Maria startade eget på eget sätt

04.01.2021

Maritima 1Maria Mannfolk har under hösten startat upp Maritima Bokföringsbyrå i sin hemkommun Korsnäs. Hon övertar stegvis Bror Södergrans kunder, vartefter han själv trappar ner sin verksamhet på Williams Korsnäs Ab – ett bra sätt att bygga upp sin kundkrets, samtidigt som hon har tillgång till en sakkunnig mentor.

Tacksamt att få överta befintlig kundkrets

Att det skulle bli ekonomi och redovisning var inte självklart, men tanken på att bli egen företagare har alltid funnits med i bilden för Maria Mannfolk, som är uppvuxen i en företagarfamilj i Korsnäs. Nu vill hon ge personlig och nära service till alla andra företagare i hemkommunen. Tröskeln till Maritima Bokföringsbyrå ska vara låg.

Maritima 6

Maria hade jobbat som bokförare både inom den privata och offentliga sektorn några år när hon, som så många andra, började jobba på distans i våras. Den långa arbetsvägen in till Vasa saknade hon inte, och distansarbetet fungerade över förväntan. Tanken på att fortsätta jobba hemifrån – men som egen företagare – växte sig allt starkare.

– Jag började med att ringa Williams Korsnäs Ab och traktens mångåriga bokförare Bror Södergran för att höra hans åsikter om framtiden här och om det kunde finnas plats för en till – eftersom jag redan fått en del uppdragsförfrågningar. Det visade sig att Bror gärna ville börja trappa ner på sin egen verksamhet, och vi kom därför överens om att jag stegvis skulle överta hans kunder till den del de själva vill det, förklarar Maria.

Med två föräldrar som båda är egna företagare var processen med att starta eget inte helt obekant för Maria, och både budget och affärsplan gjorde hon själv upp i samband med att hon också kontaktade VASEK.

– Hela processen var klar på en och en halv vecka. Jag ville komma igång snabbt och fick precis så bra och snabb service som jag önskade, vilket var väldigt tacksamt.

Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på VASEK, konstaterar att Maria är en driven, positiv person som ser möjligheter och vill framåt.

– Hon kommer säkert att lyckas, tror han.

Just inom bokföringsbranschen är det relativt vanligt att en byrå övertar en annans kunder, men oftast sker det genom ett företagsköp.

– Oberoende tillvägagångssätt är ett företags ekonomi och redovisning alltid känsliga ämnen och ofta är personlig kemi avgörande. Kunden beslutar själv om vem hen anlitar för sina bokföringstjänster, fortsätter han.

Att företagarna i Korsnäs också i fortsättningen kommer att kunna välja en lokal bokförare är positivt och även Kjell tror att de uppskattar personlig service.

Maritima 3Kameran i hyllan vittnar även om Marias stora fotograferingsintresse och inom ramen för det egna företaget erbjuder Maria också pass- och porträttfotografering av olika slag. – Fotat har jag gjort sedan jag var barn, och även dragit flertalet kurser. Planen är att bygga upp den här verksamheten igen bara pandemin är över, berättar Maria.

Maria har nu inrett kontor med egen ingång i det egna huset i Korsnäs, men jobbar även delvis i på Williams med Bror, inne i byn.

–  Jag är där enligt behov, och Bror fungerar både som sakkunnig och som bollplank. Processen med att ta över hans kunder vartefter sker stegvis och det är en hel del papper att ordna –  fullmakter, kontoplaner och så vidare. Från och med årsskiftet kör jag igång på allvar,  förklarar hon.

Maria är tacksam och glad över arrangemanget och möjligheten hon fått – att inte behöva börja från noll med att bygga upp en ny, egen kundkrets.

–  Som företagare är det inte så ofta man byter bokförare och det är ett stort förtroende jag får av hans kunder. Jag vill erbjuda dem en nära och personlig service – tröskeln till min byrå ska vara låg, poängterar Maria och fortsätter:

– Korsnäs är en kommun med väldigt många företagare, och många är ensamföretagare som inte själva har någon ekonomisk utbildning eller någon att diskutera sin verksamhet med. Där hoppas jag kunna vara till hjälp. Man kan få ut en hel del av alla rader med siffror om man bara tar sig tid att diskutera på ett djupare plan, avslutar hon.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera