Sebastian Da Costa röstades fram som världens lyckligaste person

02.10.2021

eae65060 s 1600x1200

"Jag ville gå ärligt in i den här processen"

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Resultatet av omröstningen offentliggjordes i lördags på Lycklighetskvällen i Strömsö. Upptäcktsresan i lycklighetens värld, som började under våren, nådde sin kulmen vid evenemanget. Vasa, som vill vara den lyckligaste staden i världen, ville hitta den lyckligaste personen i världen för att göra elementen i ett lyckligt liv kända.

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Den 31-årige Vasabon bygger sin lycklighet på modet att förverkliga sina drömmar. En viktig del av hans lycka är också de som står honom nära och deras stöd. 

– Det känns bra. Jag är verkligen tagen av att folk har röstat på mig. Jag ville gå ärligt in i den här processen och den här resan har gett färg åt mina dagar. År 2015 gjorde jag en vändning i mitt liv, och jag började fundera på mitt välmående. Då fick jag Don Miguel Ruiz bok Vägen tillbaka till paradiset i min hand. Just här och nu är det fint att tänka på min resa fram till den här stunden, säger Da Costa.

Da Costa valdes till världens lyckligaste genom omröstning. Förutom han var också Maija Mäki och Anni Ruostekoski nominerade till de lyckligaste. Till stöd för och inspiration i röstningsfasen publicerade Vasa en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste i september. I videoserien blev journalisten Maria Veitola bekant med finalisternas vardag och lycka i Vasa. Sammanlagt gavs 1 395 röster.

– Vi vill varmt tacka alla som röstade och naturligtvis hela vår finaltrio. Deras genuina och glada berättelser har fängslat och inspirerat finländarna enormt. Det var vår högsta prioritet när vi började leta efter världens lyckligaste person på våren, påminner Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad.

I en efterlysning som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, under handledning av lyckoprofessorn Markku Ojanen. Ojanen deltog också i Lycklighetskvällen som arrangerades i lördags med Maria Veitola som värd. Under kvällen diskuterade man lycka och samlade insikter från forskningsresan i Vasa.

– Under vårt äventyr har vi lärt oss att lyckan i slutändan bygger på mycket enkla och välbekanta saker. Familj, meningsfullt arbete eller hobby, smidigt vardagsliv och närheten till naturen är viktiga delar av lyckan. Vi har också fått bekräftelse på att goda gärningar ökar lyckan, säger Forsén.

Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas goda gärning för alla finländare. Målet har inte bara varit att dela med sig av insikter om lycka utan också att förändra den traditionella tankemodellen att man inte borde visa sin lycka.

– Sökandet efter den lyckligaste kulminerade på Lycklighetskvällen, men vårt gemensamma äventyr och arbete med lycka fortsätter, betonar Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Lycka är inte bara enskilda människors ansvar, utan livsmiljön har också stor inverkan på den. Vi i Vasaregionen tror att städer och kommuner kan bidra avsevärt till sina invånares lycka, fortsätter Kattelus.

Det här handlar det om:

  • Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi och invånarnas lycka följs upp genom en årlig lyckostudie.
  • Vasabornas lycklighet utvecklas tillsammans med hjälp av lyckoforskare, professor emeritus Markku Ojanen, som har studerat lycka i flera år.
  • I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Som kännetecken listades boende i Vasaregionen och förmågan att uppleva känslor av tillfredsställelse, relevans och lycka samt förmågan att sprida god energi.
  • Bland 115 anmälda valdes tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. I augusti fick de journalisten Maria Veitola som gäst.
  • Under Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste. Baserat på videorna kunde vem som helst rösta på sin favorit bland de tre utvalda finalisterna.
  • Världens lyckligaste person tillkännagavs i Strömsö, Vasa, den 2 oktober i direktsändning under Lycklighetskvällen, som man kunde följa på webben. Se på inspelningen av Lycklighetskvällen.
  • Den som röstas fram som den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.
  • Läs mera på varldenslyckligastestad.fi


‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetsarbete är en fortgående process i turismbranschen

29.11.2021 | Nyheter
26 företagare från hela Österbotten hade samlats 18.11 för att delta i en informationskväll på temat Vad är hållbar och ansvarsfullt utvecklande av Turismen?
Läs mera

Rekryterings- och anställningsfrågor bör hanteras sakligt och öppet

22.11.2021 | Nyheter
DKCO Advokatbyrås sakkunniga Nathalie Myrskog, Aki Aapio och Sofia Saarikko gav deltagarna en järndos av information om rekryterings- och anställningsfrågor vid evenemanget som arrangerades av VASEK och Kust-Österbottens Företagare den 18 november.
Läs mera

Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021 | Nyheter
Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.
Läs mera

Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021 | Nyheter
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Läs mera

Prao visar arbetslivets olika möjligheter – Prao elevens tankar

12.11.2021 | Nyheter
Hej, jag är en prao elev på Vasaregionens Utveckling VASEK den här veckan.
Läs mera

Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021 | Nyheter
Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.
Läs mera

Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021 | Nyheter
Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett...
Läs mera

Nya företag startas aktivt – Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också till ägarskiften

08.11.2021 | Nyheter
Under perioden januari–september grundades det sammanlagt 150 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, vilket var 6 % mer än under motsvarande period i 2020. Att starta företag från noll är fortfarande det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också att överväga som ett alternativ att ta över ett fungerande företag.
Läs mera