Renoveringscentrum syftar till att minska dubbelarbete

12.09.2017

MauritzKnutsRenoveringscentrum –projektet, som koordineras av Yrkeshögskolan Novia, bjöd in ett tjugotal aktörer inom byggbranschen till en diskussiontillfälle 7.9. Temat för tillställningen var mera hållbara strategier för fastighetsförvaltning. Frågor ställdes och diskussion fördes i ämnet.

Tillställningen öppnades av projektchef Mauritz Knuts (i bilden till vänster) och enligt honom fortsätter reparationsskulden att växa, och omsättningen av renovering inom husbyggande rör sig redan i samma siffror – om inte högre – som omsättningen av nybyggnation.

– Det finns mycket kunskap inom renovering, och i synnerhet inom energi- och kostnadseffektiv renovering, men problemet är att det är mycket uppsplittrat. Vårt projekt syftar till att bygga upp en opartisk, öppen och avgiftsfri data allt i ett och som är tillgänglig för alla.

Arkitekt Pekka Saatsi (i bilden nedan) berättade om kvalitetskriterier i renoveringen, vilka är som grundval för utvärderingen av arbetets framgång.

– Viktigaste för ett lyckat renoveringsprojekt är en smart ägare, som har tillräckliga resurser till sitt Saatsiförfogande. Därtill krävs det upplysta myndigheter och verkligen kunniga designers och byggare. Om man vill ha ett resultat med hög kvalité måste man också investera en hel del, konstaterade han.

Inom byggande och renovering borde man enligt Saatsi sträva efter en längre livscykel, minst hundra eller även två hundra år, då man i dag är nöjd med 50 års livslängd. Han fäster en stor vikt vid att säkra de byggnadshistoriska värdena.

Enligt Saatsi talar man inte heller tillräckligt om fuktsäkerheten i Finland. Även större bygg- och renoveringsprojekt genomförs utan väderskydd:

– Där står isoleringsullen i regnet. I Sverige är situationen redan bättre. En del rättsakter borde iakttas även här, utbrast han.

Jorma Tuomisto (Seinäjoen ammattikorkeakoulu) presenterade utbildningsmöjligheter och krav som gäller renovering. Under förmiddagen skapades en diskussion av det faktum att olika typ av kvalifikationer inte är giltiga till exempel i Sverige. Gemensamma kvalifikationskrav inom hela Norden skulle behövas, så att arbetskraften skulle kunna röra sig över gränserna utan att behöva ta överlappande kurser i olika länder.

Gireesh Nair från Umeå universitet presenterade kostnader på renoveringar med beaktande av energieffektivitetskraven samt till den relaterad forskning, som har gjorts i Umeå. Nair berättade även om enkäten riktad till folk som bor i egnahemshus, vars resultat visade att det saknas olika verktyg för att beräkna kostnadseffektiviteten, likaså behövs etappvisa instruktioner för genomförandet av renoveringen.

BoGlasBo Glas (i bilden till vänster) från Västerbottens läns landsting har forskat kring inomhusluftens effekt på hälsan. Enligt honom förbättrar en hälsosam inomhusluft livskvaliteten och minskar avsevärt symptomen av astma och även antalet luftvägsinfektioner och antibiotika. Renovering av byggnader eller lägenhetens nya möbler under graviditeten eller barnets första levnadsår gör att risken är 1,4–1,9 gånger större för att barnet drabbas av atopiskt eksem.

Projektledare Annika Glader från Novia lyfte fram problemet med dubbelarbete:

– I Sverige finns det en till fuktsäkerheten orienterad ByggaF-metod, och i Finland har man utvecklat en Kuivaketju10-metod, båda utan att vara medvetna om varandras planer och utan att utnyttja expertis av varandra. Det är ungefär som att återupptäcka hjulet. Hur skulle vi kunna få data och aktörerna ihopsamlade och dra nytta av varandras arbete och även samordna arbetet som gjorts i grannlandet för finländska förhållanden, och vice versa? frågade Glader.

Det planerade Renoveringscentret skulle vara svaret och en aktör för att lösa det här problemet, men finansieringen är fortfarande ett frågetecken.

Intrerreg BA SV RGB

 

Läs mera om det grändöverskridande projektet Renovation Center

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera