Prestige Car Center är Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen

11.05.2020

Tommi Virkama ja Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist (till höger) grundade företaget Prestige Car Center år 2014. Tommi Virkama belönade företaget som Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen.

Vasaföretaget Prestige Car Center har valts till Nyföretagscentrum Startias Årets 2020 nyföretagare i Vasaregionen. Företaget är en del av en koncern som sysslar med bilförmedling och har växt kraftigt under de senaste åren. Företagaren Rasmus Lönnqvist grundade Prestige Car Center år 2014 som hobby och började med heltidsföretagande år 2016, och sedan hösten 2017 har företaget även haft 1–3 anställda utöver företagaren själv.

– Jag har sedan väldigt ung alltid gillat att göra affärer av olika slag och diskutera med människor. Även intresse för bilar har alltid funnits, och jag importerade min första bil från Sverige då jag fyllde 18 år. Så småningom blev det allt flera bilar och jag började satsa mera helhjärtat på bilförsäljningen. Bilförsäljning började som sagt som en hobby på sidan om min dåvarande huvudsyssla inom banksektorn. Småningom växte verksamheten: från att i början ha haft en bil, hade jag på sommaren 2016 fem och i dagsläget cirka 70, berättar Lönnqvist.

Smidig försäljning av bilar till kunder i hela Finland

Utöver bilar, erbjuder Prestige Car Center finansiering, olika former av garantier samt finansieringsleasing. Företaget erbjuder även däckförvaring till sina kunder, tvätt och poleringstjänster.

Så gott som alla bilar som företaget säljer köps in från Sverige och säljs vidare till kunder från hela Finland. Endast en femtedel av kundkretsen finns i Vasaregionen, resterande kunderna kommer runt om i hela landet, främst från stora städer som Uleåborg, Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä, Tammerfors, Åbo och Helsingfors. I början av 2020 öppnades en filial i Helsingfors.

– Helsingforskontoret blev egentligen till lite slumpmässigt, då jag råkade ha en passlig kontaktperson där, som ville börja jobba för mig. Han har bra nätverk där och kan nu betjäna de kunder i huvudstadsregionen som inte vill köpa bil på distans, förklarar Lönnqvist och fortsätter:

– Vi har byggt ett bra kontaknätverk i Sverige och anlitar en transportfirma som plockar upp bilarna runt om i Sverige och transporterar dem med färjan över till Finland. Detta gör transaktionen väldigt smidig. När en kund beställer en bil från Sverige av oss idag så får denne vanligtvis sin nya bil redan inom 1–2 veckor. Bilar som säljs direkt från lagret transporteras alltid hem till kunden redan nästa dag om kunden så önskar.

Rasmus Lönnqvist.Rasmus Lönnqvist.

Prestige Car Centers omsättning nästan femdubblades från 2016 till 2019, och i början av mars 2020 placerade Financial Times företaget som 181:a på sin årliga listning av de 1 000 snabbast växande företagen i Europa. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama har följt med utvecklingen med intresse.

– Redan från start kunde man ana att det här företaget kommer att gå långt. Kriterierna för att bli vald till Årets nyföretagare var nära att uppfyllas redan tidigare: företagets omsättning, resultat och antalet anställda har växt stadigt sedan 2016, berömmer Virkama.

Från hobby till lönsam affärsverksamhet

Det som uppstått ur passion har blivit verklig och väldigt lönsam affärsverksamhet, men passionen finns kvar i Lönnqvists dagliga arbete.

– Jag gillar fortfarande försäljningsarbete och tycker om att betjäna kunder så gott jag kan. Vi säljer för det mesta lätt begagnade premiumbilar som faller i smaken för mig själv, säger han.

Hos Lönnqvist finns även den berömda företagarandan, som driver en framåt och till allt bättre resultat.

– Jag är väldigt målmedveten och aldrig nöjd. Min målsättning är att alltid göra mitt jobb bättre än tidigare, berättar han.

– Det är vanligt att man börjar smått med något som man verkligen gillar som hobby, för att testa ifall affärsidén bär eller brister. Precis så gjorde Rasmus, och nu äger han ett företag med flera anställda och ljusa framtidsutsikter, konstaterar Virkama.

Prestige Car Center är med i den nationella tävlingen för Årets nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland (SUK ry). Årets nyföretagare utses i samband med Nyföretagarcentralernas sommardagar som i år flyttats fram till hösten.

 

Ladda ner bild‹ Gå till "Nyheter"

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera

Ägarskiftesrådgivningen lugnade inte helt ner sig ens under coronatiden

07.10.2020 | Nyheter
Till följd av coronasituationen fick VASEKs företagsrådgivning omorganisera sina företagstjänster och fokuserade på att hjälpa företag med de ekonomiska problem som orsakades av coronapandemin. Samtidigt skedde en tillfällig minskning av antalet kunder i start- och agärskiftesrådgivningen. – Under våren och sommaren främjades emellertid redan pågående ägar- eller generationsskiftesprocesser.
Läs mera

VASEK och Startia övergår tillfälligt till att betjäna sina kunder på distans

05.10.2020 | Nyheter
VASEK och Nyföretagscentrum Startia övergår som försiktighetsåtgärd från och med måndag 5 oktober att betjäna sina kunder endast på distans. Alla redan bokade möten ändras till distansmöten.
Läs mera