malinen shigaev 600pxJarkko Malinen från Fuusio Labs och startup-företagaren Andrey Shigaev deltar i vårens EnergySpin-program. Båda sökte till acceleratorn speciellt för möjligheter till partnersamarbete, som programmet erbjuder.

Den första perioden av EnergySpin-företagsacceleratorn, som är riktat till startup-företag inom energibranschen, har kommit smidigt igång. Alla företag som deltar i vårens accelerator har redan under den första perioden fått möjlighet att diskutera med partnerföretagen.

Acceleratorns samarbetspartners är ledande globala företag inom energisektorn och experter inom digitalisering. Att starta samarbete med partnerföretagen var också ett önskemål bland företag som har ansökt till acceleratorprogrammet.

– Jag sökte till EnergySpin-acceleratorn eftersom jag hoppas att hitta nya affärsmöjligheter med partners, säger Jarkko Malinen från Fuusio Labs.

Också Andrey Shigaev sökte till EnergySpin med tanke på samarbetsmöjligheterna med partners, men också för nätverken, som acceleratorn erbjuder.

– Mitt företag utvecklar och tillverkar elektrokemiska energilagringslösningar och vi planerar att starta produktion även i Vasa. EnergySpin är porten till Vasas energikluster, säger Shigaev.

Acceleratorprogrammet kulminerar i Cleantech Venture Days-evenemanget

P7140003 markot 600pxEnergySpins Marko Koski och Marko Kuokkanen anser att startup-företagen är ännu mer lämpade för acceleratorn, eftersom deras produkter redan är mycket långt utvecklade och genomarbetade.

Den första perioden av acceleratorn, Product Excellence, började 17.4. Under en period på två veckor har startup-företagen bland annat studerat affärsverksamheten från ett investerarperspektiv samt finslipat presenterandet av affärsverksamheten. Dessutom har man gått igenom värdelöften för produkterna, det vill säga dess mervärde för kunden.

Samarbetet med EnergySpins partners startade redan under inledningen av den första perioden och spelar en viktig roll under hela acceleratorprogrammet.

– Med partnerföretagen har man särskilt diskuterat möjligheterna att skapa gemensamma projekt i framtiden. Med hjälp av EnergySpin kan både partners och startups utveckla sin affärsverksamhet, säger EnergySpins Key account manager Marko Kuokkanen.

I mitten av maj, efter Product Excellence-perioden, börjar Go To Market-perioden. Den sista perioden Investor Excellence börjar i juni, och dess höjdpunkt är Cleantech Venture Days i Helsingfors och Lahtis den 12–13 juni.

Mer information

EnergySpin 400px

pohjanmaanliitto-kolmikielinen vaeri 300RGBSom partners i EnergySpin-acceleratorns verksamhet fungerar energisektorns ledande företag såsom Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vasa Elektriska, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec och VNT Management. EnergySpin verksamheten är placerad i EnergyVaasa, ett av världens ledande kluster inom energisektorn.
Företagsacceleratorn är ett av utvecklingsprojekten inom Vasas tillväxtavtal och det genomförs i samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Även Österbottens förbund är involverat.

‹ Gå till "Nyheter"