Nystart med nya ägare och nya utrymmen

30.09.2020

Ronny Hellström ja Johanna Granlid-Hellström sekä Niclas BåskParet Ronny Hellström och Johanna Granlid-Hellström från Replot är tillsammans med Niclas Båsk från Petalax nya ägare till LJ-Doors eller L Jokela AB som tidigare verkat i Petalax under namnet Lars Jokela KB.

I hallen på Lagervägen 31 på Fågelberget pågår de sista inflyttningsarbetena för L Jokela AB, LJ- Doors. Det har gått ett år sedan nya ägare tog över företaget som tillverkat dörrar och fönster i fyra decennier – tidigare med säte i Petalax, och med nya, ändamålsenliga utrymmen ser de tre nya ägarna nu fram emot att kunna satsa mer på utveckling och tillväxt.

LJ-Doors eller L Jokela AB som fram till ägarskiftet hösten 2019 verkade under namnet Lars Jokela KB, tillverkar och monterar måttbeställda stål- och aluminiumdörrar, fönster, räcken och balkonginglasningar. Produkterna hittas ofta i offentliga miljöer, hos företag och bostadsaktiebolag, till vilka man även tillverkar dörrar med bruten köldbrygga och sektionerade branddörrar. Företaget är även återförsäljare av Daloc innerdörrar. Kunderna är i huvudsak husbolag och myndigheter, men även delvis privatpersoner.

Bakom L Jokela AB  finns numera tre delägare – Ronny Hellström och Johanna Granlid-Hellström samt Niclas Båsk. Båsk har lång arbetserfarenhet av metallsektorn och bland hans tidigare arbetsplatser finns de facto Lars Jokela KB. Han kommer närmast från Easy Test System Solutions, ETSS Oy, som också ägs av Ronny Hellström och som tillverkar testutrustning till elektronikindustrin.

LJ Doors 7LJ-Doors har nu tillsammans med Hellströms tidigare företag, Easy Test System Solutions Oy, flyttat in i gemensamma produktionsutrymmen på Fågelberget i Korsholm. – Det ger oss många fördelar och effektivare processer, förklarar Niclas Båsk och Ronny Hellström.

– Jag grundade ETSS 2012 och det företaget verkade redan här på Fågelberget.  Sedan ägarbytet har syftet varit att försöka hitta mer ändamålsenliga utrymmen för båda företagen under samma tak, förklarar Hellström. Namnbyte från L Jokela AB till LJ-Doors har diskuterats,  men att byta namn på ett gammalt företag är svårt, konstaterar Hellström.

Att han och hustrun Johanna övertog Jokelas verksamhet i Petalax, var egentligen följderna av en slump.

– Vi behövde dörrar till ETSS, för ett projekt som vi då höll på med,  och visste inte var vi kunde få tag i just sådana. Det visste Niclas, som jobbat där. När han var i kontakt med Lars Jokela fick han veta att företaget skulle säljas, och på den vägen är det, berättar Granlid-Hellström.

– Jag tyckte det skulle vara ett bra komplement till deras befintliga företagsverksamhet, tillägger Båsk, som var den som föreslog köpet.

LJ Doors 8LJ-Doors tillverkar och monterar måttbeställda stål- och aluminiumdörrar, fönster, räcken och balkonginglasningar. Nya produkter är även under utveckling och bland dem finns bland annat olika typer av mönster- och logodörrar.

Efter en kort betänketid kontaktades VASEK för rådgivning – Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster, som sedan tidigare var välbekant för alla tre.

– Han är den första man alltid vänder sig till när man har frågor kring företagande, konstaterar trion.

Nydahl bistod förutom allmän rådgivning kring företagsköp också med att granska köpeavtal och dylikt, medan de slutliga, praktiska sakerna sköttes med hjälp av säljarens bokföringsbyrå samt råd av den egna bokföraren . Hela processen var klar på ett par månader.

– Vi ville undvika ett avbrott i produktionen, och därför gick det hela kanske lite väl snabbt, ler Hellström.

Följande steg var att hitta ett utrymme stort nog för båda företagen, och även där fick man hjälp av VASEK.

– Genom Lasse Pohjala, Senior Business Advisor på VASEK, fick vi många tips på vägen och till slut hittade vi rätt. Storlek, läge och förstås även hyresnivån avgjorde, konstaterar Granlid-Hellström.

Flytten har skett nu under sensommaren.  Eftersom man kunde nyanställa de tidigare arbetstagarna vid Lars Jokela KB, har man en kunskap och kompetens inom företaget som Båsk beskriver som ”guld värd”.

LJ Doors 6– De är ovärderliga. Att vi nu verkar under samma tak som ETSS OY ger oss också många fördelar och arbetet kan effektiveras inom både företagen, konstaterar han. Tack vare de större utrymmena kan vi nu jobba med fler projekt samtidigt, och vi har redan tre nya produkter under utveckling.

Även där har VASEK varit med på ett hörn.

– Vi har sökt om utvecklingsstöd för det här ändamålet , tillägger Båsk.

Efter flytten ser företagartrion nu fram emot att kunna satsa mer på både utveckling och tillväxt.

– Efterfrågan finns, inte enbart i Vasaregionen utan även i övriga landet, men det innebär också utmaningar då man leder ett företag som har varit verksamt redan i flera år.

– Men vi har en tendens att vilja testa nya saker och utmana oss själva – det är helt enkelt ganska intressant, avslutar frun Johanna med ett leende.

 

Administrationen för de båda företagen sköts gemensamt av Johanna Granlid-Hellström, som egentligen är sjuksköterska men nu lämnar den sektorn för att arbeta inom de egna företagen.


Text: Anna Sand / by Sand
Foto: Anna Sand samt företagets egna bilder

 ‹ Gå till "Nyheter"

Energiseminariet fokuserade på framtida investeringar

07.02.2023 | Nyheter
Nordiskt energiseminarium samlade mer än 200 deltagare på Wasa Innovation Center den 30 januari. I seminariet anordnat av Finsk-svenska Handelskammaren, Norsk-Finska handelsföreningen och VASEK diskuterades bland annat investeringar, utveckling och samarbete.
Läs mera

Trafiken i Vasa hamn ökade kraftigt

03.02.2023 | Nyheter
Siffrorna för Kvarken Ports i Vasa år 2022 visar på en stark expansion av verksamheten över hela linjen. Kvarken Ports är det gemensamma hamnbolaget för Vasa och Umeå. Industrins tillväxt och den positiva trenden mot miljövänliga fartygstransporter i Vasaregionen återspeglas på flera av Kvarken Ports Vasas trafiksegment.
Läs mera

FöPL-reformen trädde i kraft vid årskiftet

31.01.2023 | Nyheter
Lagen om pension för företagare ändrades 1.1.2023: arbetsinkomsten preciseras och kontrolleras regelbundet. Den största ändringen i FöPL-reformen gäller pensionsbolagens skyldighet att kontrollera företagarens arbetsinkomst regelbundet vart tredje år.
Läs mera

Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023 | Nyheter
Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.
Läs mera

Samarbete behövs för att förverkliga gigalogistik

26.01.2023 | Nyheter
Det traditionella logistikforumet som organiserades av VASEK 19.1 samlade regionens logistikoperatörer och speditörer över en frukost. Vasas stadsdirektör och ledare för GigaVaasa-teamet, Tomas Häyry öppnade evenemanget och påminde lyssnarna om det arbete som redan har gjorts för att utveckla batterivärdekedjan och vad som fortfarande finns kvar att göra:
Läs mera

Varför är det värt att fundera på att sälja företaget redan före uppstart?

26.01.2023 | Nyheter
Det är kanske inte den första tanken i nyföretagarens huvud att tänka på att sälja ett företag som är i startgroparna, men det finns nog skäl att göra det. Våra företagsrådgivare berättar varför.
Läs mera

På arbetsplatser i Vasaregionen får man uttrycka sina känslor

24.01.2023 | Nyheter
Kan du vara dig själv på jobbet? Eller kan du visa dina medarbetare att idag är en dålig dag eller berätta att projektet inte fortskrider? Eller behöver du spela en roll, oavsett hur mycket det irriterar dig?
Läs mera

Företagsbyn i Österbotten redan i 10 år – VASEK och Startia med från början

20.01.2023 | Nyheter
Tiden går fort: i år har det gått tio år sedan det framgångsrika Företagsbyn-konceptet kom till Österbotten. Företagsbyn i Österbotten inledde sin verksamhet i september 2013. VASEK och Nyföretagscentrum Startia har stött Företagsbyns verksamhet redan från början.
Läs mera