveriges Höga Kusten och Umeåregionen en attraktiv helhet med endast fyra och en halv timmes båttur emellan.

Världsarvets område intresserar även de inhemska researrangörerna, och då behövs även aktiviteter för större grupper:

– De inhemska researrangörernas resor till Kvarken är mestadels bussresor och ofta riktat till pensionärer. Så detta bör beaktas vid tillhandahållandet av aktiviteter. Tillgängligheten och en lätt åtkomlighet är viktiga saker, påminner Källberg.

Av VASEK förvaltade Tillväxt genom information-projektets sista verksamhetsår har nu inletts, och under våren kommer det att ordnas flera infotillfällen. 15.2. stiftas bekantskap med de möjligheter som Tripadvisor har att erbjuda och senare under våren blir det infokväll om hur man skall förbereda sig inför den nya lagstiftningen om paketresor, som träder i kraft på sommaren.

– Antalet passagerare från Kina ökar, så det finns också planer på att ordna även en infokväll om hur regionens turistföretagare kan få synlighet på Kinas enorma marknad säger Källberg till slut.

 

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]

lippu ja tunnuslause svenska 300pxELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 

P.S. Workshop 22.2 Digital marknadsföring för landsbygdsföretagare

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera