IMG 4445 600px

Genom ett företagsköp och förändringar i livet specialiserar Quriosa Interior sig på produkter inom traditionsbyggande

Den stormiga junivinden ruskar om Quriosa Interiors ytterdörr och ”Öppet”-skylten. I början av maj flyttade företaget på grund av ägarskifte från Jungsund till en gammal skolbyggnad som ägs av Koskö skifteslag, och som lekfullt kallas för "företagscentrum". På den angränsande tomten finns även företaget Koskö Mill som spinner ullgarn.

– Vi hade nyligen öppet hus-dag tillsammans med Koskö Mill och vi gynnas båda av detta samarbete. Jag drömmer om ett litet café som skulle fungera i samband med inredningsbutiken. Många gillar att göra utflykter hit till landsbygden och besöka våra företag, och många grupper besöker också Koskö Mill, berättar nyföretagare Sabina Lithén.

IMG 4402 600pxDet var aldrig meningen att hon skulle bli företagare. Men man borde aldrig säga "aldrig", för när hon fick höra om att Quriosa Interior var till salu, konstaterade hon att tiden var rätt för en förändring i livet och började förhandla med säljaren. Ett avtal om köpesumman uppnåddes i snabb takt och efter att läsåret var slut lämnade Lithén på tjänstledighet från sitt arbete som lärare.

– Med min familj renoverar vi som bäst vårt gamla hus och genom det var jag redan bekant med Ottoson-linoljemålfärgerna som Quriosa har i sitt sortiment. Till följd av företagsköpet överfördes hela Quriosa-lagret samt online-butiken till mig. På första maj samlade vi ihop våra vänner för ett flyttningstalko och öppnade på den nuvarande platsen 4.5. Allt är fortfarande på hälft, men vi håller på och renoverar lokalerna under sommaren och butiken är öppen under tiden. Online-butiken har också fungerat helt utan avbrott, berättar Lithén.

IMG 4423 600px– Den tidigare ägaren bedrev verksamheten i ett uthus på ägarens gårdsplan men eftersom vår egen gård inte är utrustad med någon lämplig byggnad, var jag glad när jag via Facebook hittade de här lediga lokalerna bredvid Koskö Mill, som passade exakt för vår verksamhet.

Alicia Tresize-Segervall, som äger Koskö Mill tipsade Lithén om att kontakta VASEK.

– Jag fick synnerligen viktiga råd från företagsrådgivarna på VASEK. De berättade om hur man skall genomföra företagsköpet i rätt ordning och vad man behöver ta hand om i varje steg samt hur man reder ut finansieringsmöjligheterna. Jag fick också essentiella råd vid utarbetandet av en affärsplan, och särskilt med beräkningar av olika slag. Företagsrådgivare Kjell Nydahl var väldigt inspirerande. Han utmanade mig hela tiden att tänka på saker och ting från ett nytt perspektiv och uppmuntrade mig att tänka stort, berömmer Lithén.

Förutom att Quriosa Interiors butik och näthandel består av samma välbekanta urval av inredningsprodukter, planerar de även att expandera sortimentet med produkter som behövs inom traditionsbyggande.

– Jag personligen gillar naturmaterial, patinerade och rustika föremål i lantlig stil. Förutom målfärgerna innehåller urvalet olika slags handtag, fönsterbeslag, tapeter och spännpapper. Olika profillister ska också finnas tillgängliga i fortsättningen. Sortimentet kommer att utvidgas gradvis, räknar Lithén upp.

Quriosa Interior öppnar sina dörrar officiellt i augusti, och då kommer även butikens öppettider att utökas. Under sommaren, när renoveringen pågår, är butiken öppen två dagar i veckan, men från och med i höst kan man komma på en inredningsutflykt till Koskö by sex dagar i veckan.

IMG 4420 600px

Ägarskiftestjänster

Läs mera om projektet Ett planerat ägarskifte

 

Kjell Nydahl
Kjell Nydahl
Direktör för företagstjänster
+358 50 368 2686
Ett planerat ägarskifte, Korsnäs

lippu ja tunnuslause svenska 300pxELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpi

 

‹ Gå till "Nyheter"