Nyföretagscentrum Startia ut på turné i kommuner och byar

26.02.2020

Nyföretagscentrum Startia, som fungerar som en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, är en av Finlands 30 nyföretagarcentraler, som erbjuder avgiftsfri och konfidentiell rådgivning till nya företagare och blivande företagare inom sitt verksamhetsområde.

Ifjol besöktes Startia av över 550 kunder som under ett eller flera rådgivningsmöten planerade sin affärsverksamhet tillsammans med företagsrådgivaren. Under fjolåret grundades 202 nya företag i regionen efter rådgivning.

– Vår andel av alla företag som grundats i Vasaregionen är lite mindre än 30 procent, så i år har vi som mål att allt fler blivande företagare kommer på startrådgivning och får goda förutsättningar att inleda sin företagsverksamhet. Enligt Nyföretagarcentralerna i Finlands (SUK ry) forskning är företagen betydligt livskraftigare ifall de fått startrådgivning. Vi strävar efter framgångsrika företag, berättar Startias direktör Tommi Virkama och fortsätter:

– Vi vill erbjuda tjänster med låg tröskel. Varje onsdag morgon ordnar vi Startias morgonkaffe, dit man kan komma utan förhandsanmälning för att höra våra bästa tips för att starta eget. I början av mars ska vi även ut på turné i kommunerna inom vårt verksamhetsområde: vi ska sätta upp vår pop-up monter på olika ställen.

Om du stöter på Startia-tours monter när du är ut och handlar eller på lunch, stanna och delta i utlottningen av ett kryssningspaket och diskutera företagande. På Startias turné presenteras förutom startrådgivning, även andra företagstjänster som VASEK erbjuder för befintliga företag. Även information om hur man går till väga när män funderar på att sälja eller köpa ett företag delas ut.

– Kom och hälsa på oss och snacka om vad som helst som har med företagande eller företagsstart att göra. Lämna in dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig, och vi kan fundera tillsammans hur du får den bästa möjliga starten på din företagarkarriär eller hur vi kunde hjälpa dig och ditt företag att växa och utvecklas, uppmanar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Startia-tour startas nästa vecka i Laihela, Tervajoki, Storkyro och Lillkyro. Därefter fortsätter turnén i Petalax, Bergö, Malax, Oravais, Maxmo och Vörå. Platser och tider uppdateras i vårt evenemangskalender.

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera

Ägarskiftesrådgivningen lugnade inte helt ner sig ens under coronatiden

07.10.2020 | Nyheter
Till följd av coronasituationen fick VASEKs företagsrådgivning omorganisera sina företagstjänster och fokuserade på att hjälpa företag med de ekonomiska problem som orsakades av coronapandemin. Samtidigt skedde en tillfällig minskning av antalet kunder i start- och agärskiftesrådgivningen. – Under våren och sommaren främjades emellertid redan pågående ägar- eller generationsskiftesprocesser.
Läs mera

VASEK och Startia övergår tillfälligt till att betjäna sina kunder på distans

05.10.2020 | Nyheter
VASEK och Nyföretagscentrum Startia övergår som försiktighetsåtgärd från och med måndag 5 oktober att betjäna sina kunder endast på distans. Alla redan bokade möten ändras till distansmöten.
Läs mera