Procons intar ny marknad genom storinvestering

24.06.2019

Klas West 600px3Procons verkställande direktör Klas West visar upp hurdana profiler man exempelvis kan tillverka med den nya maskinen.

Det är inte varje dag man satsar närmare två miljoner euro på en maskin, om någonsin. Men det är precis vad Procons Oy Ab från Malax gjort: en jätteinvestering, som ska tredubbla kapaciteten för profiler tillverkade med rullformningsteknik.

– I och med den nya maskinen slipper vi flera arbetsskeden, som med traditionella verktyg kunde ta mer än halva arbetsdagen. Nu tar det två minuter att ställa om mellan olika profiler. Dessutom uppkommer det inga verktygskostnader – endast vid riktigt speciella fall kan små verktygskostnader uppstå. Produktionslinjen är helautomatiserad, med undantag av mottagningsbordet, där de färdiga profilerna ännu ska flyttas bort manuellt. I ett senare skede skall detta också automatiseras, berättar Procons verkställande direktör Klas West.

Procons3 600px2I den här ändan av maskinen plockar haspeln upp plåtrullen, som matas in genom riktverktyget.

Procons grundades år 1934 vid namn Vaasan Lokasuojatehdas, senare Vaasan Vanne, och deras huvudsakliga produkt var i början komponenter till cyklar. År 2015 köpte West företaget som då gick under namnet Procons. I dag tillverkar de profiler av alla de slag för gruv-, växthus-, bygg- och cykelindustrins behov.

– Den här nya maskinen är unik i Norden och Baltikum. De närmaste motsvarande finns i England och Turkiet, vad jag vet om. Vi intar alltså ett helt nytt segment, med möjligheten att tillverka balkar med U-, Z-, C- och sigmatvärsnitt i plåttjocklekarna 1–4 mm, förklarar West och fortsätter:

– Som det ser ut nu, kommer produktionen att vara i full gång från och med början av augusti. Uppstarttiden för den här storleksklassens projekt är cirka två år, det får man nästan räkna med. Vi är realister, men samtidigt hoppas vi ju på att göra succé!

Procons2 600px2Så här ser stansenheten ut. Klas West berättar att det tar 2 minuter att ställa om mellan olika profiler.

VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund var med och hjälpte Procons att ansöka om NTM-centralens företagsstöd. Enligt honom tar Procons nu ett rejält kliv framåt:

– Det är inte varje dag ett mikroföretag gör en investering på nästan två miljoner, som gör att företaget kan bli ledande på en specifik marknad. Man gör en strategisk satsning som krävt noggrann marknadsanalys och långsiktiga beslut.

Utan investeringsstöd hade de nog funderat ett tag till innan det blivit av, det medger West.

Procons3 600px3Linjen ryms inte på bild i sin helhet, och inte undra på, för den är hela 73 meter lång.

– Vi började planera den här investeringen redan år 2016. Slutgiltiga beslutet fattades i början av 2018, och efter ett års väntetid är vi nu här. Vi fick mycket hjälp och stöd från VASEK med att ansöka om investeringsstöd, berättar han.

Nästa steg för Procons är att komma ut på den nya marknaden. Framtiden ser ljus ut för dem.‹ Gå till "Nyheter"

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

03.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera