Board
Jenny Åkermark, Linnéa Egnor Byström och Magnus Wiklundin från Sverige samt Lasse Pohjala från VASEK.

Inom ramen för projektet Cleantech Kvarken startades på hösten 2017 Advisory Board-verksamhet, som syftar till att etablera nya affärskontakter mellan energi- och miljöbranschens företag på båda sidor om Kvarken. Företagsrådgivarna och -utvecklarna från Teknologicentrum Merinova och VASEK finns regelbundet på plats i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå, alltid ett par dagar åt gången för att träffa svenska företag. På samma sätt kommer affärsutvecklarna från Sverige till Vasa varje månad och står till vasaföretagens förfogande för ett par dagar.

Fyra möten rymdes på Advisory Board -dagen i januari. Samtliga fyra företag hade träffat de svenska företagsutvecklarna redan förra året, och nu var det dags att tillsammans med Magnus Wiklund, Jenny Åkermark och Linnéa Egnor Byström gå igenom hur saker och ting har utvecklats och fortsätta att fundera ytterligare på företag och personer, som skall kontaktas.

Lieskoski NylundMauri Lieskoski från Geo-Pipe och Olav Nylund från VASEK

Vasaföretaget Geo-Pipe GP Ab utvecklar och tillverkar produkter för utvinning av gratis energi, som finns lagrad i naturen. Företagets grundare Mauri Lieskoski vill dra nytta av möjligheten som Advisory Board erbjuder för att göra produkterna kända i Sverige inom Västerbotten regionen. Geo-Pipe GP har även produktionsverksamhet i Västerbotten.

– Vi har nog en återförsäljare i Stockholm, men även den här möjligheten bör utnyttjas när ett sådant alternativ erbjuds. Varje form av hjälp kommer att uppskattas för att få produkterna ut på marknaden, eftersom det tar mycket tid att göra de nya innovationerna kända, konstaterar Lieskoski.

Under mötet lyfter Wiklund fram även en kanske överraskande målgrupp, nämligen specialbyggnader såsom fängelser:

– Man räknar med att en fånges vattenförbrukning motsvarar konsumtionen i ett hushåll på tre personer. Kunde Geopipes produkt ge besparingar i sådana fall där kostnaderna för varmvatten eller uppvärmning förblir höga? funderar han.

MajaniemiEnligt vd Tapio Majaniemi från Ampner Ab, som är beläget i Runsor, har företaget inte tidigare haft resurser att söka sig på den svenska marknaden, men nu är det dags. Majaniemi är villig att göra en resa till Sverige för att träffa flera potentiella partners på en gång:

– Tack vare en fungerande båtförbindelse är det lätt att besöka Sverige, och det är mest naturligt att börja från närområdet, alltså från Umeå, när man strävar efter den svenska marknaden. Det finns möjligheter och det är därför vi söker sådana partners från Sverige, som vill ha tillväxt genom nya affärer, konstaterar Majaniemi.

Norcar Automation, ett företag inom industriell automatisering, tillverkar utrustning och robotar för olika produktionslinjer. Företaget skall nu sätta upp ett kontor i Vasaregionen och försäljningschef Kim Högkvist passade på att komma in på VASEK för att diskutera om möjligheterna på den svenska marknaden.

Åkermark och Egnor Byström listar de företag i Umeå och Örnsköldsvik områden, som kan ha behov av automatiseringsssystem:

– Ett företag håller på och flyttar till nya lokaler utanför Örnsköldsvik och det kan finnas behov av nya produktionslinjer i detta sammanhang. Jag kommer även på ett annat företag, som expanderar sin verksamhet, säger Egnor Byström.

NorcarI slutet av mötet kommer man överens om att återkomma till saken om ett par veckor och då ska Högkvist få en lista med kontaktpersoner, som preliminärt har informerats om de finska företagens produkter.

Ifall möjligheterna till affärsverksamhet i Sverige väcker intresse, tag kontakt med VASEK för att komma överens om en träff till nästa Advisory Board-dag!

 

Lasse Pohjala
Lasse Pohjala
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Etablerings- och internationaliseringstjänster, Företagstomter och företagslokaler, Future Cleantech Solutions

Intrerreg BA SV RGB

‹ Gå till "Nyheter"