Med koll på företagets ekonomi kan företagaren fatta goda beslut

05.02.2021

taloushallintowebinaari 600

Nyföretagscentrum Startia och bokföringsbyrå Nooga skolade nya företagare i ekonomiförvaltning den 27 januari (på finska) och den 28 januari (på svenska). Tretimmarsskolningarna var väldigt populära, och inte utan anledning: det är oerhört viktigt för företagaren att ha bra koll på sin egen ekonomi. Utbildaren gick igenom grunderna i de obligatoriska administrativa rutinerna, gav en insikt i beskattningsfrågor samt företagarens personliga ansvar och gav praktiska tips om hur företagaren kan tolka företagets finansiella information samt planera sin verksamhet på basis av den.

– Det är helt centralt för företagaren att vara medveten om sitt företags nyckeltal och att kunna tolka sitt bokslut, konstaterar Startias direktör Tommi Virkama.

Ordning och reda A och O i bokföring

Enligt Ville Hautala, utbildaren från Nooga, är företagen på väg att gå från manuell fakturahantering till digital – tiden för papperskvittohögarna börjar alltså vara över.

– Ordning och reda är A och O, vilket system man än använder. Både i företagsvärlden och på den offentliga sidan är man dock på väg åt det digitala hållet. Det är möjligt att ha helt digital ekonomisk förvaltning med rimliga kostnader, berättar Hautala.

Bokföring är obligatorisk för företagaren, det förpliktar bokföringslagen till, och försummelse kan leda till allvarliga konsekvenser. Bokföringsskyldigheterna för olika bolagsformer skiljer sig, men målen för alla är desamma:

  • Skapa information om företagets lönsamhet och resultatutveckling.
  • Skilja åt personliga och affärstillgångar.
  • Hjälpa styra verksamheten.
  • Skapa information för finansiärer och andra intressenter samt för beskattningsändamål.

Externalisera bokföringen, koncentrera dig på ditt kärnkunnande

– Å ena sidan är alltså bokföring allvarligt, för det måste verkligen göras, men å andra sidan behöver man inte se det som något obligatoriskt ont, utan ett medel som man har nytta av i planeringen av verksamheten och beslutsfattande. Det kräver dock tid och kunskap, så jag rekommenderar att man anlitar en professionell bokförare och själv koncentrerar sig på sitt kärnkunnande, konstaterar Hautala.

När du väljer bokförningspartner bör du tänka på hurdant mervärde bokföraren kan tillföra ditt företag. Har bolaget kompetens inom ditt område och kanske andra kunder i samma storleksklass?

 – Det är värt att upprätthålla en nära relation med bokföraren, till exempel komma överens om regelbundna möten, så att båda vet vad som pågår. Ju bättre bokföraren förstår företagarens affärsverksamhet, desto bättre kan hen vara till nytta och skapa mervärde för företaget, påminner Hautala.

Budget är verksamhetsplanen i pengar

När man utarbetar en budget, ska man enligt Hautala börja från visionen och strategin. Den verksamhetsplan som utarbetats på grundval av dessa är grunden för budgeten – budgeten är faktiskt det som man vill göra under det kommande året, men i pengar.

– Att utarbeta en budget borde alltså inte betyda mekanisk kopiering av siffror från fjolåret. I bästa fall satsar företagaren på verksamheten genom en verksamhetsplan och bokföraren hjälper till att göra planen till en budget, beskriver Hautala.

Känn till dina förpliktelser och be om hjälp vid behov

Det är viktigt för företagaren att vara medveten om sina förpliktelser när det gäller ekonomiförvaltning, men man behöver inte kunna allt själv, utan man kan och får be om hjälp.

– Vi på Startia hjälper företagaren i gång med att starta eget, medan våra sakkunnigpartner, som Nooga, kan erbjuda sitt specialkunnande till företagarnas förfogande. Om man inte vet hur man ska gå till väga, kan man boka tid till företagsrådgivaren, så styr vi vid behov vidare kunden till en sakkunnig, lovar Virkama.

 

 

Boka tid hos företagsrådgivaren

Startias sakkunnig-organisationer



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera