Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022

IMG 5895Myranhallen på 425 kvadratmeter fick sitt namn efter Emilia Lindströms första agilityhund. Vid den tiden var vaktelhunden Myran den enda av familjens jakthundar som var lämplig för agilityträningar. Sedan dess har systrarna haft flera agilityhundar. I bilden Emilia med Sam och Lix samt Ida med Win och Nike.

Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti. Mamma Maria Lindström är medlem i bolagets styrelse och hjälper till med pappersarbeten, lillasyster Ida, 17, kommer officiellt att gå med i företaget så fort hon blir myndig nästa vår.

Looström Agility driver Myranhallen, som öppnades i början av oktober, där föreningar och enskilda hundentusiaster kan hyra träningstider. Emilia och Ida tränar också andra agilityekipage i hallen, både nybörjare och mera erfarna agilityidrottare. Ann-Sofi ansvarar för grund- och vardagslydnadskurser samt tränar också agilityekipage. Båda syskonen har tävlat på FM-nivå såväl som i juniorvärldsmästerskap, Ida har också varit med i Finlands agilitylandslag.

Coaching ger nya idéer även till egna träningar

– Det bästa med företagandet är att dra kurser och träningar. Det är fantastiskt att se hur ekipage gör framsteg, och i samarbete med hundföraren hittar vi nya sätt att träna hunden och berätta vad som förväntas av den. Varje hund är en individ och inte alla lösningar är lämpliga för alla. I den här sporten kan tränaren inte diktera eftersom det är föraren som känner sin hund bäst, därför löses utmaningarna alltid i samarbete, säger Ida.

– Ofta får jag som tränare nya idéer från hundarna jag tränar, idéer som jag också kan prova med mina egna hundar, fortsätter Emilia.

IMG 5915 r”Från Korsholms kommun fick vi ett tips om de här utrymmena. Hallen har renoverats i samarbete med hyresvärden, vi tagit bort en mellanvägg och en luftvärmepump har installerats. Galican-hinder och Juta Grass-konstgräs beställdes från utlandet.” I framtidsplanerna har Looström Agility att leta efter en plats för en utomhusplan för att hålla officiella tävlingar och träningar på sommartiden.

Looström Agility grundades främst för att göra det möjligt för syskon att fortsätta sin egen målinriktad hobby när i början av året den enda varma agilityhallen i området upphörde med sin verksamhet och syskonen var tvungna att hitta en ny plats att träna i på konstgräs. Syskonen och Loo har tränat andra ekipage i många år och det finns stor efterfrågan på deras utbildningar samt det utrymme som företaget erbjuder.

– Du kan boka enstaka timmar eller skaffa ett månadskort i Myranhallen och träna på egen hand, eller boka coachning eller delta i kurser. Föreningar kan reservera plats för den egna klubbens aktiviteter och kurser. I framtiden kommer vi också att erbjuda kurser där vi har andra finländska agilityidrottare som tränare och anordna inofficiella tävlingar. I framtidsplanerna finns också att hitta en plats för en utomhusplan där man kan arrangera officiella tävlingar, Myranhallens dimensioner räcker inte riktigt för det, säger Emilia.

Råd behövs även om företagandet inte är något nytt

Aktiebolaget var inte alls det första steget på företagarkarriären för aktieägarna. Både Emilia och Ida har erbjudit agilityträningar genom sina respektive firmor under några år, medan Ann-Sofi har en firma för hundtrimning. Men även om företagandet var bekant för alla, eliminerade det inte behovet av företagsrådgivning.

– Jag fick väldigt bra råd från Startia. Tommi Virkama påminde om att välja en pålitlig bokförare och sätta försäkringar i skick. Vi agerar enligt anvisningarna. Vi tog en bokförare och jag kom precis från ett besök från försäkringsbolaget, säger Ann-Sofi och visar upp det första hjälpen-kit hon fick från försäkringsbolaget.

Företagare själva råder andra som planerar att starta eget:

– Det lönar sig att skaffa hjälp och fråga gärna om råd. Att bli företagare erbjuder en chans att leva sin egen dröm, uppmuntrar Emilia.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera