Quriosa Interior specialiserar sig på produkter inom traditionsbyggande

06.07.2018

IMG 4445 600px

Genom ett företagsköp och förändringar i livet specialiserar Quriosa Interior sig på produkter inom traditionsbyggande

Den stormiga junivinden ruskar om Quriosa Interiors ytterdörr och ”Öppet”-skylten. I början av maj flyttade företaget på grund av ägarskifte från Jungsund till en gammal skolbyggnad som ägs av Koskö skifteslag, och som lekfullt kallas för "företagscentrum". På den angränsande tomten finns även företaget Koskö Mill som spinner ullgarn.

– Vi hade nyligen öppet hus-dag tillsammans med Koskö Mill och vi gynnas båda av detta samarbete. Jag drömmer om ett litet café som skulle fungera i samband med inredningsbutiken. Många gillar att göra utflykter hit till landsbygden och besöka våra företag, och många grupper besöker också Koskö Mill, berättar nyföretagare Sabina Lithén.

IMG 4402 600pxDet var aldrig meningen att hon skulle bli företagare. Men man borde aldrig säga "aldrig", för när hon fick höra om att Quriosa Interior var till salu, konstaterade hon att tiden var rätt för en förändring i livet och började förhandla med säljaren. Ett avtal om köpesumman uppnåddes i snabb takt och efter att läsåret var slut lämnade Lithén på tjänstledighet från sitt arbete som lärare.

– Med min familj renoverar vi som bäst vårt gamla hus och genom det var jag redan bekant med Ottoson-linoljemålfärgerna som Quriosa har i sitt sortiment. Till följd av företagsköpet överfördes hela Quriosa-lagret samt online-butiken till mig. På första maj samlade vi ihop våra vänner för ett flyttningstalko och öppnade på den nuvarande platsen 4.5. Allt är fortfarande på hälft, men vi håller på och renoverar lokalerna under sommaren och butiken är öppen under tiden. Online-butiken har också fungerat helt utan avbrott, berättar Lithén.

IMG 4423 600px– Den tidigare ägaren bedrev verksamheten i ett uthus på ägarens gårdsplan men eftersom vår egen gård inte är utrustad med någon lämplig byggnad, var jag glad när jag via Facebook hittade de här lediga lokalerna bredvid Koskö Mill, som passade exakt för vår verksamhet.

Alicia Tresize-Segervall, som äger Koskö Mill tipsade Lithén om att kontakta VASEK.

– Jag fick synnerligen viktiga råd från företagsrådgivarna på VASEK. De berättade om hur man skall genomföra företagsköpet i rätt ordning och vad man behöver ta hand om i varje steg samt hur man reder ut finansieringsmöjligheterna. Jag fick också essentiella råd vid utarbetandet av en affärsplan, och särskilt med beräkningar av olika slag. Företagsrådgivare Kjell Nydahl var väldigt inspirerande. Han utmanade mig hela tiden att tänka på saker och ting från ett nytt perspektiv och uppmuntrade mig att tänka stort, berömmer Lithén.

Förutom att Quriosa Interiors butik och näthandel består av samma välbekanta urval av inredningsprodukter, planerar de även att expandera sortimentet med produkter som behövs inom traditionsbyggande.

– Jag personligen gillar naturmaterial, patinerade och rustika föremål i lantlig stil. Förutom målfärgerna innehåller urvalet olika slags handtag, fönsterbeslag, tapeter och spännpapper. Olika profillister ska också finnas tillgängliga i fortsättningen. Sortimentet kommer att utvidgas gradvis, räknar Lithén upp.

Quriosa Interior öppnar sina dörrar officiellt i augusti, och då kommer även butikens öppettider att utökas. Under sommaren, när renoveringen pågår, är butiken öppen två dagar i veckan, men från och med i höst kan man komma på en inredningsutflykt till Koskö by sex dagar i veckan.

IMG 4420 600px

Ägarskiftestjänster

Läs mera om projektet Ett planerat ägarskifte

 

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

lippu ja tunnuslause svenska 300pxELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera