Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020

Joakim Nygård och Maria StenbackaJoakim Nygård och Maria Stenbacka i Molpe inleder sin första säsong med West Coast Rib Charter. Fokus ligger på fartfyllda och unika upplevelser ute till havs i Kvarkens världsarvsområde. Med lång erfarenhet av båtliv och även sjöräddning, fungerar Joakim som förare medan Maria är navigatör och allt i allo i den nya verksamheten.

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter. Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. De kan nu som första företag i Österbotten erbjuda båtutflykter med en ribbåt för tolv personer.

Joakim Nygård är egen företagare sedan 2008 och från 2010 inom skogsbranschen, men utökar nu sin verksamhet med båtcharter. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkningen, företag och organisationer, och satsningen är resultatet av en långvarig dröm.

– Att få jobba med sitt största intresse, det man tycker är roligt, har länge varit mitt mål, konstaterar Nygård, som även privat ägnar mycket tid åt båtliv och även är ordförande i Molpe Sjöräddningssällskap.

Joakim Nygård och Maria Stenbacka i en båtDen nio meter långa ribbåten, en Parker 900 Baltic, är den enda i sitt slag i Österbotten och har en maxfart på 53 knop. Båten tar upp till tolv passagerare.

Att uppstarten inte skett tidigare förklarar han med att han först nu hittat exakt den båt han sökt för ändamålet – en ribbåt för tolv personer, inte bara sju till nio som de flesta andra liknande båtar. Båten ifråga är en nio meter lång Parker 900 Baltic och samma modell används bland annat av militären. Båten drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop.

– Det här borde vara det enda exemplaret i Österbotten, fortsätter Nygård.

För utfärderna har paret också investerat i torrdräkter till alla passagerare, och naturligtvis även flytvästar.

– Med rätt utrustning kan man åka med den här båten i nästan vilket väder som helst, konstaterar Nygård.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har fungerat som sakkunnig rådgivare och allmänt bollplank i processen. Han har också bistått med ansökan om investeringsstöd, och beslutet om stödet väntas komma senare under sommaren.

– Joakim har många års erfarenhet av företagande sedan tidigare, men nu handlar det om en ny typ av verksamhet och där har vi tillsammans diskuterat kring olika möjligheter och upplägg kring de upplevelsepaket som de ska erbjuda kunderna, förklarar Nydahl.

Joakim NygårdTorrdräkter och flytvästar hör till säkerhetsutrustningen. – Man ska ha respekt för havet men med rätt utrustning är man inte lika väderberoende, konstaterar Joakim Nygård.

West Coast Rib Charter kommer att samarbeta med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar, och förutom skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål finns även fasta utflyktspaket att välja mellan. Hit hör bland annat utfärder till olika fyrar i närområdet samt solnedgångs- och soluppgångsfärder på öppet hav.

– Gemensamt är att det handlar om unika, fartfyllda och oförglömliga naturupplevelser ute till havs.

 

Ladda ner en pressbild

 ‹ Gå till "Nyheter"

Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020 | Nyheter
Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.
Läs mera

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera