Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021

Sodergran 1Fred Södergran från Korsnäs är vildmarksguide och fjälledare med eget företag sedan ett par år tillbaka. Nu planerar han att ta nästa steg och utveckla verksamheten med också mer lokala projekt.

För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess. Ett år tidigare hade vildmarksguiden och fjälledaren Fred Södergran startat eget och han ser nu fram emot att kunna bredda sin verksamhet och rida på vågen av det stora intresset som nu råder i Finland för just friluftsliv.

Fred Södergran, 36 år och hemma från Korsnäs, har både en rikssvensk certifiering som fjälledare och en finländsk examen som vildmarksguide. Han arbetar bland annat som fältinstruktör för National Outdoor Leadership School, NOLS och som första hjälp-instruktör för NOLS Wilderness Medical Institute och är även certifierad Master Educator inom ”Leave no trace”, det vill säga skräpfritt friluftsliv.

Efter ett antal olika friluftsrelaterade anställningar valde Södergran att starta eget 2019, och utan företag hade många av de uppdrag han haft de senaste åren inte varit möjliga att ta sig an.

Sodergran 8Primitiv eldkunskap är en av Fred specialiteter och ett av flera olika sätt att göra upp eld utan tändstål på är att skapa friktion mellan trä och trä. När man väl lyckats skapa en gnista gäller det att överföra den till något annat lättantändligt material, såsom torkat gräs. Just kortkurser i eldkunskap är något Södergran kommer att erbjuda i framtiden åt olika intressegrupper.

– För NOLS fungerar jag bland annat som expeditionsledare och instruktör och är då borta en månad i taget, ofta någonstans i norra Skandinavien men även till Alaska ibland. Jag fungerar som bergs- eller kajakinstruktör, men också som första hjälp-instruktör.

Södergran drar kurser i friluftssjukvård och akut omhändertagande i fält i samarbete med Crossing Latitudes.

– Det handlar då främst om utbildning i hjärt- och lungräddning, akut omhändertagande i fält samt beslutsfattande när en olycka händer långt bort ifrån vårdinrättningarna, förtydligar han.

Utöver detta samarbetar han även med olika nordiska företag, bland svenska Fjällräven.

– Jag har också verkat som konsult för ishotellet i Jukkasjärvi, berättar Södergran vidare. Det kan gälla allt från skotersafaris till norrskensturer, isfiske och middagar i vildmarken.

Sodergran 14Södergran håller första hjälp-kurser i fält där bland annat hjärt- och lungräddning samt prehospitalvård ligger i fokus.

De huvudsakliga kunderna har hittills bestått av företag, utbildningsinstitut och organisationer. För att fylla ut tiden mellan dem och de långa expeditionerna, siktar nu Södergran på att också börja marknadsföra sig mer lokalt.

– Jag har planer på att skapa olika produktpaket, event och kurser av olika slag, ämnade för både företag, skolor och privatpersoner här i Österbotten. Det kan handla om allt från kortare friluftstekniska kurser som primitiv eldkunskap, navigering, matlagning i naturen, första hjälpen eller riskhanterings- och turplaneringskurser till längre turer i vildmarken. Produktpaketen ska kunna skräddarsys utgående från kundernas önskemål, poängterar Södergran.

Inför grundandet av sin enskilda firma för två år sedan vände han sig till VASEK för att få goda råd och nu när han ska ta företagandet till nästa nivå kommer han att göra likadant.

– Jag hade flera möten med Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, och det var ett väldigt värdefullt stöd jag fick.

Sodergran 11– Jag har planer på att skapa olika produktpaket, event och kurser av olika slag, ämnade för både företag, skolor och privatpersoner här i Österbotten, men även i övriga Norden. Produktpaketen ska kunna skräddarsys utgående från kundernas önskemål, berättar Södergran.

Nu kan det eventuellt bli aktuellt att grunda ett nytt, skilt aktiebolag för även ta i bruk nya SoMe-kanaler och marknadsföringsverktyg.

– Först måste jag bara komma på det perfekta namnet för mitt nya företag, ler Södergran.

Från VASEKs sida lyfter Nydahl på hatten för att Södergran lyckats skapa en heltäckande året runt-verksamhet inom sin bransch.

– Fred har byggt upp ett gediget nätverk inom Skandinavien och att nu också göra det lokalt kommer säkert att fungera minst lika bra.


Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt privata bilder

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera