Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020

Joakim Nygård och Maria StenbackaJoakim Nygård och Maria Stenbacka i Molpe inleder sin första säsong med West Coast Rib Charter. Fokus ligger på fartfyllda och unika upplevelser ute till havs i Kvarkens världsarvsområde. Med lång erfarenhet av båtliv och även sjöräddning, fungerar Joakim som förare medan Maria är navigatör och allt i allo i den nya verksamheten.

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter. Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. De kan nu som första företag i Österbotten erbjuda båtutflykter med en ribbåt för tolv personer.

Joakim Nygård är egen företagare sedan 2008 och från 2010 inom skogsbranschen, men utökar nu sin verksamhet med båtcharter. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkningen, företag och organisationer, och satsningen är resultatet av en långvarig dröm.

– Att få jobba med sitt största intresse, det man tycker är roligt, har länge varit mitt mål, konstaterar Nygård, som även privat ägnar mycket tid åt båtliv och även är ordförande i Molpe Sjöräddningssällskap.

Joakim Nygård och Maria Stenbacka i en båtDen nio meter långa ribbåten, en Parker 900 Baltic, är den enda i sitt slag i Österbotten och har en maxfart på 53 knop. Båten tar upp till tolv passagerare.

Att uppstarten inte skett tidigare förklarar han med att han först nu hittat exakt den båt han sökt för ändamålet – en ribbåt för tolv personer, inte bara sju till nio som de flesta andra liknande båtar. Båten ifråga är en nio meter lång Parker 900 Baltic och samma modell används bland annat av militären. Båten drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop.

– Det här borde vara det enda exemplaret i Österbotten, fortsätter Nygård.

För utfärderna har paret också investerat i torrdräkter till alla passagerare, och naturligtvis även flytvästar.

– Med rätt utrustning kan man åka med den här båten i nästan vilket väder som helst, konstaterar Nygård.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har fungerat som sakkunnig rådgivare och allmänt bollplank i processen. Han har också bistått med ansökan om investeringsstöd, och beslutet om stödet väntas komma senare under sommaren.

– Joakim har många års erfarenhet av företagande sedan tidigare, men nu handlar det om en ny typ av verksamhet och där har vi tillsammans diskuterat kring olika möjligheter och upplägg kring de upplevelsepaket som de ska erbjuda kunderna, förklarar Nydahl.

Joakim NygårdTorrdräkter och flytvästar hör till säkerhetsutrustningen. – Man ska ha respekt för havet men med rätt utrustning är man inte lika väderberoende, konstaterar Joakim Nygård.

West Coast Rib Charter kommer att samarbeta med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar, och förutom skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål finns även fasta utflyktspaket att välja mellan. Hit hör bland annat utfärder till olika fyrar i närområdet samt solnedgångs- och soluppgångsfärder på öppet hav.

– Gemensamt är att det handlar om unika, fartfyllda och oförglömliga naturupplevelser ute till havs.

 

Ladda ner en pressbild

 ‹ Gå till "Nyheter"

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

24.06.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020 | Nyheter
Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera