Nya affärsmöjligheter inom förnybar energi och energibesparing

21.03.2016

EnergyWeek-eventet Energy Spin samlade åter 17.3.2016 startupföretag inom energi, investerare och en hel del personer intresserade av möjligheter för nätverkande. Platsen för evenemanget var Hankens festsal i Vasa.

Av eventets två huvudtalare fokuserade Teraloop Ab:s vd Ted Ridgway Watt på betydelsen av energilagring: utan lagringsmöjligheter får man inte den bästa effekten utav förnybara energikällor. Frederic Miribel från Aderly/Invest In Lyon i sin tur presenterade omfattande hur klustren kan hjälpa startupföretag både på den europeiska nivån och på världsnivån.

IMG 2310 500px

Ted Ridgway Watt, Teraloop Ab

Vaasa Entrepreneurship Society VES hade i likhet med förra året samlat en topp 30 lista på de mest lovande startupföretag inom energi i Europa. Under eftermiddagen studerades det orange, kompakta häftet flitigt.

Paneldeltagarna GM Business Innovation Tero Hottinen från Wärtsilä, Ted Ridgway Watt, Chief Research Scientist Antti-Jussi Tahvanainen från ETLA, VP Energy Efficiency Andras Puskas från SUSI Partners AG och CTO Heli Antila från Fortum Abp höll först sina egna presentationer och dryftade sedan vilken som är den största enskilda utmaningen för finansieringen av ny teknologi, om pengar är nyckelresurs i branschen och vad de stora företagen kan erbjuda mindre företag.

IMG 2322 500pxPanelen diskuterade också publikfrågor om olika finansieringsmodeller.

Efter paneldiskussionen delade deltagarna upp sig i två grupper; nu var det dags för förhandsbokade speed dating-sessioner och pitching framför en jury. Pitcherna erbjöd publiken en fartfylld timme: Aurelia Turbines, OptiWatti, EnergySolaris, BroadBit Batteries, Upside Energy, Finrenes och Iimes fick på högst fyra minuter var pitcha och fungera som exempel för publiken på hur man övertygar investerarna. Juryn leddes av Rene Savelsberg (SET Ventures) och i den ingick representanterna för Tekes, VNTM och FiBAN.

– Det är fantastiskt att vara med och organisera ett sådant här evenemang som på ett genuint sätt utvecklar de deltagande företagens nätverk och därigenom skapar nya affärsmöjligheter inom förnybar energi och energibesparing, beskriver Marko Koski, som är företagsrådgivare på VASEK och evenemangsansvarig för Energy Spin.IMG 2321 500px

Energy Spin fyllde Hankens festsal.

Eventet, som hade hisnande högt tempo, fortsatte med en kort startinfo om Tillväxtstigen Fast Track Energy och avslutades med mingel och mat.

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Marko Koski,id=18,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9 en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad. Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Läs mera

Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022 | Nyheter
Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.
Läs mera

Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022 | Nyheter
Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket...
Läs mera

Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022 | Nyheter
”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.
Läs mera

Startia 30 år - Startia tidningen delas ut till varje hushåll

07.09.2022 | Nyheter
Hur startar du ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta eget? Vilka är de bästa tipsen för nya företagare från företag som är verksamma i Vasaregionen? Du hittar svar på dessa i Startia-tidningen, som delas ut idag 7.9. till varje hushåll i Vasaregionen.
Läs mera

Den andra ERUF-projektansökan i ekosystemavtalet öppnas 15.9

06.09.2022 | Nyheter
Den första ERUF-projektansökan med anknytning till ekosystemavtalen utlystes i maj och den andra ansökningsomgången öppnas 15.9. Den här gången finns det cirka 565 000 euro att dela ut i finansiering för projekt, som främjar de tre åtgärdshelhetsmålen som fastslagits i Vasas ekosystemavtal: ett klimatneutralt Vasa 202X, utvecklande av hamnområdet och utvecklande av forskningsinfrastrukturen. Ansökningstiden går ut 19.10.2022.
Läs mera

Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022 | Nyheter
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.
Läs mera

Ändringar i avtalet mellan aktörerna på GigaVaasa-området – den aktiva diskussionen om hur man ska g

02.09.2022 | Nyheter
Det finska bolaget Grafintec Oy och det indiska Epsilon Advanced Materials, som har gjort en tomtreservering på GigaVaasa-området, har i ett börsmeddelande meddelat att de häver sitt samarbetsavtal. Vasa stad fortsätter dock förhandlingarna med båda företagen.
Läs mera