Prestige Car Center är Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen

11.05.2020

Tommi Virkama ja Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist (till höger) grundade företaget Prestige Car Center år 2014. Tommi Virkama belönade företaget som Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen.

Vasaföretaget Prestige Car Center har valts till Nyföretagscentrum Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen. Företaget är en del av en koncern som sysslar med bilförmedling och har växt kraftigt under de senaste åren. Företagaren Rasmus Lönnqvist grundade Prestige Car Center år 2014 som hobby och började med heltidsföretagande år 2016, och sedan hösten 2017 har företaget även haft 1–3 anställda utöver företagaren själv.

– Jag har sedan väldigt ung alltid gillat att göra affärer av olika slag och diskutera med människor. Även intresse för bilar har alltid funnits, och jag importerade min första bil från Sverige då jag fyllde 18 år. Så småningom blev det allt flera bilar och jag började satsa mera helhjärtat på bilförsäljningen. Bilförsäljning började som sagt som en hobby på sidan om min dåvarande huvudsyssla inom banksektorn. Småningom växte verksamheten: från att i början ha haft en bil, hade jag på sommaren 2016 fem och i dagsläget cirka 70, berättar Lönnqvist.

Smidig försäljning av bilar till kunder i hela Finland

Utöver bilar, erbjuder Prestige Car Center finansiering, olika former av garantier samt finansieringsleasing. Företaget erbjuder även däckförvaring till sina kunder, tvätt och poleringstjänster.

Så gott som alla bilar som företaget säljer köps in från Sverige och säljs vidare till kunder från hela Finland. Endast en femtedel av kundkretsen finns i Vasaregionen, resterande kunderna kommer runt om i hela landet, främst från stora städer som Uleåborg, Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä, Tammerfors, Åbo och Helsingfors. I början av 2020 öppnades en filial i Helsingfors.

– Helsingforskontoret blev egentligen till lite slumpmässigt, då jag råkade ha en passlig kontaktperson där, som ville börja jobba för mig. Han har bra nätverk där och kan nu betjäna de kunder i huvudstadsregionen som inte vill köpa bil på distans, förklarar Lönnqvist och fortsätter:

– Vi har byggt ett bra kontaknätverk i Sverige och anlitar en transportfirma som plockar upp bilarna runt om i Sverige och transporterar dem med färjan över till Finland. Detta gör transaktionen väldigt smidig. När en kund beställer en bil från Sverige av oss idag så får denne vanligtvis sin nya bil redan inom 1–2 veckor. Bilar som säljs direkt från lagret transporteras alltid hem till kunden redan nästa dag om kunden så önskar.

Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist.

Prestige Car Centers omsättning nästan femdubblades från 2016 till 2019, och i början av mars 2020 placerade Financial Times företaget som 181:a på sin årliga listning av de 1 000 snabbast växande företagen i Europa. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama har följt med utvecklingen med intresse.

– Redan från start kunde man ana att det här företaget kommer att gå långt. Kriterierna för att bli vald till Årets nyföretagare var nära att uppfyllas redan tidigare: företagets omsättning, resultat och antalet anställda har växt stadigt sedan 2016, berömmer Virkama.

Från hobby till lönsam affärsverksamhet

Det som uppstått ur passion har blivit verklig och väldigt lönsam affärsverksamhet, men passionen finns kvar i Lönnqvists dagliga arbete.

– Jag gillar fortfarande försäljningsarbete och tycker om att betjäna kunder så gott jag kan. Vi säljer för det mesta lätt begagnade premiumbilar som faller i smaken för mig själv, säger han.

Hos Lönnqvist finns även den berömda företagarandan, som driver en framåt och till allt bättre resultat.

– Jag är väldigt målmedveten och aldrig nöjd. Min målsättning är att alltid göra mitt jobb bättre än tidigare, berättar han.

– Det är vanligt att man börjar smått med något som man verkligen gillar som hobby, för att testa ifall affärsidén bär eller brister. Precis så gjorde Rasmus, och nu äger han ett företag med flera anställda och ljusa framtidsutsikter, konstaterar Virkama.

Prestige Car Center är med i den nationella tävlingen för Årets nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland (SUK ry). Årets nyföretagare utses i samband med Nyföretagarcentralernas sommardagar som i år flyttats fram till hösten.

 

Ladda ner bild‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera