Mångsidiga M-Wood skapar möbleringsmagi

02.11.2020

M Wood 1Matias Storm driver snickeriföretaget M-Wood sedan sju år tillbaka. Han har specialiserat sig på skräddarsydda lösningar till företag och byggfirmor, såsom dessa fönster som är en återkommande produkt till en av nejdens större hustillverkare.

Matias Storm från Helsingby är uppvuxen i ett företagarhem och drömde redan tidigt om ett eget snickeri. Efter att ha utbildat sig till husbyggare arbetade han under några år inom båtbyggnadsbranschen men är sedan 2013 egen företagare. Han har specialiserat sig på skräddarsydda inredningslösningar för företag och tack vare den senaste investeringen i maskinparken kan han åta sig ännu större projekt.

Matias driver sitt snickeri i en hall intill hemgården i Helsingby. Inledningsvis låg fokus på den egna tillverkningen av tunnbastur samt list- och panelhyvling, men vartefter har han nischat in sig på kund- och utrymmesspecifika snickeriarbeten och inredningslösningar till olika typer av företag, ofta inom handel, hotell och restaurang.

– Det kan vara garderober och specialdesignade sänggavlar till hotellrum, bar- och betjäningsdiskar, klädhyllor och trappor, altarräcken till kyrkor samt badrumsinredning och handfat i kompositmaterial. Jag utför även hyvling, sprutmålning, båtrenoveringar, tillverkning av teakdäck och andra byggnads- och renoveringsarbeten, berättar Matias, som är en ung och sympatisk man som inte räds nya utmaningar och problemlösningar.

M Wood 4Den nya CNC-fräsen med nestingbord innehåller 15 olika verktyg och har möjliggjort att Matias kan åta sig allt större projekt med kortare tidtabell.

Med tiden har projekten vuxit i omfattning, och samtidigt består andelen kunder i allt högre grad av företag, organisationer eller andra byggfirmor och hustillverkare. En nyinvestering i form av en CNC-fräs blev nödvändig och Matias vände sig därför till VASEK för att söka om investeringsstöd.

– När jag grundade företaget var jag fortfarande också anställd, och ansökte därför aldrig om någon form av stöd. I efterhand kunde man ha gjort annorlunda, konstaterar Matias, som byggt upp sitt snickeri och sin maskinpark med egna medel.

Den här gången valde han att utnyttja stödmöjligheterna – den nya CNC-fräsen var en investering på cirka 80 000 euro, och tack vare investeringsstödet kunde Matias betala den handpenning som krävdes. Företagsrådgivare Olav Nylund bistod honom i ansökningsprocessen. 

– I praktiken handlade det om att göra upp lönsamhets- och finansieringskalkyler samt en affärsplan, fylla i själva ansökan i Hyrrä-programmet och se till att alla bilagor fanns med. Efter att beslutet kom hjälpte jag även till med att göra utbetalningsansökan, berättar Nylund.

Från VASEK fick Matias även tips om hur han på bästa sätt kunde ordna den övriga finansieringen, vilket visade sig vara till stor hjälp.

M Wood 3M-Wood har haft en god årlig tillväxt de senaste åren och den nya maskinen möjliggör fortsatt tillväxt. Framförallt ökar effektiviteten i form av tidsinbesparing i produktionen och möjligheter att ta sig an större beställningar. Den nya CNC-fräsen ger även Matias möjlighet till en större bredd i produktionen.

– De projekt jag arbetar med idag kunde jag inte ha tagit mig an utan den, konstaterar han. Jag har till exempel nyligen byggt inredningen till 85 hotellrum på sex veckors tid, och det hade inte varit möjligt utan fräsen. Maskinen är lätt att programmera och väldigt smidig för alla typer av inredningssnickerier där trä- och plastbaserade skivor används.

Sedan ett år tillbaka är Matias bror också anställd i företaget och nu drömmer Matias om en ny målningslinje.

– Det skulle dock kräva en nybyggnad, så det ligger inte inom den närmaste framtiden. Men kanske får vi någon gång orsak att återkomma med ett nytt besök till VASEK.

M Wood 6Bilderna på Matias snickeriprodukter talar långt för sig själva då det gäller hans mångsidighet och kvalitetstänk.

 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt privata bilder

  ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera