Nystart med nya ägare och nya utrymmen

30.09.2020

Ronny Hellström ja Johanna Granlid-Hellström sekä Niclas BåskParet Ronny Hellström och Johanna Granlid-Hellström från Replot är tillsammans med Niclas Båsk från Petalax nya ägare till LJ-Doors eller L Jokela AB som tidigare verkat i Petalax under namnet Lars Jokela KB.

I hallen på Lagervägen 31 på Fågelberget pågår de sista inflyttningsarbetena för L Jokela AB, LJ- Doors. Det har gått ett år sedan nya ägare tog över företaget som tillverkat dörrar och fönster i fyra decennier – tidigare med säte i Petalax, och med nya, ändamålsenliga utrymmen ser de tre nya ägarna nu fram emot att kunna satsa mer på utveckling och tillväxt.

LJ-Doors eller L Jokela AB som fram till ägarskiftet hösten 2019 verkade under namnet Lars Jokela KB, tillverkar och monterar måttbeställda stål- och aluminiumdörrar, fönster, räcken och balkonginglasningar. Produkterna hittas ofta i offentliga miljöer, hos företag och bostadsaktiebolag, till vilka man även tillverkar dörrar med bruten köldbrygga och sektionerade branddörrar. Företaget är även återförsäljare av Daloc innerdörrar. Kunderna är i huvudsak husbolag och myndigheter, men även delvis privatpersoner.

Bakom L Jokela AB  finns numera tre delägare – Ronny Hellström och Johanna Granlid-Hellström samt Niclas Båsk. Båsk har lång arbetserfarenhet av metallsektorn och bland hans tidigare arbetsplatser finns de facto Lars Jokela KB. Han kommer närmast från Easy Test System Solutions, ETSS Oy, som också ägs av Ronny Hellström och som tillverkar testutrustning till elektronikindustrin.

LJ Doors 7LJ-Doors har nu tillsammans med Hellströms tidigare företag, Easy Test System Solutions Oy, flyttat in i gemensamma produktionsutrymmen på Fågelberget i Korsholm. – Det ger oss många fördelar och effektivare processer, förklarar Niclas Båsk och Ronny Hellström.

– Jag grundade ETSS 2012 och det företaget verkade redan här på Fågelberget.  Sedan ägarbytet har syftet varit att försöka hitta mer ändamålsenliga utrymmen för båda företagen under samma tak, förklarar Hellström. Namnbyte från L Jokela AB till LJ-Doors har diskuterats,  men att byta namn på ett gammalt företag är svårt, konstaterar Hellström.

Att han och hustrun Johanna övertog Jokelas verksamhet i Petalax, var egentligen följderna av en slump.

– Vi behövde dörrar till ETSS, för ett projekt som vi då höll på med,  och visste inte var vi kunde få tag i just sådana. Det visste Niclas, som jobbat där. När han var i kontakt med Lars Jokela fick han veta att företaget skulle säljas, och på den vägen är det, berättar Granlid-Hellström.

– Jag tyckte det skulle vara ett bra komplement till deras befintliga företagsverksamhet, tillägger Båsk, som var den som föreslog köpet.

LJ Doors 8LJ-Doors tillverkar och monterar måttbeställda stål- och aluminiumdörrar, fönster, räcken och balkonginglasningar. Nya produkter är även under utveckling och bland dem finns bland annat olika typer av mönster- och logodörrar.

Efter en kort betänketid kontaktades VASEK för rådgivning – Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster, som sedan tidigare var välbekant för alla tre.

– Han är den första man alltid vänder sig till när man har frågor kring företagande, konstaterar trion.

Nydahl bistod förutom allmän rådgivning kring företagsköp också med att granska köpeavtal och dylikt, medan de slutliga, praktiska sakerna sköttes med hjälp av säljarens bokföringsbyrå samt råd av den egna bokföraren . Hela processen var klar på ett par månader.

– Vi ville undvika ett avbrott i produktionen, och därför gick det hela kanske lite väl snabbt, ler Hellström.

Följande steg var att hitta ett utrymme stort nog för båda företagen, och även där fick man hjälp av VASEK.

– Genom Lasse Pohjala, Senior Business Advisor på VASEK, fick vi många tips på vägen och till slut hittade vi rätt. Storlek, läge och förstås även hyresnivån avgjorde, konstaterar Granlid-Hellström.

Flytten har skett nu under sensommaren.  Eftersom man kunde nyanställa de tidigare arbetstagarna vid Lars Jokela KB, har man en kunskap och kompetens inom företaget som Båsk beskriver som ”guld värd”.

LJ Doors 6– De är ovärderliga. Att vi nu verkar under samma tak som ETSS OY ger oss också många fördelar och arbetet kan effektiveras inom både företagen, konstaterar han. Tack vare de större utrymmena kan vi nu jobba med fler projekt samtidigt, och vi har redan tre nya produkter under utveckling.

Även där har VASEK varit med på ett hörn.

– Vi har sökt om utvecklingsstöd för det här ändamålet , tillägger Båsk.

Efter flytten ser företagartrion nu fram emot att kunna satsa mer på både utveckling och tillväxt.

– Efterfrågan finns, inte enbart i Vasaregionen utan även i övriga landet, men det innebär också utmaningar då man leder ett företag som har varit verksamt redan i flera år.

– Men vi har en tendens att vilja testa nya saker och utmana oss själva – det är helt enkelt ganska intressant, avslutar frun Johanna med ett leende.

 

Administrationen för de båda företagen sköts gemensamt av Johanna Granlid-Hellström, som egentligen är sjuksköterska men nu lämnar den sektorn för att arbeta inom de egna företagen.


Text: Anna Sand / by Sand
Foto: Anna Sand samt företagets egna bilder

 ‹ Gå till "Nyheter"

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

09.08.2022 | Nyheter
En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har...
Läs mera

Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022 | Nyheter
Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt.
Läs mera

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera