Polkuped – familjeföretaget som växer hemma på gården

06.08.2019

Polkuped 1Eva och Thomas Ramstedt driver företaget Polkuped med webbshop och en lagerbutik hemma på gården i Molpe. Nu planerar de en utbyggnad av de befintliga utrymmena i uthuset.

Det började med att Eva och Thomas Ramstedt köpte en sparkcykel åt sonen Marius, då två år, och den sommaren gjorde familjen inte annat än cyklade. Sedan dess har mycket hänt – cyklarna blev en företagsidé och både företaget och sortimentet har vuxit. Nu ligger ritningarna för en utbyggnad på bordet hos Polkuped i Molpe.

När allt började var både Eva och Thomas studerande, och försäljningen av sparkcyklarna fungerande mer som en extra inkomst än som en planerad företagsidé.

– Men tajmningen var rätt, och vi såg ganska snabbt potentialen i sparkcyklarna, som då var en relativt ny produkt i Finland. Tack vare min blogg fick försäljningen bra draghjälp, berättar Eva, som jobbar som gymnastiklärare i Vasa på dagarna.

Även parets stora nätverk som de byggt upp tack vare sin idrottsbakgrund, var till fördel.

Polkuped 5Sortimentet följer säsongerna och där ingår idag förutom sparkcyklarna också barncyklar, cykelhjälmar och annan kringutrustning, gymnastik- och simredskap, skidor samt kvalitativa funktionskläder för barn.

Försäljningen via bloggen organiserades om till en webbshop 2013 och Polkuped föddes. I takt med att försäljningen ökade växte beslutet om en lagerbutik hemma på gården fram och ett kallgarage i uthuset på gården byggdes om till ett varmt utrymme, där en del av företagets sortiment finns för både utprovning och inköp.

Sortimentet följer säsongerna och där ingår idag förutom sparkcyklarna också barncyklar, cykelhjälmar och annan kringutrustning, gymnastik- och simredskap, skidor samt kvalitativa funktionskläder för barn. Den huvudsakliga målgruppen utgörs av barnfamiljer och kunderna finns i hela landet. Till verksamheten hör även uthyrning av kajaker och SUP-brädor.

– Vi strävar till att kontinuerligt hitta nya produkter som fyller ett tomrum på marknaden, tillägger Eva.

Polkuped 7Evas och Thomas barn poserar i kläder från ISBJÖRN of Sweden – ett svenskt outdoor- och skidvarumärke som erbjuder kvalitativa, tekniska funktionskläder för barn.

På bara några år har marknaden ändå förändrats mycket, och idag är utbudet ett helt annat än när Polkuped som en av de första företagen i landet blev återförsäljare av sparkcyklarna.

– Även social media som marknadsföringskanal har förändrats, konstaterar Thomas. Idag har man inte längre lika mycket gratis som för några år sedan, fortsätter han.

Marginalerna i försäljningen är små och många aspekter har därför tagits i beaktande då Eva och Thomas stod inför beslutet om att bygga ut eller inte – och i så fall i vilket format.

– Vi funderade först på att bygga en ordentlig hall. Samtidigt vet vi inte hur verksamheten ser ut om tio år, och en stor hall passar inte heller in i miljön här. Eftersom vi uppskattar möjligheten att kunna ha företaget hemma på gården, landade vi därför till slut i att bygga ut det befintliga uthuset, där Thomas även driver sin massörsverksamhet, förklarar Eva.

– Vi jobbar som bäst med ritningarna och förhoppningsvis kan arbetet börja i höst. Tanken är att vi vid behov, främst under våren då det är högsäsong, sedan kan hyra tilläggslager i närheten.

Polkuped 8Sedan våren 2018 erbjuder även Polkuped uthyrning av kajaker och SUP-brädor, liksom också olika former av kajakutflykter.

Under åren som gått har paret anlitat Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, som rådgivare, och konstaterar att de haft stor hjälp bland annat när olika avtal ska göras upp.

– Kjell är vårt bollplank i många sammanhang, konstaterar Thomas.

Just utrymmesbristen är företagets akilleshäl nu, konstaterar Kjell.

– När utbyggnaden förverkligas kan Thomas och Eva få bättre effektivitet i sitt företag. Den stora vinsten kommer att ligga i tidsinbesparing och mindre kringlogistik, summerar han.

 

Boka tid hos företagsrådgivare

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera