Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020

Joakim Nygård och Maria StenbackaJoakim Nygård och Maria Stenbacka i Molpe inleder sin första säsong med West Coast Rib Charter. Fokus ligger på fartfyllda och unika upplevelser ute till havs i Kvarkens världsarvsområde. Med lång erfarenhet av båtliv och även sjöräddning, fungerar Joakim som förare medan Maria är navigatör och allt i allo i den nya verksamheten.

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter. Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. De kan nu som första företag i Österbotten erbjuda båtutflykter med en ribbåt för tolv personer.

Joakim Nygård är egen företagare sedan 2008 och från 2010 inom skogsbranschen, men utökar nu sin verksamhet med båtcharter. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkningen, företag och organisationer, och satsningen är resultatet av en långvarig dröm.

– Att få jobba med sitt största intresse, det man tycker är roligt, har länge varit mitt mål, konstaterar Nygård, som även privat ägnar mycket tid åt båtliv och även är ordförande i Molpe Sjöräddningssällskap.

Joakim Nygård och Maria Stenbacka i en båtDen nio meter långa ribbåten, en Parker 900 Baltic, är den enda i sitt slag i Österbotten och har en maxfart på 53 knop. Båten tar upp till tolv passagerare.

Att uppstarten inte skett tidigare förklarar han med att han först nu hittat exakt den båt han sökt för ändamålet – en ribbåt för tolv personer, inte bara sju till nio som de flesta andra liknande båtar. Båten ifråga är en nio meter lång Parker 900 Baltic och samma modell används bland annat av militären. Båten drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop.

– Det här borde vara det enda exemplaret i Österbotten, fortsätter Nygård.

För utfärderna har paret också investerat i torrdräkter till alla passagerare, och naturligtvis även flytvästar.

– Med rätt utrustning kan man åka med den här båten i nästan vilket väder som helst, konstaterar Nygård.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har fungerat som sakkunnig rådgivare och allmänt bollplank i processen. Han har också bistått med ansökan om investeringsstöd, och beslutet om stödet väntas komma senare under sommaren.

– Joakim har många års erfarenhet av företagande sedan tidigare, men nu handlar det om en ny typ av verksamhet och där har vi tillsammans diskuterat kring olika möjligheter och upplägg kring de upplevelsepaket som de ska erbjuda kunderna, förklarar Nydahl.

Joakim NygårdTorrdräkter och flytvästar hör till säkerhetsutrustningen. – Man ska ha respekt för havet men med rätt utrustning är man inte lika väderberoende, konstaterar Joakim Nygård.

West Coast Rib Charter kommer att samarbeta med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar, och förutom skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål finns även fasta utflyktspaket att välja mellan. Hit hör bland annat utfärder till olika fyrar i närområdet samt solnedgångs- och soluppgångsfärder på öppet hav.

– Gemensamt är att det handlar om unika, fartfyllda och oförglömliga naturupplevelser ute till havs.

 

Ladda ner en pressbild

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera