Naturligt att börja från närområdet när man strävar efter den svenska marknaden

08.02.2018

 Board
Jenny Åkermark, Linnéa Egnor Byström och Magnus Wiklundin från Sverige samt Lasse Pohjala från VASEK.

Inom ramen för projektet Cleantech Kvarken startades på hösten 2017 Advisory Board-verksamhet, som syftar till att etablera nya affärskontakter mellan energi- och miljöbranschens företag på båda sidor om Kvarken. Företagsrådgivarna och -utvecklarna från Teknologicentrum Merinova och VASEK finns regelbundet på plats i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå, alltid ett par dagar åt gången för att träffa svenska företag. På samma sätt kommer affärsutvecklarna från Sverige till Vasa varje månad och står till vasaföretagens förfogande för ett par dagar.

Fyra möten rymdes på Advisory Board -dagen i januari. Samtliga fyra företag hade träffat de svenska företagsutvecklarna redan förra året, och nu var det dags att tillsammans med Magnus Wiklund, Jenny Åkermark och Linnéa Egnor Byström gå igenom hur saker och ting har utvecklats och fortsätta att fundera ytterligare på företag och personer, som skall kontaktas.

Lieskoski NylundMauri Lieskoski från Geo-Pipe och Olav Nylund från VASEK

Vasaföretaget Geo-Pipe GP Ab utvecklar och tillverkar produkter för utvinning av gratis energi, som finns lagrad i naturen. Företagets grundare Mauri Lieskoski vill dra nytta av möjligheten som Advisory Board erbjuder för att göra produkterna kända i Sverige inom Västerbotten regionen. Geo-Pipe GP har även produktionsverksamhet i Västerbotten.

– Vi har nog en återförsäljare i Stockholm, men även den här möjligheten bör utnyttjas när ett sådant alternativ erbjuds. Varje form av hjälp kommer att uppskattas för att få produkterna ut på marknaden, eftersom det tar mycket tid att göra de nya innovationerna kända, konstaterar Lieskoski.

Under mötet lyfter Wiklund fram även en kanske överraskande målgrupp, nämligen specialbyggnader såsom fängelser:

– Man räknar med att en fånges vattenförbrukning motsvarar konsumtionen i ett hushåll på tre personer. Kunde Geopipes produkt ge besparingar i sådana fall där kostnaderna för varmvatten eller uppvärmning förblir höga? funderar han.

MajaniemiEnligt vd Tapio Majaniemi från Ampner Ab, som är beläget i Runsor, har företaget inte tidigare haft resurser att söka sig på den svenska marknaden, men nu är det dags. Majaniemi är villig att göra en resa till Sverige för att träffa flera potentiella partners på en gång:

– Tack vare en fungerande båtförbindelse är det lätt att besöka Sverige, och det är mest naturligt att börja från närområdet, alltså från Umeå, när man strävar efter den svenska marknaden. Det finns möjligheter och det är därför vi söker sådana partners från Sverige, som vill ha tillväxt genom nya affärer, konstaterar Majaniemi.

Norcar Automation, ett företag inom industriell automatisering, tillverkar utrustning och robotar för olika produktionslinjer. Företaget skall nu sätta upp ett kontor i Vasaregionen och försäljningschef Kim Högkvist passade på att komma in på VASEK för att diskutera om möjligheterna på den svenska marknaden.

Åkermark och Egnor Byström listar de företag i Umeå och Örnsköldsvik områden, som kan ha behov av automatiseringsssystem:

– Ett företag håller på och flyttar till nya lokaler utanför Örnsköldsvik och det kan finnas behov av nya produktionslinjer i detta sammanhang. Jag kommer även på ett annat företag, som expanderar sin verksamhet, säger Egnor Byström.

NorcarI slutet av mötet kommer man överens om att återkomma till saken om ett par veckor och då ska Högkvist få en lista med kontaktpersoner, som preliminärt har informerats om de finska företagens produkter.

Ifall möjligheterna till affärsverksamhet i Sverige väcker intresse, tag kontakt med VASEK för att komma överens om en träff till nästa Advisory Board-dag!

 

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name]

Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera