När alla bitar faller på plats

02.01.2019

JH Tilipalvelu2 www
Jonna Hiivanainen blev chef på sin egen arbetsplats i november då hon övertog bokföringsbyrån hon själv arbetat på de senaste åren. Företaget heter numera JH Tilipalvelu.

Under luppen JH Tilipalvelu

En långvarig dröm om att få vara sin egen chef och själv få styra över sina arbetsdagar ledde i höstas till att Jonna Hiivanainen fattade ett avgörande beslut. Det som i flera år varit hennes arbetsplats – en bokföringsbyrå i Lillkyro – blev hennes eget företag, och efter ett par bråda månader har nu de flesta bitarna fallit på plats.

Ägarbytet gjordes officiellt i november, men då hade Jonna redan förberett sig en tid för vad som komma skulle. Tack vare sin arbetserfarenhet har hon fått kunskap om vilka skyldigheter en företagare i Finland har, så mycket var bekant för henne.

– Tanken på att ta över företaget föddes då byråns tidigare ägare Kaisu Mäkinen meddelade att hon planerar att sluta. Det var på eget initiativ, eftersom jag alltid drömt om att vara egen företagare, berättar Jonna.

Under hösten har hon förberett sig – något som i första hand skett på det mentala planet enligt Jonna själv.

– Jag har förstås också diskuterat med vänner, beaktat risker samt gjort nödvändiga beräkningar, många gånger om, tillägger Jonna.

För att få konkret hjälp med företagsaffären vände hon sig till VASEK, där företagsrådgivare Antti Alasaari har bistått och besvarat alla Jonnas frågor.

– Mottagandet jag fick på VASEK var mycket positivt. Jag fick genast stöd för min idé och har också fått konkret hjälp med att göra upp affärsplan, budget och dylikt.

– Vi ansökte även om startbidrag åt Jonna samt gjorde en uppskattning av affärsverksamhetens värde. Dessutom bistod jag med olika dokumentmallar, såsom köpebrev, avtal och dylikt, tillägger Antti.

JH Tilipalvelu3 www
– Att bli chef var en av de saker jag oroade mig mest för, berättar Jonna, som övertog både byråns kunder samt anställda, på bild  också Kirsi Hemminki.

Genom affären fördes hela verksamheten, inklusive kunder och anställda, över på Jonna. Till kunderna hör olika typer av lokala småföretag, men även jordbrukare.

– Tiotals olika branscher finns representerade bland kunderna – här ryms alla in, konstaterar Jonna.

Hösten har varit en bråd tid för Jonna, som vid sidan om företagsköpet även studerat.

– Jag har gått Ekonomiadministrationsförbundets egen utbildning för att bli KLT-bokförare.

Den KLT-examen som krävs för bokföringsbyråernas auktorisering är ett starkt säljargument och vittnar om en hög standard på byråns tjänster.

– Det har varit ganska krävande, men nu är det gjort, och sakta men säkert faller även alla bitar på plats på byrån. Det har varit en hel del praktiska saker att ordna och ta hand om, och många telefonsamtal att ringa.

JH Tilipalvelu5 wwwI företaget har ny programvara också tagits i bruk, så att kunderna om de så önskar nu kan följa med sin bokföring i realtid.

– Ett extra arbetsrum byggs även om till mötesrum, så att man vid behov kan ha kundmöten lite mer privat, berättar Jonna.

Framöver ser hon fram emot att kunna bygga ut sitt nätverk och delta i fler evenemang som VASEK och andra aktörer arrangerar för företagare.

– I höst har tiden inte räckt till för det, men jag tar ett steg i taget och nu känner jag att det mesta börjar ha klarnat, avslutar Jonna.


 

 

 

Det har varit en stressig höst för Jonna, som även avlagt KLT-examen i samband med företagsaffären. – Jag tar ett steg i taget och nu känner jag att det mesta börjar ha klarnat, konstaterar Jonna.

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 

Hjälp med ägarskiften

Läs mera om VASEKs företagstjänster

Läs mera om projektet Ett planerat ägarskifte

Läs mera Under luppen - berättelser om företagandet

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

03.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera