Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021

ES Maleri 2Emelie Sandelin från Malax startade eget hösten 2020. Under namnet ES Måleri Maalaamo erbjuder hon alla typer av ytbehandlings- och inredningstjänster, såsom tapetsering och målning, golvläggning, fasadmålning och så vidare.

Mer tid hemma skapar mer jobb för företag i inredningsbranschen

Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.

Det var i augusti 2020 – mitt under brinnande pandemi – som Emelie fick sitt FO-nummer beviljat och även startpeng. Drygt ett halvår senare är hennes kalender fullbokad fram till hösten och den rivstart hon fått hade hon aldrig kunnat drömma om.

– I den här branschen har pandemin uppenbarligen enbart haft positiva effekter, konstaterar hon.

Emelie, som är Malaxbo, valde efter grundskolan att gå den då nya linjen för inredare vid YA i Vasa. Hon fick sin examen 2012 och de därpå följande åren jobbade hon dels som anställd hos en lokal målerifirma, dels också i tre år på järnaffär. Under tiden hann hon också få en målarexamen genom läroavtalsutbildning.

Efter sju år i arbetslivet gick hon på sin första föräldraledighet och den tiden använde hon också till att fundera på sin framtid.

– Valet stod mellan att gå tillbaka till min anställning eller starta eget – något som både många kompisar och även min tidigare arbetsgivare uppmuntrade mig till, berättar hon.

ES Maleri 5Just tapetsering är något Emelie brinner lite extra för. Numera används tapetbordet sällan – limmet rullas direkt på väggen och tapetvåderna fästs i rak linje med hjälp av laser. - En tapet väcker så mycket mer känslor än en målfärg, anser Emelie.

Friheten att själv få styra över sina dagar lockade, och kontaktnätet hon hunnit bygga upp gjorde att beslutet att starta eget kändes tryggare.

– Dessutom var min sambo införstådd med saken, vilket blev avgörande för mitt beslut, fortsätter Emelie.

Hon vände sig till VASEK och är tacksam för alla goda tips och råd hon fått.

– Processen gick väldigt smidigt och jag fick superb hjälp av Tommi Virkama med att göra upp budget och kostnadskalkyl. Även ordningsföljden på de olika åtgärderna, som är avgörande när man ska ansöka om startpeng, blev rätt tack vare dem, fortsätter Emelie.

Tanken att vänta ut pandemin först var något Emelie funderade mycket på, men också en fråga som ingen kunde ge ett klart svar på.

– Emelie var redo för detta, eftersom även viljan fanns där för att utveckla sig själv och ta ansvar för en egen verksamhet. Hon har även en personlighet lämpad för kundservice, anser Tommi Virkama, som är direktör för Nyföretagscentrum Startia på VASEK.

Tommi fortsätter:
– Emelie har yrkesskickligheten, utbildningen samt tillräckligt med arbetserfarenhet för att starta eget. Hon har redan jobbat självständigt och tagit ansvar för egna kunder och projekt, med andra ord, jobbat företagarmässigt.

ES Maleri 8Pandemin har skapat jobb i form av inomhusrenoveringar – här målar Emelie om alla golvlister i ett egnahemshus.

Med facit i hand var det helt rätt val och redan nu är Emelie främst sysselsatt med egna projekt och har sin egen kundkrets.

– Sommaren är fullbokad och också hösten ser ut att bli bra. Pandemin har haft en positiv effekt – när folk jobbar hemma och också tillbringar mer fritid hemma, får de tid att fundera på vilka projekt som borde tas tag i. Samtidigt kan man inte resa och många väljer då att i stället satsa sina pengar på att förnya hemma, förklarar Emelie.

Under vinterhalvåret har hon varit sysselsatt med inomhusrenoveringar och hon utför allt från golvläggning till tapetsering och målning med allt vad det innebär.

– Jag älskar att tapetsera – en tapet kan väcka så mycket mer känslor än en monokrom vägg, ler hon.
Men jag gillar också att vara utomhus och sommartid ligger fokus på fasadmålningar – något som jag också gillar att utföra väldigt mycket.

Inför sommaren har Emelie skaffat tilläggsresurser i form av en säsongsanställd. Huruvida hon kommer att anställa någon på heltid längre fram, är ännu öppet.

– Visst vill jag växa, men inte så pass mycket att jag själv hamnar att lägga all arbetstid på administration. Jag vill inte jobba på kontor – jag vill jobba praktiskt, fastslår hon med ett leende.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Inga stora förändringar till styrelsen på VASEKs bolagsstämma

15.04.2021 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 15.4.2021 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Hållbarhet kräver val – projekt stöder turismföretag i hållbarhetsarbetet

14.04.2021 | Nyheter
Närmare 50 olika aktörer inom turismnäringen i Kust-Österbotten samlades för två halvdagars coachingevent under påskveckan för att lära sig mera om hållbar turism och Visit Finlands Sustainable Tourism Finland (STF)-program. De väldigt aktuella evenemangen, som ordnades inom ramarna för projektet Hållbart Österbotten, intresserade både företagare och företagsutvecklare ända från Jakobstad till Kristinestad.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

13.04.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Solen skiner i horisonten för Kvarken Ports – ”Spännande saker händer i vår”

12.04.2021 | Nyheter
Hamnbolaget Kvarken Ports, som ägs av Vasa och Umeå, står inför spännande tider. Färdigställandet av det nya passagerarfartyget, Aurora Botnia, närmar sig och framtiden ser även på andra sätt ljus ut.
Läs mera

Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

09.04.2021 | Nyheter
När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan.
Läs mera

Nya guider för alla parter i ägarskiften

08.04.2021 | Nyheter
Ett planerat ägarskifte-projektet, som förverkligas av VASEK, Concordia och Kristinestads näringslivscentral, har publicerat den 8.4 en serie med fyra guider för alla parter i ägarskiften.
Läs mera

Pandemin gav Emelie en rivstart

07.04.2021 | Nyheter
Uppvuxen i en företagarfamilj, hade målaren och inredaren Emelie Sandelin klart för sig att hon aldrig själv skulle bli egen företagare. Efter sju år som anställd växte sig ändå tankarna på att vara sin egen chef allt starkare och efter uppmuntran från både vänner och arbetsgivare, omvärderade Emelie sitt tidigare uttalande.
Läs mera

Koldioxidneutral transport kräver ändringar i attityder och vanor

01.04.2021 | Nyheter
I MoveIT-projektet, som avlutas i juni, håller man på att slutföra Vägkartan för koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030. I den tredje delen av workshoparna, som fokuserade på vägkartan, den 25 mars presenterades utkastet till vägkartan och samlades kommentarer på den. Härnäst skickas vägkartan på utlåtanderunda och arbetet med vägkartans visualisering och layout börjar. Vägkartan färdigställs i maj.
Läs mera