Nyheter från CERM-projektet

20.05.2020

blur branch countryside daylight 394545

Österbotten får en färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi

Finland har sedan 2016 haft en nationell färdplan för cirkulär ekonomi. Nu skall Österbotten få en egen. Tillsammans med utvecklingsbolagen i Österbotten pågår som bäst arbetet med att ta fram en färdplan för hur Österbotten, med fokus på näringslivet, kan bli en föregångare också när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi.

I takt med att fler företag börjar intressera sig för hållbarhet har vi börjat sammanställa konkreta guider, checklistor och goda exempel på hur företagen dels kan komma igång, dels utveckla sitt hållbarhetsarbete och vad som är viktigt för att nå ut med sitt budskap. Företagens konkurrenskraft i framtiden kommer allt mera att bli beroende av påvisa ett minskat koldioxidavtryck. I färdplanen presenteras hur företagen ska beräkna sitt koldioxidavtryck och sätta upp sitt klimatmål.

Vill ni synas på hållbarhetsveckan i Österbotten i höst?

Den 21-27.9 ordnas för första gången en hållbarhetsvecka i Österbotten. Målet med hållbarhetsveckan är att föreningar, kommuner och företag tillsammans skapar en evenemangsvecka där goda exempel på hållbarhetsarbete lyfts fram.

Inom CERM-projektet planerar vi som bäst olika evenemang och i dagsläget vet vi redan följande:

  • Save the date: Den 22.9 kommer vi tillsammans med våra samarbetsparter Concordia, Dynamo och Kristinestads näringsliv att ordna ett hållbarhetsseminarium på Vaasa Innovation Center i Vasa, kring hållbart samspel mellan kommun och näringsliv. Mera info kommer inom kort
  • Onsdag 23.9. presenterar CERM projektledarna mera om hållbarhetsarbetet på Yrkesakademins enheter i Vasa, Pedersöre och Närpes.
  • Workshopen Masterclass i hållbarhetskommunikation i Jakobstad,  flyttas fram till torsdag den 24.9 och blir nu en del av hållbarhetsveckan. Här kan du anmäla dig.
  • Fredag 25.9 ordnas en cirkulär temadag i Närpes och medarrangör är CERM-projektet.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020 | Nyheter
Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.
Läs mera

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera