Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022

IMG 5895Myranhallen på 425 kvadratmeter fick sitt namn efter Emilia Lindströms första agilityhund. Vid den tiden var vaktelhunden Myran den enda av familjens jakthundar som var lämplig för agilityträningar. Sedan dess har systrarna haft flera agilityhundar. I bilden Emilia med Sam och Lix samt Ida med Win och Nike.

Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti. Mamma Maria Lindström är medlem i bolagets styrelse och hjälper till med pappersarbeten, lillasyster Ida, 17, kommer officiellt att gå med i företaget så fort hon blir myndig nästa vår.

Looström Agility driver Myranhallen, som öppnades i början av oktober, där föreningar och enskilda hundentusiaster kan hyra träningstider. Emilia och Ida tränar också andra agilityekipage i hallen, både nybörjare och mera erfarna agilityidrottare. Ann-Sofi ansvarar för grund- och vardagslydnadskurser samt tränar också agilityekipage. Båda syskonen har tävlat på FM-nivå såväl som i juniorvärldsmästerskap, Ida har också varit med i Finlands agilitylandslag.

Coaching ger nya idéer även till egna träningar

– Det bästa med företagandet är att dra kurser och träningar. Det är fantastiskt att se hur ekipage gör framsteg, och i samarbete med hundföraren hittar vi nya sätt att träna hunden och berätta vad som förväntas av den. Varje hund är en individ och inte alla lösningar är lämpliga för alla. I den här sporten kan tränaren inte diktera eftersom det är föraren som känner sin hund bäst, därför löses utmaningarna alltid i samarbete, säger Ida.

– Ofta får jag som tränare nya idéer från hundarna jag tränar, idéer som jag också kan prova med mina egna hundar, fortsätter Emilia.

IMG 5915 r”Från Korsholms kommun fick vi ett tips om de här utrymmena. Hallen har renoverats i samarbete med hyresvärden, vi tagit bort en mellanvägg och en luftvärmepump har installerats. Galican-hinder och Juta Grass-konstgräs beställdes från utlandet.” I framtidsplanerna har Looström Agility att leta efter en plats för en utomhusplan för att hålla officiella tävlingar och träningar på sommartiden.

Looström Agility grundades främst för att göra det möjligt för syskon att fortsätta sin egen målinriktad hobby när i början av året den enda varma agilityhallen i området upphörde med sin verksamhet och syskonen var tvungna att hitta en ny plats att träna i på konstgräs. Syskonen och Loo har tränat andra ekipage i många år och det finns stor efterfrågan på deras utbildningar samt det utrymme som företaget erbjuder.

– Du kan boka enstaka timmar eller skaffa ett månadskort i Myranhallen och träna på egen hand, eller boka coachning eller delta i kurser. Föreningar kan reservera plats för den egna klubbens aktiviteter och kurser. I framtiden kommer vi också att erbjuda kurser där vi har andra finländska agilityidrottare som tränare och anordna inofficiella tävlingar. I framtidsplanerna finns också att hitta en plats för en utomhusplan där man kan arrangera officiella tävlingar, Myranhallens dimensioner räcker inte riktigt för det, säger Emilia.

Råd behövs även om företagandet inte är något nytt

Aktiebolaget var inte alls det första steget på företagarkarriären för aktieägarna. Både Emilia och Ida har erbjudit agilityträningar genom sina respektive firmor under några år, medan Ann-Sofi har en firma för hundtrimning. Men även om företagandet var bekant för alla, eliminerade det inte behovet av företagsrådgivning.

– Jag fick väldigt bra råd från Startia. Tommi Virkama påminde om att välja en pålitlig bokförare och sätta försäkringar i skick. Vi agerar enligt anvisningarna. Vi tog en bokförare och jag kom precis från ett besök från försäkringsbolaget, säger Ann-Sofi och visar upp det första hjälpen-kit hon fick från försäkringsbolaget.

Företagare själva råder andra som planerar att starta eget:

– Det lönar sig att skaffa hjälp och fråga gärna om råd. Att bli företagare erbjuder en chans att leva sin egen dröm, uppmuntrar Emilia.

 ‹ Gå till "Nyheter"

”Det är lätt att fortsätta verksamhet som står på en stark grund” –Ekosoppi fortsätter med nya ägare

25.11.2022 | Nyheter
Cirkeln stängdes och började om från början i somras när Hannu och Jaana Paloposki sålde sin ekoshop Ekosoppi till Iivari Viljanen och Sofia Kuula. Hannu Paloposki grundade sitt företag för 16 år sedan med hjälp av Nyföretagscentrum Startia, och nu med hjälp av VASEKs ägarskiftesexpert Antti Alasaari köptes företaget av nya ägare.
Läs mera

Nya agilityhallen erbjuder utrymmen och målinriktad coachning

18.11.2022 | Nyheter
Svart päls bara svischar och skällande ekar när unga företagare Emilia och Ida Lindströms agilityhundar springer på Myranhallens konstgräs och hoppar över splitternya agilityhinder. 19-åriga Emilia grundade Looström Agility Ab tillsammans med Ann-Sofi Loo i augusti.
Läs mera

Fennia hjälper nystartade företag med försäkringar

14.11.2022 | Nyheter
Checklistan för nya företagare är lång och försäkringar är en av dess viktigaste punkter. Du bör alltid gå igenom ditt företags försäkringsbehov i samarbete med en expert, till exempel Fennia, som är en av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias sakkunnigpartners.
Läs mera

Stödberättigade investeringar för energibesparing

09.11.2022 | Nyheter
Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.
Läs mera

Minneslista underlättar vid företagsköp – Noggrann förberedelse i nyckelroll

03.11.2022 | Nyheter
När man talar om ägarskiften återkommer ofta samma teman och behov: Processerna är långa, och därför måste företagaren, som överlåter företaget, i god tid börja förbereda sig för att sälja verksamheten. Processerna är också ofta komplexa och varje fall och företag är olika. Både köpare och säljare behöver både omfattande material och personlig service under processen.
Läs mera

Finansiering och stöd för företag - bekanta dig med möjligheterna

02.11.2022 | Nyheter
Bränslestödet kompenserar för plötsligt förhöjda priser på flytande bränslen i februari 2022 till följd av Rysslands attack mot Ukraina. Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan för sin del ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi.
Läs mera

Tjäna pengar på din egendom – dra nytta av semesterbostäder

01.11.2022 | Nyheter
Gruppen av nuvarande och framtida ägare av semesterbostäder samlades i Storkyro på Kyrö Distillery i mitten av oktober för ett tvådagars ”Tuottava loma-asunto” infotillfälle. Många deltagare hade som mål att bedriva uthyrningsverksamhet lukrativt när det inte finns någon egen användning för det. Tillställningen leddes av Tuomas Kankaala, försäljnings- och digital marknadsföringsspecialist på Luotain Consulting Oy.
Läs mera

Företag grundas inte lika aktivt som tidigare – arbetsmarknaden återhämtar sig efter coronan

01.11.2022 | Nyheter
Under perioden januari-september grundades sammanlagt 4 803 nya företag via Finlands nyföretagarcentraler. Detta är fyra procent mindre än under jämförelseperioden år 2021 och en procent mindre än innan coronatiden år 2019. Orsaken till minskningen kan vara att arbetsmarknaden fungerar väl efter coronan och permitteringarna. Även om antalet grundade företag har minskat, får företagsrådgivningen allt oftare besök när man funderar på...
Läs mera