Procons intar ny marknad genom storinvestering

24.06.2019

Klas West 600px3Procons verkställande direktör Klas West visar upp hurdana profiler man exempelvis kan tillverka med den nya maskinen.

Det är inte varje dag man satsar närmare två miljoner euro på en maskin, om någonsin. Men det är precis vad Procons Oy Ab från Malax gjort: en jätteinvestering, som ska tredubbla kapaciteten för profiler tillverkade med rullformningsteknik.

– I och med den nya maskinen slipper vi flera arbetsskeden, som med traditionella verktyg kunde ta mer än halva arbetsdagen. Nu tar det två minuter att ställa om mellan olika profiler. Dessutom uppkommer det inga verktygskostnader – endast vid riktigt speciella fall kan små verktygskostnader uppstå. Produktionslinjen är helautomatiserad, med undantag av mottagningsbordet, där de färdiga profilerna ännu ska flyttas bort manuellt. I ett senare skede skall detta också automatiseras, berättar Procons verkställande direktör Klas West.

Procons3 600px2I den här ändan av maskinen plockar haspeln upp plåtrullen, som matas in genom riktverktyget.

Procons grundades år 1934 vid namn Vaasan Lokasuojatehdas, senare Vaasan Vanne, och deras huvudsakliga produkt var i början komponenter till cyklar. År 2015 köpte West företaget som då gick under namnet Procons. I dag tillverkar de profiler av alla de slag för gruv-, växthus-, bygg- och cykelindustrins behov.

– Den här nya maskinen är unik i Norden och Baltikum. De närmaste motsvarande finns i England och Turkiet, vad jag vet om. Vi intar alltså ett helt nytt segment, med möjligheten att tillverka balkar med U-, Z-, C- och sigmatvärsnitt i plåttjocklekarna 1–4 mm, förklarar West och fortsätter:

– Som det ser ut nu, kommer produktionen att vara i full gång från och med början av augusti. Uppstarttiden för den här storleksklassens projekt är cirka två år, det får man nästan räkna med. Vi är realister, men samtidigt hoppas vi ju på att göra succé!

Procons2 600px2Så här ser stansenheten ut. Klas West berättar att det tar 2 minuter att ställa om mellan olika profiler.

VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund var med och hjälpte Procons att ansöka om NTM-centralens företagsstöd. Enligt honom tar Procons nu ett rejält kliv framåt:

– Det är inte varje dag ett mikroföretag gör en investering på nästan två miljoner, som gör att företaget kan bli ledande på en specifik marknad. Man gör en strategisk satsning som krävt noggrann marknadsanalys och långsiktiga beslut.

Utan investeringsstöd hade de nog funderat ett tag till innan det blivit av, det medger West.

Procons3 600px3Linjen ryms inte på bild i sin helhet, och inte undra på, för den är hela 73 meter lång.

– Vi började planera den här investeringen redan år 2016. Slutgiltiga beslutet fattades i början av 2018, och efter ett års väntetid är vi nu här. Vi fick mycket hjälp och stöd från VASEK med att ansöka om investeringsstöd, berättar han.

Nästa steg för Procons är att komma ut på den nya marknaden. Framtiden ser ljus ut för dem.‹ Gå till "Nyheter"

Språk-, kommunikations- och webbtjänster – allt under samma tak hos Lingvafix Communications

28.07.2021 | Nyheter
Rainer Ahlvik startade Lingvafix Communications 1992 som bisyssla, och 2011 var det dags att prova på om företagsverksamheten håller även på heltid – vilket den gjorde. År 2019 kom även frun Lilian Åstrand-Ahlvik med i företaget, med en examen i översättning samt 30 års erfarenhet av bl.a. projektadministration och förändringskommunikation i bakfickan.
Läs mera

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021 | Nyheter
Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

07.07.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Utnyttjande av biogas medför flera utmaningar

05.07.2021 | Nyheter
Den 18 juni diskuterades biogas vid Stormossen när CERM-projektledarna Göran Östberg, Rasmus Hautala och via distansanslutning Tomas Knuts bjöd in biogasoperatörer i Österbotten för att diskutera utveckling, framtid och framtida alternativ för utnyttjande av biogas.
Läs mera

”Ni gör ett mycket bra jobb för regionen” – skolbetyget för VASEKs verksamhet till och med 8,6

01.07.2021 | Nyheter
I maj skickade Vasaregionens Utveckling Ab VASEK sin årliga intressentenkät till cirka 180 personer. Bland dem fanns representanter för näringslivet, regionutvecklingsmyndigheter och utbildningssektorn samt genomförare av utvecklingsprojekt. Ordförandena för ägarkommunernas kommunfullmäktige samt -styrelser fick också besvara enkäten.
Läs mera

Vägkartan för koldioxidsnåla transporttjänster ökar transportens hållbarhet och användarantal

29.06.2021 | Nyheter
Inom MoveIT-projektet har man tagit fram vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030, som bidrar till att uppfatta de utvecklingsstigar som kan öka transportens hållbarhet och användarantalet för olika transporttjänster.
Läs mera

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera