Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020

Tommi Virkama Rasmus Lonnqvist

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020 – hedersomnämnanden till varvsföretagare och käpphästföretagare

Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.

Ur bilintresset utvecklades först sidobusiness och sedan yrke

År 2014 grundade vasabon Lönnqvist utifrån sitt bilintresse ett aktiebolag som importerade bilar från Sverige. Bilarna sålde Lönnqvist på kvällar och helger som bisyssla vid sidan av sina studier och arbetet på bank. År 2016 utvidgades företagsverksamheten till huvudsyssla när Lönnqvist avslutade sina studier och sade upp sig från lönearbetet.

För närvarande har företagaren en affär i Vasa och en i Helsingfors och två avlönade anställda. Företagets omsättning nästan femfaldigades mellan 2016 och 2019, och i mars 2020 placerade Financial Times företaget på plats 181 på sin årliga lista över de tusen snabbast växande europeiska företagen.

Vahalummukka Rasmus Lonnqvist 600pxRasmus Lönnqvist. Bild: Jukka Vähälummukka.

Juryn för tävlingen Årets Nyföretagare imponerades av den unge företagarens historia, där affärsverksamheten har vuxit stadigt och lönsamt:

– Rasmus har en intressant företagarstig. Verksamheten har utvecklats från hobby till företagande och är nu ett företag i tillväxt. Företaget har vuxit med mycket god lönsamhet, berättar Susanna Kallama, verkställande direktör för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

Målmedveten attityd bakom framgången

Enligt företagarens egna ord ligger målmedvetenhet och hårt arbete bakom framgången.

– Man måste veta vad man vill. Annars kan man inte nå framgång, konstaterar Lönnqvist.

I början av företagsverksamheten var Lönnqvist kund hos Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia.

– Prestige Car Centers utveckling har varit hisnande sedan etableringen. Redan från början kunde man se att detta företag kommer att gå långt. Vi kommer säkert att få höra om dem även i framtiden, säger Startias direktör Tommi Virkama.

Läs vår tidigare artikel om företaget: Prestige Car Center är Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen 

Vahalummukka Rasmus Lonnqvist Tommi Virkama 600pxTommi Virkama och Rasmus Lönnqvist. Bild: Jukka Vähälummukka.

Hedersomnämnanden till Nyslott och Hattula

Hedersomnämnandena i Årets Nyföretagare-tävlingen gick till varvet Laitaatsillan Telakka i Nyslott, med företagarna Antti Makkonen och Harri Turtiainen, samt Taikakeppari, som tillverkar käpphästar och som grundats av mamman Virva Klaasio och 11-åriga dottern Julia Aarrekivi.

Nyföretagarcentralerna i Finland rf väljer årligen tillsammans med Patent- och registerstyrelsen samt arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma Årets Nyföretagare i Finland. I år anslöt sig även Oma Säästöpankki till premieringsrådet. Årets Nyföretagare väljs bland personer som varit företagare i två till fem år och grundat sina företag med hjälp av en Nyföretagarcentral.

 

Läs Företagarna i Finlands pressmeddelande

 

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.01.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Circle's Edge lockar företag som vill bli mera cirkulära och koldioxidneutrala

20.01.2021 | Nyheter
Under året 2021 startas ett nytt affärsbyggprojekt i Vasaregionen. Projektet heter Circle’s Edge och är ett affärsområde på Fågelberget i Korsholm, intill E8-vägen.
Läs mera

Ansökan för andra omgången av kostnadsstödet har inletts – förbered dig noggrant innan du ansöker

20.01.2021 | Nyheter
Den andra omgången av ansökningar om kostnadsstöd som utbetalas av Statskontoret inleddes 21.12.2020. Stödet kan sökas fram till 26.2.2021 kl. 16.15. Kostnadsstödet är avsett för nästan alla företag vars omsättning har minskat med minst 30 procent till följd av coronaviruset.
Läs mera

TietyEVRY utvidgar sin verksamhet i Vasa – omkring 160 nya arbeten

19.01.2021 | Nyheter
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Läs mera

Företagare, svara på enkäten om kontinuitetsplanering

18.01.2021 | Nyheter
Studerande Ben Wahlberg från Svenska handelshögskolan gör för sin pro gradu-avhandling en enkät för finländska företag om kontinuitetsplanering.
Läs mera

Utveckla, förfina och förbättra – Expertens bästa råd för att starta en webbutik

14.01.2021 | Nyheter
Webbutiker är dagens melodi: år 2019 handlade finländarna för cirka 3,3 miljarder euro på nätet. Man får undra vad som är coronaårets 2020 siffra. Men hur ska en företagare gå till väga med att starta en webbutik? Webcores sakkunnig Joakim Östman gav sina bästa tips på Nyföretagscentrum Startias webbinar den 12 januari.
Läs mera

Företagen behövde råd och stöd under coronaåret 2020 – VASEKs kundantal fördubblades

13.01.2021 | Nyheter
Coronaåret 2020 var naturligtvis utmanande för företagen, vilket återspeglades genast från och med mars 2020 i Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs företagsrådgivning. Företagens utmaningar, ekonomiska svårigheter och utvecklingsbehov som coronan orsakat ökade företagsrådgivningsvolymen anmärkningsvärt.
Läs mera

Årets jämställdhetsföretag i Österbotten utses för första gången

11.01.2021 | Nyheter
När en arbetsplats satsar på jämställdheten mår de anställda bättre. Företag som tänker på jämställdhet har större möjlighet att utvecklas snabbare, är mer innovativa och kan också ofta uppvisa större ekonomisk lönsamhet. För att lyfta fram och hylla företag som aktivt försöker bli mer jämställda kommer priset Årets jämställdhetsföretag i Österbotten att delas ut våren 2021.
Läs mera