Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021

ES Maleri 2Emelie Sandelin från Malax startade eget hösten 2020. Under namnet ES Måleri Maalaamo erbjuder hon alla typer av ytbehandlings- och inredningstjänster, såsom tapetsering och målning, golvläggning, fasadmålning och så vidare.

Mer tid hemma skapar mer jobb för företag i inredningsbranschen

Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.

Det var i augusti 2020 – mitt under brinnande pandemi – som Emelie fick sitt FO-nummer beviljat och även startpeng. Drygt ett halvår senare är hennes kalender fullbokad fram till hösten och den rivstart hon fått hade hon aldrig kunnat drömma om.

– I den här branschen har pandemin uppenbarligen enbart haft positiva effekter, konstaterar hon.

Emelie, som är Malaxbo, valde efter grundskolan att gå den då nya linjen för inredare vid YA i Vasa. Hon fick sin examen 2012 och de därpå följande åren jobbade hon dels som anställd hos en lokal målerifirma, dels också i tre år på järnaffär. Under tiden hann hon också få en målarexamen genom läroavtalsutbildning.

Efter sju år i arbetslivet gick hon på sin första föräldraledighet och den tiden använde hon också till att fundera på sin framtid.

– Valet stod mellan att gå tillbaka till min anställning eller starta eget – något som både många kompisar och även min tidigare arbetsgivare uppmuntrade mig till, berättar hon.

ES Maleri 5Just tapetsering är något Emelie brinner lite extra för. Numera används tapetbordet sällan – limmet rullas direkt på väggen och tapetvåderna fästs i rak linje med hjälp av laser. - En tapet väcker så mycket mer känslor än en målfärg, anser Emelie.

Friheten att själv få styra över sina dagar lockade, och kontaktnätet hon hunnit bygga upp gjorde att beslutet att starta eget kändes tryggare.

– Dessutom var min sambo införstådd med saken, vilket blev avgörande för mitt beslut, fortsätter Emelie.

Hon vände sig till VASEK och är tacksam för alla goda tips och råd hon fått.

– Processen gick väldigt smidigt och jag fick superb hjälp av Tommi Virkama med att göra upp budget och kostnadskalkyl. Även ordningsföljden på de olika åtgärderna, som är avgörande när man ska ansöka om startpeng, blev rätt tack vare dem, fortsätter Emelie.

Tanken att vänta ut pandemin först var något Emelie funderade mycket på, men också en fråga som ingen kunde ge ett klart svar på.

– Emelie var redo för detta, eftersom även viljan fanns där för att utveckla sig själv och ta ansvar för en egen verksamhet. Hon har även en personlighet lämpad för kundservice, anser Tommi Virkama, som är direktör för Nyföretagscentrum Startia på VASEK.

Tommi fortsätter:
– Emelie har yrkesskickligheten, utbildningen samt tillräckligt med arbetserfarenhet för att starta eget. Hon har redan jobbat självständigt och tagit ansvar för egna kunder och projekt, med andra ord, jobbat företagarmässigt.

ES Maleri 8Pandemin har skapat jobb i form av inomhusrenoveringar – här målar Emelie om alla golvlister i ett egnahemshus.

Med facit i hand var det helt rätt val och redan nu är Emelie främst sysselsatt med egna projekt och har sin egen kundkrets.

– Sommaren är fullbokad och också hösten ser ut att bli bra. Pandemin har haft en positiv effekt – när folk jobbar hemma och också tillbringar mer fritid hemma, får de tid att fundera på vilka projekt som borde tas tag i. Samtidigt kan man inte resa och många väljer då att i stället satsa sina pengar på att förnya hemma, förklarar Emelie.

Under vinterhalvåret har hon varit sysselsatt med inomhusrenoveringar och hon utför allt från golvläggning till tapetsering och målning med allt vad det innebär.

– Jag älskar att tapetsera – en tapet kan väcka så mycket mer känslor än en monokrom vägg, ler hon.
Men jag gillar också att vara utomhus och sommartid ligger fokus på fasadmålningar – något som jag också gillar att utföra väldigt mycket.

Inför sommaren har Emelie skaffat tilläggsresurser i form av en säsongsanställd. Huruvida hon kommer att anställa någon på heltid längre fram, är ännu öppet.

– Visst vill jag växa, men inte så pass mycket att jag själv hamnar att lägga all arbetstid på administration. Jag vill inte jobba på kontor – jag vill jobba praktiskt, fastslår hon med ett leende.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera