Prestige Car Center är Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen

11.05.2020

Tommi Virkama ja Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist (till höger) grundade företaget Prestige Car Center år 2014. Tommi Virkama belönade företaget som Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen.

Vasaföretaget Prestige Car Center har valts till Nyföretagscentrum Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen. Företaget är en del av en koncern som sysslar med bilförmedling och har växt kraftigt under de senaste åren. Företagaren Rasmus Lönnqvist grundade Prestige Car Center år 2014 som hobby och började med heltidsföretagande år 2016, och sedan hösten 2017 har företaget även haft 1–3 anställda utöver företagaren själv.

– Jag har sedan väldigt ung alltid gillat att göra affärer av olika slag och diskutera med människor. Även intresse för bilar har alltid funnits, och jag importerade min första bil från Sverige då jag fyllde 18 år. Så småningom blev det allt flera bilar och jag började satsa mera helhjärtat på bilförsäljningen. Bilförsäljning började som sagt som en hobby på sidan om min dåvarande huvudsyssla inom banksektorn. Småningom växte verksamheten: från att i början ha haft en bil, hade jag på sommaren 2016 fem och i dagsläget cirka 70, berättar Lönnqvist.

Smidig försäljning av bilar till kunder i hela Finland

Utöver bilar, erbjuder Prestige Car Center finansiering, olika former av garantier samt finansieringsleasing. Företaget erbjuder även däckförvaring till sina kunder, tvätt och poleringstjänster.

Så gott som alla bilar som företaget säljer köps in från Sverige och säljs vidare till kunder från hela Finland. Endast en femtedel av kundkretsen finns i Vasaregionen, resterande kunderna kommer runt om i hela landet, främst från stora städer som Uleåborg, Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä, Tammerfors, Åbo och Helsingfors. I början av 2020 öppnades en filial i Helsingfors.

– Helsingforskontoret blev egentligen till lite slumpmässigt, då jag råkade ha en passlig kontaktperson där, som ville börja jobba för mig. Han har bra nätverk där och kan nu betjäna de kunder i huvudstadsregionen som inte vill köpa bil på distans, förklarar Lönnqvist och fortsätter:

– Vi har byggt ett bra kontaknätverk i Sverige och anlitar en transportfirma som plockar upp bilarna runt om i Sverige och transporterar dem med färjan över till Finland. Detta gör transaktionen väldigt smidig. När en kund beställer en bil från Sverige av oss idag så får denne vanligtvis sin nya bil redan inom 1–2 veckor. Bilar som säljs direkt från lagret transporteras alltid hem till kunden redan nästa dag om kunden så önskar.

Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist.

Prestige Car Centers omsättning nästan femdubblades från 2016 till 2019, och i början av mars 2020 placerade Financial Times företaget som 181:a på sin årliga listning av de 1 000 snabbast växande företagen i Europa. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama har följt med utvecklingen med intresse.

– Redan från start kunde man ana att det här företaget kommer att gå långt. Kriterierna för att bli vald till Årets nyföretagare var nära att uppfyllas redan tidigare: företagets omsättning, resultat och antalet anställda har växt stadigt sedan 2016, berömmer Virkama.

Från hobby till lönsam affärsverksamhet

Det som uppstått ur passion har blivit verklig och väldigt lönsam affärsverksamhet, men passionen finns kvar i Lönnqvists dagliga arbete.

– Jag gillar fortfarande försäljningsarbete och tycker om att betjäna kunder så gott jag kan. Vi säljer för det mesta lätt begagnade premiumbilar som faller i smaken för mig själv, säger han.

Hos Lönnqvist finns även den berömda företagarandan, som driver en framåt och till allt bättre resultat.

– Jag är väldigt målmedveten och aldrig nöjd. Min målsättning är att alltid göra mitt jobb bättre än tidigare, berättar han.

– Det är vanligt att man börjar smått med något som man verkligen gillar som hobby, för att testa ifall affärsidén bär eller brister. Precis så gjorde Rasmus, och nu äger han ett företag med flera anställda och ljusa framtidsutsikter, konstaterar Virkama.

Prestige Car Center är med i den nationella tävlingen för Årets nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland (SUK ry). Årets nyföretagare utses i samband med Nyföretagarcentralernas sommardagar som i år flyttats fram till hösten.

 

Ladda ner bild



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera