Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020

Joakim Nygård och Maria StenbackaJoakim Nygård och Maria Stenbacka i Molpe inleder sin första säsong med West Coast Rib Charter. Fokus ligger på fartfyllda och unika upplevelser ute till havs i Kvarkens världsarvsområde. Med lång erfarenhet av båtliv och även sjöräddning, fungerar Joakim som förare medan Maria är navigatör och allt i allo i den nya verksamheten.

Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter. Bakom företaget står Joakim Nygård och Maria Stenbacka, både med gedigen erfarenhet av skärgården och båtliv. De kan nu som första företag i Österbotten erbjuda båtutflykter med en ribbåt för tolv personer.

Joakim Nygård är egen företagare sedan 2008 och från 2010 inom skogsbranschen, men utökar nu sin verksamhet med båtcharter. Målgrupperna omfattar både turister, lokalbefolkningen, företag och organisationer, och satsningen är resultatet av en långvarig dröm.

– Att få jobba med sitt största intresse, det man tycker är roligt, har länge varit mitt mål, konstaterar Nygård, som även privat ägnar mycket tid åt båtliv och även är ordförande i Molpe Sjöräddningssällskap.

Joakim Nygård och Maria Stenbacka i en båtDen nio meter långa ribbåten, en Parker 900 Baltic, är den enda i sitt slag i Österbotten och har en maxfart på 53 knop. Båten tar upp till tolv passagerare.

Att uppstarten inte skett tidigare förklarar han med att han först nu hittat exakt den båt han sökt för ändamålet – en ribbåt för tolv personer, inte bara sju till nio som de flesta andra liknande båtar. Båten ifråga är en nio meter lång Parker 900 Baltic och samma modell används bland annat av militären. Båten drivs av två utombordare på 275 hästkrafter vardera och har en maxfart på omkring 53 knop.

– Det här borde vara det enda exemplaret i Österbotten, fortsätter Nygård.

För utfärderna har paret också investerat i torrdräkter till alla passagerare, och naturligtvis även flytvästar.

– Med rätt utrustning kan man åka med den här båten i nästan vilket väder som helst, konstaterar Nygård.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har fungerat som sakkunnig rådgivare och allmänt bollplank i processen. Han har också bistått med ansökan om investeringsstöd, och beslutet om stödet väntas komma senare under sommaren.

– Joakim har många års erfarenhet av företagande sedan tidigare, men nu handlar det om en ny typ av verksamhet och där har vi tillsammans diskuterat kring olika möjligheter och upplägg kring de upplevelsepaket som de ska erbjuda kunderna, förklarar Nydahl.

Joakim NygårdTorrdräkter och flytvästar hör till säkerhetsutrustningen. – Man ska ha respekt för havet men med rätt utrustning är man inte lika väderberoende, konstaterar Joakim Nygård.

West Coast Rib Charter kommer att samarbeta med andra lokala företag för att kunna erbjuda helhetslösningar med måltider, bastu och även övernattningar, och förutom skräddarsydda utflykter enligt kundernas egna önskemål finns även fasta utflyktspaket att välja mellan. Hit hör bland annat utfärder till olika fyrar i närområdet samt solnedgångs- och soluppgångsfärder på öppet hav.

– Gemensamt är att det handlar om unika, fartfyllda och oförglömliga naturupplevelser ute till havs.

 

Ladda ner en pressbild

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera