Procons intar ny marknad genom storinvestering

24.06.2019

Klas West 600px3Procons verkställande direktör Klas West visar upp hurdana profiler man exempelvis kan tillverka med den nya maskinen.

Det är inte varje dag man satsar närmare två miljoner euro på en maskin, om någonsin. Men det är precis vad Procons Oy Ab från Malax gjort: en jätteinvestering, som ska tredubbla kapaciteten för profiler tillverkade med rullformningsteknik.

– I och med den nya maskinen slipper vi flera arbetsskeden, som med traditionella verktyg kunde ta mer än halva arbetsdagen. Nu tar det två minuter att ställa om mellan olika profiler. Dessutom uppkommer det inga verktygskostnader – endast vid riktigt speciella fall kan små verktygskostnader uppstå. Produktionslinjen är helautomatiserad, med undantag av mottagningsbordet, där de färdiga profilerna ännu ska flyttas bort manuellt. I ett senare skede skall detta också automatiseras, berättar Procons verkställande direktör Klas West.

Procons3 600px2I den här ändan av maskinen plockar haspeln upp plåtrullen, som matas in genom riktverktyget.

Procons grundades år 1934 vid namn Vaasan Lokasuojatehdas, senare Vaasan Vanne, och deras huvudsakliga produkt var i början komponenter till cyklar. År 2015 köpte West företaget som då gick under namnet Procons. I dag tillverkar de profiler av alla de slag för gruv-, växthus-, bygg- och cykelindustrins behov.

– Den här nya maskinen är unik i Norden och Baltikum. De närmaste motsvarande finns i England och Turkiet, vad jag vet om. Vi intar alltså ett helt nytt segment, med möjligheten att tillverka balkar med U-, Z-, C- och sigmatvärsnitt i plåttjocklekarna 1–4 mm, förklarar West och fortsätter:

– Som det ser ut nu, kommer produktionen att vara i full gång från och med början av augusti. Uppstarttiden för den här storleksklassens projekt är cirka två år, det får man nästan räkna med. Vi är realister, men samtidigt hoppas vi ju på att göra succé!

Procons2 600px2Så här ser stansenheten ut. Klas West berättar att det tar 2 minuter att ställa om mellan olika profiler.

VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund var med och hjälpte Procons att ansöka om NTM-centralens företagsstöd. Enligt honom tar Procons nu ett rejält kliv framåt:

– Det är inte varje dag ett mikroföretag gör en investering på nästan två miljoner, som gör att företaget kan bli ledande på en specifik marknad. Man gör en strategisk satsning som krävt noggrann marknadsanalys och långsiktiga beslut.

Utan investeringsstöd hade de nog funderat ett tag till innan det blivit av, det medger West.

Procons3 600px3Linjen ryms inte på bild i sin helhet, och inte undra på, för den är hela 73 meter lång.

– Vi började planera den här investeringen redan år 2016. Slutgiltiga beslutet fattades i början av 2018, och efter ett års väntetid är vi nu här. Vi fick mycket hjälp och stöd från VASEK med att ansöka om investeringsstöd, berättar han.

Nästa steg för Procons är att komma ut på den nya marknaden. Framtiden ser ljus ut för dem.‹ Gå till "Nyheter"

Koldioxidsnålare persontransport i Vasaregionen – nulägesanalysen ger grund för diskussion

09.10.2019 | Nyheter
I Vasaregionen arbetar man för koldioxidsnåltransport och mobilitet. Inom projektet MoveIT – Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030 har man som mål att ta fram en verksamhetsplan för att främja de koldioxidsnåla transportservicen i vår region. Som bakgrund för utarbetandet av verksamhetsplanen publicerades en nulägesanalys över Vasaregionens transportmål.
Läs mera

Företagen lockar teknikstuderande vid Aalto-universitetet att jobba i Vasa

08.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa åker tillsammans till Otnäs i Esbo på Karriärcoccare 25.10 för att locka diplomingenjörs- och arkitektstuderande vid Aalto-universitetet att komma och jobba i Vasa. Med är Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering och Vasa stad.
Läs mera

Vasaregionens evenemangskalender har förnyats

03.10.2019 | Nyheter
Regionens båda stora evenemangskalendrar har gått samman för att kunna betjäna publiken och evenemangsarrangörerna i Vasaregionen och Österbotten på bästa sätt.
Läs mera

Flygande start

30.09.2019 | Nyheter
Efter semestersäsongen tog vi ett steg närmare hösten och fick en flygande start i takt med att bland annat konkreta byggandet av den nya färjan påbörjades och vi fick positiva statsbudgetbeslut.
Läs mera

Av företagare för företagare – Linqit erbjuder en digital mötesplats för företag

30.09.2019 | Nyheter
Linqit är en ny digital mötesplats för företag där dessa snabbt och enkelt kan hitta och upphandla extra resurser för kortare eller längre uppdrag. Företaget inledde sin verksamhet för närmare två år sedan, och blev i juli 2019 med i Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias nätverk av sakkunnigpartners.
Läs mera

Konkreta resultat och väl underbyggda underlag

27.09.2019 | Nyheter
Det treåriga MABA II-projektet (Midway Alignment Botnia Atlantica II) når sitt mål i slutet av september. Projektresultaten har sammanställts inför slutrapporteringen och de sista aktiviteterna genomfördes i somras. Förväntningarna för det gränsöverskridande projektet överträffades redan då man i god tid innan projektslut hann beställa den nya specialanpassade färjan.
Läs mera

Företagarattityden bör värnas

26.09.2019 | Nyheter
Självständighet, beslutsamhet, engagemang, lösningsorientation och mod är egenskaper som förutsätts av företagare. Samtidigt är de egenskaper som barn och unga ofta förväntas besitta och som de stödjas för att de ska tillägna. Egenskaperna kunde även sammanfattas med ett ord: företagarattityd.
Läs mera

Sonja böt bransch och blev företagare

23.09.2019 | Nyheter
Stela axlar och värkande muskler – första tanken för många är att boka tid till massören eller fysioterapeuten, men man kan också få hjälp från en naprapat.
Läs mera