Nya statistiksiffror visar: EnergyVaasa fortsätter att växa

03.09.2019

EV kuvituskuva Under sommaren 2019 har EnergyVaasa-klustrets aktörer på nytt kartlagt Nordens mest betydande energiteknologikoncentration i siffror och fått som resultat klustrets nya nyckeltal. Siffrorna visar att den stora efterfrågan på energieffektiva produkter och cleantech-produkter i världen har inverkat positivt även på EnergyVaasa.

I fortsättningen är det värt att minnas följande nyckeltal om EnergyVaasa:

  • EnergyVaasa består av 160 företag
  • Företagens totala omsättning är årligen 5 miljarder euro
  • Exporten utgör över 80 procent av omsättningen
  • Företagen har sammanlagt 12 000 anställda
  • 200 miljoner euro läggs årligen på forskning och utveckling
  • I EnergyVaasa-området planeras nya investeringar i energiteknisk infrastruktur för totalt ca 1,2 miljarder euro till slutet av år 2025

– Det var en hel del nya figurer, eller hur? Det kommer ta en stund innan jag själv kan dem utantill, ler EnergyVaasas Communication & Brand Manager Kristoffer Jansson och fortsätter:

– Tillväxt på varje punkt, kan man konstatera. Företagens totala omsättning, mängden EnergyVaasa-företag och mängden på deras anställda har alla ökat med cirka tio procent jämfört med ett par år tillbaka.

Som ett exempel nämner Jansson VEO, som har vuxit från att ha 300 anställda till ett företag med 450 anställda och med omsättning på över 100 miljoner euro. Dessutom sysselsätter VEO tiotals underleverantörer i branschen med sina projektleveranser.

Som nya EnergyVaasa-företag har bland annat Geyser Batteries, Woima Corporation, Jukolux, Solartech Wasa och många andra trätt fram. Det som dessa och andra EnergyVaasa-företag har gemensamt är att minst hälften av deras omsättning kommer från energiteknologin. Flera av företagen är internationella redan från början och riktar sig genast på internationella marknader.

VEOs marknadsförings- och försäljningschef Visa Yliluoma är naturligtvis nöjd med VEOs tillväxt, men han riktar också ett tack för tillväxten till EnergyVaasa och samarbetet som gjorts inom klustret:

– Klustrets företag konkurrerar sinsemellan, vilket sätter fart på tillväxten. Men de samarbetar också på många olika områden, små och stora företagen behöver varandra. EnergySpin, företagsacceleratorn inom energisektorn, har varit verksamt i några år nu och gett upphov till nya intressanta företag i klustret, konstaterar Yliluoma.

VEO är med som partner i EnergySpin.

– Teknologiprodukterna tillverkade av EnergyVaasa-energiklustret är på så sätt speciella, att de berör varje människa, men de syns nödvändigtvis inte i deras vardag. De minsta produkterna är ofta bara lika stora som en ryggsäck. Och dessa produkter finns till och med i elnätet i alla länder i världen, berättar Jansson.

De nya EnergyVaasa-siffrorna har samlats i samarbete med områdets företag. Företagen har bland annat meddelat om sina nya partners. Alla dessa företag har blivit tillfrågade deras nyckeltal.

EnergyVaasas nya nyckeltal

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera