Sebastian Da Costa röstades fram som världens lyckligaste person

02.10.2021

eae65060 s 1600x1200

"Jag ville gå ärligt in i den här processen"

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Resultatet av omröstningen offentliggjordes i lördags på Lycklighetskvällen i Strömsö. Upptäcktsresan i lycklighetens värld, som började under våren, nådde sin kulmen vid evenemanget. Vasa, som vill vara den lyckligaste staden i världen, ville hitta den lyckligaste personen i världen för att göra elementen i ett lyckligt liv kända.

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Den 31-årige Vasabon bygger sin lycklighet på modet att förverkliga sina drömmar. En viktig del av hans lycka är också de som står honom nära och deras stöd. 

– Det känns bra. Jag är verkligen tagen av att folk har röstat på mig. Jag ville gå ärligt in i den här processen och den här resan har gett färg åt mina dagar. År 2015 gjorde jag en vändning i mitt liv, och jag började fundera på mitt välmående. Då fick jag Don Miguel Ruiz bok Vägen tillbaka till paradiset i min hand. Just här och nu är det fint att tänka på min resa fram till den här stunden, säger Da Costa.

Da Costa valdes till världens lyckligaste genom omröstning. Förutom han var också Maija Mäki och Anni Ruostekoski nominerade till de lyckligaste. Till stöd för och inspiration i röstningsfasen publicerade Vasa en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste i september. I videoserien blev journalisten Maria Veitola bekant med finalisternas vardag och lycka i Vasa. Sammanlagt gavs 1 395 röster.

– Vi vill varmt tacka alla som röstade och naturligtvis hela vår finaltrio. Deras genuina och glada berättelser har fängslat och inspirerat finländarna enormt. Det var vår högsta prioritet när vi började leta efter världens lyckligaste person på våren, påminner Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad.

I en efterlysning som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, under handledning av lyckoprofessorn Markku Ojanen. Ojanen deltog också i Lycklighetskvällen som arrangerades i lördags med Maria Veitola som värd. Under kvällen diskuterade man lycka och samlade insikter från forskningsresan i Vasa.

– Under vårt äventyr har vi lärt oss att lyckan i slutändan bygger på mycket enkla och välbekanta saker. Familj, meningsfullt arbete eller hobby, smidigt vardagsliv och närheten till naturen är viktiga delar av lyckan. Vi har också fått bekräftelse på att goda gärningar ökar lyckan, säger Forsén.

Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas goda gärning för alla finländare. Målet har inte bara varit att dela med sig av insikter om lycka utan också att förändra den traditionella tankemodellen att man inte borde visa sin lycka.

– Sökandet efter den lyckligaste kulminerade på Lycklighetskvällen, men vårt gemensamma äventyr och arbete med lycka fortsätter, betonar Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Lycka är inte bara enskilda människors ansvar, utan livsmiljön har också stor inverkan på den. Vi i Vasaregionen tror att städer och kommuner kan bidra avsevärt till sina invånares lycka, fortsätter Kattelus.

Det här handlar det om:

  • Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi och invånarnas lycka följs upp genom en årlig lyckostudie.
  • Vasabornas lycklighet utvecklas tillsammans med hjälp av lyckoforskare, professor emeritus Markku Ojanen, som har studerat lycka i flera år.
  • I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Som kännetecken listades boende i Vasaregionen och förmågan att uppleva känslor av tillfredsställelse, relevans och lycka samt förmågan att sprida god energi.
  • Bland 115 anmälda valdes tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. I augusti fick de journalisten Maria Veitola som gäst.
  • Under Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste. Baserat på videorna kunde vem som helst rösta på sin favorit bland de tre utvalda finalisterna.
  • Världens lyckligaste person tillkännagavs i Strömsö, Vasa, den 2 oktober i direktsändning under Lycklighetskvällen, som man kunde följa på webben. Se på inspelningen av Lycklighetskvällen.
  • Den som röstas fram som den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.
  • Läs mera på varldenslyckligastestad.fi


‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera