Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020

Joakim Nygård och Maria StenbackaJoakim Nygård och Maria Stenbacka i Molpe inleder sin första säsong med West Coast Rib Charter. Fokus ligger på fartfyllda och unika upplevelser ute till havs i Kvarkens världsarvsområde. Med lång erfarenhet av båtliv och även sjöräddning, fungerar Joakim som förare medan Maria är navigatör och allt i allo i den nya verksamheten.

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter. Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. De kan nu som första företag i Österbotten erbjuda båtutflykter med en ribbåt för tolv personer.

Joakim Nygård är egen företagare sedan 2008 och från 2010 inom skogsbranschen, men utökar nu sin verksamhet med båtcharter. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkningen, företag och organisationer, och satsningen är resultatet av en långvarig dröm.

– Att få jobba med sitt största intresse, det man tycker är roligt, har länge varit mitt mål, konstaterar Nygård, som även privat ägnar mycket tid åt båtliv och även är ordförande i Molpe Sjöräddningssällskap.

Joakim Nygård och Maria Stenbacka i en båtDen nio meter långa ribbåten, en Parker 900 Baltic, är den enda i sitt slag i Österbotten och har en maxfart på 53 knop. Båten tar upp till tolv passagerare.

Att uppstarten inte skett tidigare förklarar han med att han först nu hittat exakt den båt han sökt för ändamålet – en ribbåt för tolv personer, inte bara sju till nio som de flesta andra liknande båtar. Båten ifråga är en nio meter lång Parker 900 Baltic och samma modell används bland annat av militären. Båten drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop.

– Det här borde vara det enda exemplaret i Österbotten, fortsätter Nygård.

För utfärderna har paret också investerat i torrdräkter till alla passagerare, och naturligtvis även flytvästar.

– Med rätt utrustning kan man åka med den här båten i nästan vilket väder som helst, konstaterar Nygård.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har fungerat som sakkunnig rådgivare och allmänt bollplank i processen. Han har också bistått med ansökan om investeringsstöd, och beslutet om stödet väntas komma senare under sommaren.

– Joakim har många års erfarenhet av företagande sedan tidigare, men nu handlar det om en ny typ av verksamhet och där har vi tillsammans diskuterat kring olika möjligheter och upplägg kring de upplevelsepaket som de ska erbjuda kunderna, förklarar Nydahl.

Joakim NygårdTorrdräkter och flytvästar hör till säkerhetsutrustningen. – Man ska ha respekt för havet men med rätt utrustning är man inte lika väderberoende, konstaterar Joakim Nygård.

West Coast Rib Charter kommer att samarbeta med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar, och förutom skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål finns även fasta utflyktspaket att välja mellan. Hit hör bland annat utfärder till olika fyrar i närområdet samt solnedgångs- och soluppgångsfärder på öppet hav.

– Gemensamt är att det handlar om unika, fartfyllda och oförglömliga naturupplevelser ute till havs.

 

Ladda ner en pressbild

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera