Ny företagare betjänar laihelaborna inom bil- och maskinservice

09.06.2020

Sami NiemeläSami Niemelä är ny företagare inom bilservice i Laihela. Han köpte en befintlig verkstad och driver den sedan börja av april under namnet Auto- ja Konehuolto S.Niemelä. Företagsaffären gjordes med hjälp av VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari.

Bilmekaniker Sami Niemelä från Laihela ägnade först inte desto mer tanke åt tidningsannonsen om en bilverkstad som var till försäljning några kilometer från hans hem. Men ödet ville annorlunda och ett par månader senare är han nybliven företagare och ny ägare till verkstaden på stationsområdet, som nu går under namnet Auto- ja Konehuolto S.Niemelä.

– Tanken på att ta över verkstaden efter den tidigare ägaren Markku Kaivola föddes först när en kompis tog upp saken med mig. Efter att ha funderat på saken kontaktade jag säljaren samt även VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari, berättar Sami Niemelä.

Processen tog fart och gick dessutom snabbt framåt. Bara en dryg månad efter att företaget utannonserats, gjordes affären, och första veckan i april var Niemelä ny ägare.

– Visst funderade jag en vecka eller två, men beslutet kändes rätt och var sist och slutligen lättare att ta än jag hade trott. Dessutom kommer ett sådant här tillfälle förmodligen inte att dyka upp igen inom en överskådlig framtid. Verkstaden ligger på en bra plats och i en bra fastighet, konstaterar Niemelä.

Efter några år inom jordbyggnadsbranschen har han nu återgått till sitt ursprungsyrke, men denna gång som egen företagare – något som i tiderna också fanns i hans planer. Erfarenheten och kunskaperna från de senaste arbetsåren kommer han ändå att ta med sig till det nya företaget och använda sig av där framöver.

– Tanken är att så småningom också erbjuda service av jordbruks- och jordbyggnadsmaskiner, men jag ska nu först och främst försöka få in rutiner och effektivitet i bilverkstaden. Målsättningen är att längre fram kunna anställa åtminstone en person, tillägger Niemelä.

Auto- ja Konehuolto S.NiemeläI verkstaden fokuserar Niemelä främst på bilservice och -reparationer av olika slag, men i framtiden hoppas han kunna anställa för att även erbjuda service av större fordon och maskiner.

Tills vidare ligger fokus på personbilar och service samt reparationer av dem. Även inställning av hjulvinklar har Niemelä möjlighet att göra i verkstaden.

Att göra en företagsaffär och bli företagare under sådana exceptionella omständigheter som under denna vår, har trots allt fungerat smidigt anser Niemelä.

– Jag har haft mycket stor hjälp av VASEK, och just den här branschen har kanske inte drabbats så hårt av coronakrisen. Bilarna ska servas ändå, och här finns ingen risk för stora folksamlingar. Min annonsering i lokalpressen och på sociala medier har gett resultat, och i företagsköpet ingick förstås en given stamkundskrets vilket är tacksamt, ler Niemelä.

Företagsrådgivare Antti Alasaari fortsätter:

– Samis långa erfarenhet av branschen och hans stora nätverk utgör en bra grund för verksamheten. Han är en flitig arbetare som inte ryggar för stor arbetsbörda, och hans goda humor hjälper säkerligen till i svåra situationer, tror Alasaari, som bistod i processen kring ägarbytet med att göra upp köpebrev samt affärsverksamhetsplan.

 

Ladda ner pressbilden

 ‹ Gå till "Nyheter"

FREYR har lämnat in miljökonsekvensbedömningsprogrammet för den planerade battericellsanläggningen

27.01.2022 | Nyheter
FREYR Batterys cellfabriksberedning är Finlands första stora cellprojekt, och vi är mycket glada över att förberedelserna har kommit fram till detta stadium.
Läs mera

Stadslogistik som föremål för studie i Jaakko Hakalas avhandling

27.01.2022 | Nyheter
Ingenjör Jaakko Hakalas avhandling inom examensprogrammet för logistik, Framtiden för stadslogistik och eltrafik i Vasa, slutfördes i slutet av 2021. Hakala, född i Vasa, studerade vid Satakunta yrkeshögskola och fokuserade sin forskning på att utforska de framtida möjligheterna för stadslogistik och eltrafik i Vasa.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

27.01.2022 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Då företaget växer och den första arbetstagaren ska anställas

26.01.2022 | Nyheter
Att anställa den första arbetstagaren är ett nästan lika stort steg för företagaren som att starta själva företaget. Därför känns det ofta skrämmande och anställningsbeslutet övervägs noggrant och ur många synvinklar. Som sig bör!
Läs mera

Små och medelstora företags roll i den framtida globala vätgasekonomins ekosystem

20.01.2022 | Nyheter
Future Cleantech Solutions projektet har genomfört en analys av hur regionens små och medelstora företag kan bli en del av den förväntade vätgasekonomin i framtiden.
Läs mera

Berättelser ur verkliga livet i 30 år - historiens vingslag och nya vindar i Startias kanaler

19.01.2022 | Nyheter
Startia har erbjudit nyföretagstjänster i Vasaregionen redan i 30 år. Större festligheter planeras till tidpunkten kring Startias verkliga födelsedag och den nationella Företagardagen i september, men tanken är att jubileet uppmärksammas under hela 2022 i våra sociala mediekanaler.
Läs mera

En av Europas första anodmaterialfabriker inom batteriindustrin planeras i Vasa

11.01.2022 | Nyheter
Finska Grafintec Oy och indiska Epsilon Advances Materials har gjort en tomtreservering på GigaVasa-området och ingått ett intentionsavtal (Memorandum of Understanding) med Vasa stad om att bygga en batterianodmaterialfabrik i Vasa.
Läs mera

Antalet kunder ökade betydligt före Startias 30-årsjubileumsår

10.01.2022 | Nyheter
Startia firar sitt 30-årsjubileumsår i 2022. Nyföretagscentrumet, som grundades 1992 och blev en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs verksamhet 2008, har träffat över 10 300 blivande företagare och har hjälpt och stött skapandet av mer än 4 500 nya företag i Vasaregionen.
Läs mera