Ny företagare betjänar laihelaborna inom bil- och maskinservice

09.06.2020

Sami NiemeläSami Niemelä är ny företagare inom bilservice i Laihela. Han köpte en befintlig verkstad och driver den sedan börja av april under namnet Auto- ja Konehuolto S.Niemelä. Företagsaffären gjordes med hjälp av VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari.

Bilmekaniker Sami Niemelä från Laihela ägnade först inte desto mer tanke åt tidningsannonsen om en bilverkstad som var till försäljning några kilometer från hans hem. Men ödet ville annorlunda och ett par månader senare är han nybliven företagare och ny ägare till verkstaden på stationsområdet, som nu går under namnet Auto- ja Konehuolto S.Niemelä.

– Tanken på att ta över verkstaden efter den tidigare ägaren Markku Kaivola föddes först när en kompis tog upp saken med mig. Efter att ha funderat på saken kontaktade jag säljaren samt även VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari, berättar Sami Niemelä.

Processen tog fart och gick dessutom snabbt framåt. Bara en dryg månad efter att företaget utannonserats, gjordes affären, och första veckan i april var Niemelä ny ägare.

– Visst funderade jag en vecka eller två, men beslutet kändes rätt och var sist och slutligen lättare att ta än jag hade trott. Dessutom kommer ett sådant här tillfälle förmodligen inte att dyka upp igen inom en överskådlig framtid. Verkstaden ligger på en bra plats och i en bra fastighet, konstaterar Niemelä.

Efter några år inom jordbyggnadsbranschen har han nu återgått till sitt ursprungsyrke, men denna gång som egen företagare – något som i tiderna också fanns i hans planer. Erfarenheten och kunskaperna från de senaste arbetsåren kommer han ändå att ta med sig till det nya företaget och använda sig av där framöver.

– Tanken är att så småningom också erbjuda service av jordbruks- och jordbyggnadsmaskiner, men jag ska nu först och främst försöka få in rutiner och effektivitet i bilverkstaden. Målsättningen är att längre fram kunna anställa åtminstone en person, tillägger Niemelä.

Auto- ja Konehuolto S.NiemeläI verkstaden fokuserar Niemelä främst på bilservice och -reparationer av olika slag, men i framtiden hoppas han kunna anställa för att även erbjuda service av större fordon och maskiner.

Tills vidare ligger fokus på personbilar och service samt reparationer av dem. Även inställning av hjulvinklar har Niemelä möjlighet att göra i verkstaden.

Att göra en företagsaffär och bli företagare under sådana exceptionella omständigheter som under denna vår, har trots allt fungerat smidigt anser Niemelä.

– Jag har haft mycket stor hjälp av VASEK, och just den här branschen har kanske inte drabbats så hårt av coronakrisen. Bilarna ska servas ändå, och här finns ingen risk för stora folksamlingar. Min annonsering i lokalpressen och på sociala medier har gett resultat, och i företagsköpet ingick förstås en given stamkundskrets vilket är tacksamt, ler Niemelä.

Företagsrådgivare Antti Alasaari fortsätter:

– Samis långa erfarenhet av branschen och hans stora nätverk utgör en bra grund för verksamheten. Han är en flitig arbetare som inte ryggar för stor arbetsbörda, och hans goda humor hjälper säkerligen till i svåra situationer, tror Alasaari, som bistod i processen kring ägarbytet med att göra upp köpebrev samt affärsverksamhetsplan.

 

Ladda ner pressbilden

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera