Procons intar ny marknad genom storinvestering

24.06.2019

Klas West 600px3Procons verkställande direktör Klas West visar upp hurdana profiler man exempelvis kan tillverka med den nya maskinen.

Det är inte varje dag man satsar närmare två miljoner euro på en maskin, om någonsin. Men det är precis vad Procons Oy Ab från Malax gjort: en jätteinvestering, som ska tredubbla kapaciteten för profiler tillverkade med rullformningsteknik.

– I och med den nya maskinen slipper vi flera arbetsskeden, som med traditionella verktyg kunde ta mer än halva arbetsdagen. Nu tar det två minuter att ställa om mellan olika profiler. Dessutom uppkommer det inga verktygskostnader – endast vid riktigt speciella fall kan små verktygskostnader uppstå. Produktionslinjen är helautomatiserad, med undantag av mottagningsbordet, där de färdiga profilerna ännu ska flyttas bort manuellt. I ett senare skede skall detta också automatiseras, berättar Procons verkställande direktör Klas West.

Procons3 600px2I den här ändan av maskinen plockar haspeln upp plåtrullen, som matas in genom riktverktyget.

Procons grundades år 1934 vid namn Vaasan Lokasuojatehdas, senare Vaasan Vanne, och deras huvudsakliga produkt var i början komponenter till cyklar. År 2015 köpte West företaget som då gick under namnet Procons. I dag tillverkar de profiler av alla de slag för gruv-, växthus-, bygg- och cykelindustrins behov.

– Den här nya maskinen är unik i Norden och Baltikum. De närmaste motsvarande finns i England och Turkiet, vad jag vet om. Vi intar alltså ett helt nytt segment, med möjligheten att tillverka balkar med U-, Z-, C- och sigmatvärsnitt i plåttjocklekarna 1–4 mm, förklarar West och fortsätter:

– Som det ser ut nu, kommer produktionen att vara i full gång från och med början av augusti. Uppstarttiden för den här storleksklassens projekt är cirka två år, det får man nästan räkna med. Vi är realister, men samtidigt hoppas vi ju på att göra succé!

Procons2 600px2Så här ser stansenheten ut. Klas West berättar att det tar 2 minuter att ställa om mellan olika profiler.

VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund var med och hjälpte Procons att ansöka om NTM-centralens företagsstöd. Enligt honom tar Procons nu ett rejält kliv framåt:

– Det är inte varje dag ett mikroföretag gör en investering på nästan två miljoner, som gör att företaget kan bli ledande på en specifik marknad. Man gör en strategisk satsning som krävt noggrann marknadsanalys och långsiktiga beslut.

Utan investeringsstöd hade de nog funderat ett tag till innan det blivit av, det medger West.

Procons3 600px3Linjen ryms inte på bild i sin helhet, och inte undra på, för den är hela 73 meter lång.

– Vi började planera den här investeringen redan år 2016. Slutgiltiga beslutet fattades i början av 2018, och efter ett års väntetid är vi nu här. Vi fick mycket hjälp och stöd från VASEK med att ansöka om investeringsstöd, berättar han.

Nästa steg för Procons är att komma ut på den nya marknaden. Framtiden ser ljus ut för dem.‹ Gå till "Nyheter"

Karriärsitz-evenemanget som ordnades i Umeå redan för andra gången lyckades bra!

05.12.2019 | Nyheter
Rekryteringsevenemanget Karriärsitz ordnades för andra gången vid Umeå universitet fredag 22.11.2019. I evenemanget deltog från Umeå 35 studerande från följande branscher: teknik, medicin, social- och hälsosektorn, ekonomi samt media. På plats från Vasa fanns Vasa centralsjukhus, Vasa stad, Folkhälsan och KWH-koncernen.
Läs mera

Malax Bageri & Conditori förstorar

03.12.2019 | Nyheter
Ritningarna är klara, stödansökan inlämnad och alldeles strax ska utbyggnadsarbetet påbörjas vid Malax Bageri & Conditori. Ägare Mats Udd hoppas att allt ska vara klart till våren, och ser fram emot att kunna höja produktionen på konditorisidan.
Läs mera

Komatsu Forest knyter kontakter i Österbotten

29.11.2019 | Nyheter
Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner med två tillverkningsenheter och kontor i elva länder runtom i världen. Bolaget håller som bäst på att bygga en koldioxidneutral fabrik i Umeå och därför besökte bolagets fabrikschefer Martin Ärlestig och Krister Rosendahl Vasa – de ville träffa finländska företag för att möjligen hitta nya samarbetspartners och underleverantörer till den...
Läs mera

Sättet att förflytta sig förändrar vi tillsammans – det hänger inte bara på att någon borde

27.11.2019 | Nyheter
I ett strategiseminarium arrangerat av projektet MoveIT den 21 november, diskuterades konkreta saker livligt, dvs. på vilka sätt man kan komma närmare en situation där koldioxidsnåla transporttjänster på riktigt skulle stå till buds i Vasaregionen.
Läs mera

Om tillväxtföretag

24.11.2019 | Nyheter
För att lyckas med att höja Finlands sysselsättningsgrad till 75 procent, är det väldigt viktigt att få även små och medelstora företag samt ensamföretagare att växa och sysselsätta. Företagsköp har en viktig roll även här.
Läs mera

Stefan Råback till SEKES styrelse

21.11.2019 | Nyheter
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry valitsi vuosikokouksessaan 21.11.2019 yhdistykselle hallituksen vuodelle 2020.
Läs mera

Företagsbyn erbjuder upplevelser och stöder företagarfostran

20.11.2019 | Nyheter
Vad sysslar Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare med egentligen? Hurdana projekt leder Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs projektchefer? Dessa frågor får sjätteklassister i regionen svar på under det pågående skolåret när de besöker Företagsbyn för lågstadier i Österbotten, för nu kan de för första gången välja företagsrådgivare eller projektchef som yrke för en dag.
Läs mera