Meris hittade sin plats som företagare i Korsnäs

08.03.2022

Meris 1Meris Bilajac kom till Finland 2007 och startade eget företag inom fastighetsskötsel redan 2009. Idag har Meris Teamwork hittat sin plats i Korsnäs och erbjuder allt från biltvätt till trädgårds-, städning och andra skötselarbeten för både privatpersoner, företag och kommunen.

I en hall i centrum av Korsnäs är Saudina Bilajac i färd med att polera en till synes ny bil, medan maken Meris telefon ringer oavbrutet. Meris Teamwork, som hans företag heter, har fullt upp och med många olika ben att stå på inom allt från fastighetsskötsel till biltvätt och städning, har de hittat hem här i Korsnäs.

Paret kom till Finland från Bosnien 2007 och redan två år senare startade Meris Bilajac företaget – då helt på egen hand och utan någon hjälp från myndigheter eller andra.

– Jag kunde ännu inte svenska så bra, och det var inte helt lätt. Då hade jag ingen aning om att VASEK fanns men nu på senare år har jag haft mycket stor hjälp av dem och min rådgivare Kjell Nydahl, konstaterar Meris.

Under den första tiden i Finland jobbade han, som så många andra i samma situation, i växthus. Han reagerade på att det i kommunen fanns många fastigheter och trädgårdar som såg misskötta ut, och tipsade sin dåvarande arbetsgivare om företagsidén – som han också förverkligade.

– Jag fick då börja jobba mer med just sådana uppdrag, men efter en tid avslutades verksamheten och vi flyttade då till Yttermark. Det var då jag bestämde mig för att starta eget, berättar Meris.

Meris 4Meris Teamwork fick 2020 utmärkelsen ”Årets Företagare” av den lokala företagarföreningen.

Trots hårt arbete med marknadsföring lossnade det inte med företagsverksamheten – inte före familjen flyttade till Korsnäs. Offertförfrågningar av en helt annan kaliber började då komma in och Meris tror att ett gott utfört arbete och kvaliteten på det han gjorde var avgörande.

– Jag har satt stor vikt vid att ta ansvar och göra ett bra jobb, varje gång. Idag går företaget bra och sysselsätter fyra personer på heltid och en på deltid.

Utöver fastighetsskötsel – där allt från gräsklippning, snöröjning, taktvätt, städning och målning ingår – erbjuder Meris Teamwork även biltvätt och -städning, dikesröjningar och trädfällning och även uthyrning av verktyg och maskiner. Bland kunderna finns både privatpersoner, företag och kommunen.

– Många äldre behöver hjälp med allt möjligt idag och vi kan göra det mesta. Det är ett omväxlande arbete där ingen dag är den andra lik, och där det känns värdefullt att få träffa olika människor och nya människor hela tiden. Vi tar oss alltid tid för en pratstund om kunden vill, tillägger han.

Meris 6Hos Meris Teamwork kan man hyra allt från mindre verktyg till motorsågar, markvibratorer, släpvagnar och skylift.

Verksamhetsutrymmena hyr Meris av Korsnäs kommun och i hallen ryms allt från skylift till traktor, gräsklippare och motorsågar samt olika former av verktyg för uthyrning – allt från markvibratorer till skruvdragare, släpvagnar och mycket mer.

– Det här är en tjänst som saknades tidigare i Korsnäs och som behövs. Det är lång väg att köra till Malax eller Vasa för att hyra ett verktyg för en dag, konstaterar Meris.

För investeringarna han gjort har han med VASEKs hjälp sökt om investeringsstöd från ELY-centralen, och tacksamheten över VASEKs rådgivningstjänster är stor.

– Jag kan fråga vad som helst och få svar.

Meris 8Även biltvätt och -städning ingår i tjänsterna. Saudina Bilajac lägger här sista handen vid en kunds bil.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, konstaterar att det ofta är betydligt svårare för en invandrare att få en bra start på företagsverksamheten än för en finländare – av förklarliga skäl.

– Språket är en faktor, men också insikt i och kunskap om företagande och det finländska samhället överlag. Meris har tagit sina uppdrag på stort allvar och blivit omtyckt för sitt arbete, vilket varit avgörande för ett växande kundunderlag, konstaterar Nydahl.

Idag flyter språket bra för Meris, det finns tillräckligt med jobb och han upplever att företagarandan i Korsnäs är mycket bra.

– Alla känner alla och alla hjälper varandra. Det som jag upplever svårast just nu är att hitta folk som vill jobba i den här branschen. Jag har vänner hemma i Bosnien som gärna skulle vilja komma hit och arbeta, men svårigheterna med att få uppehållstillstånd ställer till det.

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera