Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021

ES Maleri 2Emelie Sandelin från Malax startade eget hösten 2020. Under namnet ES Måleri Maalaamo erbjuder hon alla typer av ytbehandlings- och inredningstjänster, såsom tapetsering och målning, golvläggning, fasadmålning och så vidare.

Mer tid hemma skapar mer jobb för företag i inredningsbranschen

Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.

Det var i augusti 2020 – mitt under brinnande pandemi – som Emelie fick sitt FO-nummer beviljat och även startpeng. Drygt ett halvår senare är hennes kalender fullbokad fram till hösten och den rivstart hon fått hade hon aldrig kunnat drömma om.

– I den här branschen har pandemin uppenbarligen enbart haft positiva effekter, konstaterar hon.

Emelie, som är Malaxbo, valde efter grundskolan att gå den då nya linjen för inredare vid YA i Vasa. Hon fick sin examen 2012 och de därpå följande åren jobbade hon dels som anställd hos en lokal målerifirma, dels också i tre år på järnaffär. Under tiden hann hon också få en målarexamen genom läroavtalsutbildning.

Efter sju år i arbetslivet gick hon på sin första föräldraledighet och den tiden använde hon också till att fundera på sin framtid.

– Valet stod mellan att gå tillbaka till min anställning eller starta eget – något som både många kompisar och även min tidigare arbetsgivare uppmuntrade mig till, berättar hon.

ES Maleri 5Just tapetsering är något Emelie brinner lite extra för. Numera används tapetbordet sällan – limmet rullas direkt på väggen och tapetvåderna fästs i rak linje med hjälp av laser. - En tapet väcker så mycket mer känslor än en målfärg, anser Emelie.

Friheten att själv få styra över sina dagar lockade, och kontaktnätet hon hunnit bygga upp gjorde att beslutet att starta eget kändes tryggare.

– Dessutom var min sambo införstådd med saken, vilket blev avgörande för mitt beslut, fortsätter Emelie.

Hon vände sig till VASEK och är tacksam för alla goda tips och råd hon fått.

– Processen gick väldigt smidigt och jag fick superb hjälp av Tommi Virkama med att göra upp budget och kostnadskalkyl. Även ordningsföljden på de olika åtgärderna, som är avgörande när man ska ansöka om startpeng, blev rätt tack vare dem, fortsätter Emelie.

Tanken att vänta ut pandemin först var något Emelie funderade mycket på, men också en fråga som ingen kunde ge ett klart svar på.

– Emelie var redo för detta, eftersom även viljan fanns där för att utveckla sig själv och ta ansvar för en egen verksamhet. Hon har även en personlighet lämpad för kundservice, anser Tommi Virkama, som är direktör för Nyföretagscentrum Startia på VASEK.

Tommi fortsätter:
– Emelie har yrkesskickligheten, utbildningen samt tillräckligt med arbetserfarenhet för att starta eget. Hon har redan jobbat självständigt och tagit ansvar för egna kunder och projekt, med andra ord, jobbat företagarmässigt.

ES Maleri 8Pandemin har skapat jobb i form av inomhusrenoveringar – här målar Emelie om alla golvlister i ett egnahemshus.

Med facit i hand var det helt rätt val och redan nu är Emelie främst sysselsatt med egna projekt och har sin egen kundkrets.

– Sommaren är fullbokad och också hösten ser ut att bli bra. Pandemin har haft en positiv effekt – när folk jobbar hemma och också tillbringar mer fritid hemma, får de tid att fundera på vilka projekt som borde tas tag i. Samtidigt kan man inte resa och många väljer då att i stället satsa sina pengar på att förnya hemma, förklarar Emelie.

Under vinterhalvåret har hon varit sysselsatt med inomhusrenoveringar och hon utför allt från golvläggning till tapetsering och målning med allt vad det innebär.

– Jag älskar att tapetsera – en tapet kan väcka så mycket mer känslor än en monokrom vägg, ler hon.
Men jag gillar också att vara utomhus och sommartid ligger fokus på fasadmålningar – något som jag också gillar att utföra väldigt mycket.

Inför sommaren har Emelie skaffat tilläggsresurser i form av en säsongsanställd. Huruvida hon kommer att anställa någon på heltid längre fram, är ännu öppet.

– Visst vill jag växa, men inte så pass mycket att jag själv hamnar att lägga all arbetstid på administration. Jag vill inte jobba på kontor – jag vill jobba praktiskt, fastslår hon med ett leende.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Digitala färdigheter för turistföretag

23.05.2022 | Nyheter
Turistföretagare samlades i slutet av april, inbjudna av Kyrolandets turismprojekt, vid Ruutin Kartano i Laihela för evenemanget Digitaitoja matkailualan yrityksille under ledning av Mathias Hasselblatt och Teemu Lönnmark från konsultbyrån 1dea. Syftet var att bistå turistföretag i den digitala utvecklingen.
Läs mera

Kunden skall inte betala för luft – Creamarketing vill förstå kundens unika särdrag

16.05.2022 | Nyheter
Yrkesstolthet, kompetens, noggrannhet och kundbetjäning. Bland annat dessa termer framkommer när VD Karl-Johan Smeds och projektledare Tina Storsjö beskriver Creamarketing Ab som leverantör av webb baserade marknadsföringslösningar.
Läs mera

Företagare, sätt försäkringar i skick!

13.05.2022 | Nyheter
Startias sakkunnigpartner, försäkringsbolaget LokalTapiola hjälper Startias kunder att förbereda sig för framtiden och trygga kontinuiteten i bolaget. Hur skiljer sig en företagares försäkringar från privatpersonens försäkringar? Tapio Mäkelä, affärsområdesdirektör för LokalTapiola Österbotten, svarar:
Läs mera

Med hjälp av Vasas ekosystemavtal främjas grön omställning såväl nationellt som regionalt

13.05.2022 | Nyheter
I Vasaregionen har det redan länge bedrivits omfattande samarbete i överensstämmelse med ekosystemmodellen, men nu upprättades separata avtal med universitetsstäderna i överensstämmelse med Ekosystemavtalet, som sträcker sig över åren 2021–2027.
Läs mera

Fråga, fråga och fråga!

11.05.2022 | Nyheter
Bäck & Vilén Företagstjänst Ab är en bokföringsbyrå med full service i Vasa med sidokontor i Pörtom. Bäck & Vilén är också en av Nyföretagscentrum Startias sakkunnigorganisationer. Företagets vd. Johan Hällmark säger att mycket av fokus i bokföringsbyråns arbete idag ligger i att hjälpa kunden att bygga upp bra rutiner för ekonomiförvaltningen.
Läs mera

Företagets avtal bör skräddarsys efter bransch- och företagsspecifika behov

09.05.2022 | Nyheter
Som företagare undviker du fallgroparna med olika avtal genom att noggrant granska reglerna inom din bransch och skräddarsy avtalen och avtalsvillkor enligt ditt företags behov, påminde advokaten Oskar Sundback och juristen Anna Harkkila i Pappren i skick! -föreläsningsseriens tredje del Företagets egna avtal. Föreläsningsserien organiserades i samarbete av Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.05.2022 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Agera i tid vid betalningssvårigheter

04.05.2022 | Nyheter
Om ditt företag har hamnat i betalningssvårigheter, som inte enbart är tillfälliga, är det hög tid att agera. I denna artikel redogörs kort för vad en företagssanering innebär, och hur den går till i praktiken. Det som är a och o i dessa situationer är att agera i tid, eftersom en lyckad sanering blir svårare och kanske omöjlig att genomföra...
Läs mera