Nytt projekt: Kustnära upplevelser året om, med hållbarhet i fokus

13.12.2022

Roadtrip in Kvarken. Photo Lola Akinmade Akerstrom. Kvarken Destinations Contentbank

Nytt gränsöverskridande samarbete ska lyfta kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken

Projektet Bothnian Coastal Route ska öka kännedomen om kustrutten över Kvarken och runt Bottenviken som en attraktiv resväg för både utländska besökare och lokalbefolkning. Genom projektet vill man öka anledningarna till att besöka destinationerna längs med rutten för att upptäcka deras rika produktutbud och samtidigt skapa bättre förutsättningar för hållbar tillväxt.

Partnerskapet tog emot beskedet om beviljad finansiering av det nya turismprojektet med stor glädje.

Den beviljade finansieringen innebär ett omfattande samarbete mellan tre svenska och fyra finska organisationer där man går ihop som projektpartners i ett treårigt Interreg Aurora projekt med start från och med januari 2023.

– Med ett starkt partnerskap och med en kedja av närliggande destinationer i båda länderna går vi tillsammans in för att utveckla turismen längs med kustrutten kring Bottniska viken och över Kvarken, beskriver Kvarkenrådets projektchef Marianne Sjöström.

Projektet kommer att lyfta vårt kustnära område som ett attraktivt besöksmål året om och även visa hur man kan göra det på ett hållbart sätt. Besöksnäringsföretagen längs med kustrutten Bothnian Coastal Route, som projektet också heter, kommer att få synlighet via projektets marknadsföring där Europeisk resemarknad är målgruppen. Även affärsutveckling ingår i projektet och då med fokus på besöksnäringens omställningsförmåga inför kommande möjliga kriser likt den pandemi som branschen just genomgått.

– Företagen får möjligheten att knyta nya kontakter, samarbeten samt även att lära sig av varandra. Att utveckla lokala destinationer är viktigt för oss i norra delarna av Norden, tillägger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling VASEK.

Wasaline (NLC Ferry Ab) medverkar i projektet som medfinansiär och fungerar i och med sin miljövänliga färja, Aurora Botnia, som den sammanbindande länken till havs och sluter rundresan.

Projektet som pågår 2023–2025 förväntas involvera förutom destinationerna även omkring 150 företag inom projektområdet.

 

Budget och finansiering: Projektets totala budget är 2 712 677,00 euro, varav 1 763 241,00 euro är EU-finansiering via Interreg Aurora-programmet. Övrig finansiering kommer från finsk nationell och svensk regional medfinansiering, från Nordiska ministerrådet och från kommunal och privat medfinansiering.

Projektpartner: Partnerskapet består av Kvarkenrådet EGTS (huvudansvarig och samordnande stödmottagare), Kalajoki stad, Luleå Business Region AB, Uleåborgs stad/Business Oulu, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Visit Skellefteå AB och Visit Umeå AB. 

Finansiärer: Interreg Aurora, Lapplands regionråd, Region Västerbotten, Kvarkenrådet EGTS, Umeå kommun, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Kalajoki stad, Luleå Business Region AB, Uleåborgs stad/BusinessOulu, Visit Skellefteå AB, Vasa stad, Karleby Turism AB, Haparanda kommun - Haparanda/Torneå, Bottenviksbåge Bothnian Arc rf, Jakobstad stad, Piteå kommun, Kemin Matkailu Oy, NLC Ferry Ab Oy 

Tidsplan för projektet: Projektet pågår i tre år, från början av 2023 till slutet av 2025. 

 

Bild: Lola Akinmade Akerstrom. Kvarken Destinations Contentbank

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera