Nyheter från CERM-projektet

20.05.2020

blur branch countryside daylight 394545

Österbotten får en färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi

Finland har sedan 2016 haft en nationell färdplan för cirkulär ekonomi. Nu skall Österbotten få en egen. Tillsammans med utvecklingsbolagen i Österbotten pågår som bäst arbetet med att ta fram en färdplan för hur Österbotten, med fokus på näringslivet, kan bli en föregångare också när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi.

I takt med att fler företag börjar intressera sig för hållbarhet har vi börjat sammanställa konkreta guider, checklistor och goda exempel på hur företagen dels kan komma igång, dels utveckla sitt hållbarhetsarbete och vad som är viktigt för att nå ut med sitt budskap. Företagens konkurrenskraft i framtiden kommer allt mera att bli beroende av påvisa ett minskat koldioxidavtryck. I färdplanen presenteras hur företagen ska beräkna sitt koldioxidavtryck och sätta upp sitt klimatmål.

Vill ni synas på hållbarhetsveckan i Österbotten i höst?

Den 21-27.9 ordnas för första gången en hållbarhetsvecka i Österbotten. Målet med hållbarhetsveckan är att föreningar, kommuner och företag tillsammans skapar en evenemangsvecka där goda exempel på hållbarhetsarbete lyfts fram.

Inom CERM-projektet planerar vi som bäst olika evenemang och i dagsläget vet vi redan följande:

  • Save the date: Den 22.9 kommer vi tillsammans med våra samarbetsparter Concordia, Dynamo och Kristinestads näringsliv att ordna ett hållbarhetsseminarium på Vaasa Innovation Center i Vasa, kring hållbart samspel mellan kommun och näringsliv. Mera info kommer inom kort
  • Onsdag 23.9. presenterar CERM projektledarna mera om hållbarhetsarbetet på Yrkesakademins enheter i Vasa, Pedersöre och Närpes.
  • Workshopen Masterclass i hållbarhetskommunikation i Jakobstad,  flyttas fram till torsdag den 24.9 och blir nu en del av hållbarhetsveckan. Här kan du anmäla dig.
  • Fredag 25.9 ordnas en cirkulär temadag i Närpes och medarrangör är CERM-projektet.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

24.06.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020 | Nyheter
Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera