Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022

IMG 5895Myranhallen på 425 kvadratmeter fick sitt namn efter Emilia Lindströms första agilityhund. Vid den tiden var vaktelhunden Myran den enda av familjens jakthundar som var lämplig för agilityträningar. Sedan dess har systrarna haft flera agilityhundar. I bilden Emilia med Sam och Lix samt Ida med Win och Nike.

Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti. Mamma Maria Lindström är medlem i bolagets styrelse och hjälper till med pappersarbeten, lillasyster Ida, 17, kommer officiellt att gå med i företaget så fort hon blir myndig nästa vår.

Looström Agility driver Myranhallen, som öppnades i början av oktober, där föreningar och enskilda hundentusiaster kan hyra träningstider. Emilia och Ida tränar också andra agilityekipage i hallen, både nybörjare och mera erfarna agilityidrottare. Ann-Sofi ansvarar för grund- och vardagslydnadskurser samt tränar också agilityekipage. Båda syskonen har tävlat på FM-nivå såväl som i juniorvärldsmästerskap, Ida har också varit med i Finlands agilitylandslag.

Coaching ger nya idéer även till egna träningar

– Det bästa med företagandet är att dra kurser och träningar. Det är fantastiskt att se hur ekipage gör framsteg, och i samarbete med hundföraren hittar vi nya sätt att träna hunden och berätta vad som förväntas av den. Varje hund är en individ och inte alla lösningar är lämpliga för alla. I den här sporten kan tränaren inte diktera eftersom det är föraren som känner sin hund bäst, därför löses utmaningarna alltid i samarbete, säger Ida.

– Ofta får jag som tränare nya idéer från hundarna jag tränar, idéer som jag också kan prova med mina egna hundar, fortsätter Emilia.

IMG 5915 r”Från Korsholms kommun fick vi ett tips om de här utrymmena. Hallen har renoverats i samarbete med hyresvärden, vi tagit bort en mellanvägg och en luftvärmepump har installerats. Galican-hinder och Juta Grass-konstgräs beställdes från utlandet.” I framtidsplanerna har Looström Agility att leta efter en plats för en utomhusplan för att hålla officiella tävlingar och träningar på sommartiden.

Looström Agility grundades främst för att göra det möjligt för syskon att fortsätta sin egen målinriktad hobby när i början av året den enda varma agilityhallen i området upphörde med sin verksamhet och syskonen var tvungna att hitta en ny plats att träna i på konstgräs. Syskonen och Loo har tränat andra ekipage i många år och det finns stor efterfrågan på deras utbildningar samt det utrymme som företaget erbjuder.

– Du kan boka enstaka timmar eller skaffa ett månadskort i Myranhallen och träna på egen hand, eller boka coachning eller delta i kurser. Föreningar kan reservera plats för den egna klubbens aktiviteter och kurser. I framtiden kommer vi också att erbjuda kurser där vi har andra finländska agilityidrottare som tränare och anordna inofficiella tävlingar. I framtidsplanerna finns också att hitta en plats för en utomhusplan där man kan arrangera officiella tävlingar, Myranhallens dimensioner räcker inte riktigt för det, säger Emilia.

Råd behövs även om företagandet inte är något nytt

Aktiebolaget var inte alls det första steget på företagarkarriären för aktieägarna. Både Emilia och Ida har erbjudit agilityträningar genom sina respektive firmor under några år, medan Ann-Sofi har en firma för hundtrimning. Men även om företagandet var bekant för alla, eliminerade det inte behovet av företagsrådgivning.

– Jag fick väldigt bra råd från Startia. Tommi Virkama påminde om att välja en pålitlig bokförare och sätta försäkringar i skick. Vi agerar enligt anvisningarna. Vi tog en bokförare och jag kom precis från ett besök från försäkringsbolaget, säger Ann-Sofi och visar upp det första hjälpen-kit hon fick från försäkringsbolaget.

Företagare själva råder andra som planerar att starta eget:

– Det lönar sig att skaffa hjälp och fråga gärna om råd. Att bli företagare erbjuder en chans att leva sin egen dröm, uppmuntrar Emilia.

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera

Finlands Malmförädling och FREYR Battery börjar samarbeta för att grunda en katodmaterialfabrik

17.02.2023 | Nyheter
Finlands Malmförädling och FREYR Battery har undertecknat ett samarbetsavtal, utifrån vilket parterna utreder möjligheterna att grunda en fabrik för LFP-katodmaterial i Vasa. Parterna planerar ett samföretag för att föra projektet vidare.
Läs mera

Det exceptionella året ledde till ett behov av stöd bland blivande företagare

17.02.2023 | Nyheter
Med hjälp av den personliga och avgiftsfria rådgivning som Nyföretagarcentralerna erbjuder grundades nästan 6 200 nya företag 2022. Antalet rådgivningstillfällen samt längden på dessa ökade i förhållande till antalet grundade företag. Det exceptionella året ledde till försiktighet bland blivande företagare.
Läs mera