När alla bitar faller på plats

02.01.2019

JH Tilipalvelu2 www
Jonna Hiivanainen blev chef på sin egen arbetsplats i november då hon övertog bokföringsbyrån hon själv arbetat på de senaste åren. Företaget heter numera JH Tilipalvelu.

Under luppen JH Tilipalvelu

En långvarig dröm om att få vara sin egen chef och själv få styra över sina arbetsdagar ledde i höstas till att Jonna Hiivanainen fattade ett avgörande beslut. Det som i flera år varit hennes arbetsplats – en bokföringsbyrå i Lillkyro – blev hennes eget företag, och efter ett par bråda månader har nu de flesta bitarna fallit på plats.

Ägarbytet gjordes officiellt i november, men då hade Jonna redan förberett sig en tid för vad som komma skulle. Tack vare sin arbetserfarenhet har hon fått kunskap om vilka skyldigheter en företagare i Finland har, så mycket var bekant för henne.

– Tanken på att ta över företaget föddes då byråns tidigare ägare Kaisu Mäkinen meddelade att hon planerar att sluta. Det var på eget initiativ, eftersom jag alltid drömt om att vara egen företagare, berättar Jonna.

Under hösten har hon förberett sig – något som i första hand skett på det mentala planet enligt Jonna själv.

– Jag har förstås också diskuterat med vänner, beaktat risker samt gjort nödvändiga beräkningar, många gånger om, tillägger Jonna.

För att få konkret hjälp med företagsaffären vände hon sig till VASEK, där företagsrådgivare Antti Alasaari har bistått och besvarat alla Jonnas frågor.

– Mottagandet jag fick på VASEK var mycket positivt. Jag fick genast stöd för min idé och har också fått konkret hjälp med att göra upp affärsplan, budget och dylikt.

– Vi ansökte även om startbidrag åt Jonna samt gjorde en uppskattning av affärsverksamhetens värde. Dessutom bistod jag med olika dokumentmallar, såsom köpebrev, avtal och dylikt, tillägger Antti.

JH Tilipalvelu3 www
– Att bli chef var en av de saker jag oroade mig mest för, berättar Jonna, som övertog både byråns kunder samt anställda, på bild  också Kirsi Hemminki.

Genom affären fördes hela verksamheten, inklusive kunder och anställda, över på Jonna. Till kunderna hör olika typer av lokala småföretag, men även jordbrukare.

– Tiotals olika branscher finns representerade bland kunderna – här ryms alla in, konstaterar Jonna.

Hösten har varit en bråd tid för Jonna, som vid sidan om företagsköpet även studerat.

– Jag har gått Ekonomiadministrationsförbundets egen utbildning för att bli KLT-bokförare.

Den KLT-examen som krävs för bokföringsbyråernas auktorisering är ett starkt säljargument och vittnar om en hög standard på byråns tjänster.

– Det har varit ganska krävande, men nu är det gjort, och sakta men säkert faller även alla bitar på plats på byrån. Det har varit en hel del praktiska saker att ordna och ta hand om, och många telefonsamtal att ringa.

JH Tilipalvelu5 wwwI företaget har ny programvara också tagits i bruk, så att kunderna om de så önskar nu kan följa med sin bokföring i realtid.

– Ett extra arbetsrum byggs även om till mötesrum, så att man vid behov kan ha kundmöten lite mer privat, berättar Jonna.

Framöver ser hon fram emot att kunna bygga ut sitt nätverk och delta i fler evenemang som VASEK och andra aktörer arrangerar för företagare.

– I höst har tiden inte räckt till för det, men jag tar ett steg i taget och nu känner jag att det mesta börjar ha klarnat, avslutar Jonna.


 

 

 

Det har varit en stressig höst för Jonna, som även avlagt KLT-examen i samband med företagsaffären. – Jag tar ett steg i taget och nu känner jag att det mesta börjar ha klarnat, konstaterar Jonna.

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 

Hjälp med ägarskiften

Läs mera om VASEKs företagstjänster

Läs mera om projektet Ett planerat ägarskifte

Läs mera Under luppen - berättelser om företagandet

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera