Mångsidiga M-Wood skapar möbleringsmagi

02.11.2020

M Wood 1Matias Storm driver snickeriföretaget M-Wood sedan sju år tillbaka. Han har specialiserat sig på skräddarsydda lösningar till företag och byggfirmor, såsom dessa fönster som är en återkommande produkt till en av nejdens större hustillverkare.

Matias Storm från Helsingby är uppvuxen i ett företagarhem och drömde redan tidigt om ett eget snickeri. Efter att ha utbildat sig till husbyggare arbetade han under några år inom båtbyggnadsbranschen men är sedan 2013 egen företagare. Han har specialiserat sig på skräddarsydda inredningslösningar för företag och tack vare den senaste investeringen i maskinparken kan han åta sig ännu större projekt.

Matias driver sitt snickeri i en hall intill hemgården i Helsingby. Inledningsvis låg fokus på den egna tillverkningen av tunnbastur samt list- och panelhyvling, men vartefter har han nischat in sig på kund- och utrymmesspecifika snickeriarbeten och inredningslösningar till olika typer av företag, ofta inom handel, hotell och restaurang.

– Det kan vara garderober och specialdesignade sänggavlar till hotellrum, bar- och betjäningsdiskar, klädhyllor och trappor, altarräcken till kyrkor samt badrumsinredning och handfat i kompositmaterial. Jag utför även hyvling, sprutmålning, båtrenoveringar, tillverkning av teakdäck och andra byggnads- och renoveringsarbeten, berättar Matias, som är en ung och sympatisk man som inte räds nya utmaningar och problemlösningar.

M Wood 4Den nya CNC-fräsen med nestingbord innehåller 15 olika verktyg och har möjliggjort att Matias kan åta sig allt större projekt med kortare tidtabell.

Med tiden har projekten vuxit i omfattning, och samtidigt består andelen kunder i allt högre grad av företag, organisationer eller andra byggfirmor och hustillverkare. En nyinvestering i form av en CNC-fräs blev nödvändig och Matias vände sig därför till VASEK för att söka om investeringsstöd.

– När jag grundade företaget var jag fortfarande också anställd, och ansökte därför aldrig om någon form av stöd. I efterhand kunde man ha gjort annorlunda, konstaterar Matias, som byggt upp sitt snickeri och sin maskinpark med egna medel.

Den här gången valde han att utnyttja stödmöjligheterna – den nya CNC-fräsen var en investering på cirka 80 000 euro, och tack vare investeringsstödet kunde Matias betala den handpenning som krävdes. Företagsrådgivare Olav Nylund bistod honom i ansökningsprocessen. 

– I praktiken handlade det om att göra upp lönsamhets- och finansieringskalkyler samt en affärsplan, fylla i själva ansökan i Hyrrä-programmet och se till att alla bilagor fanns med. Efter att beslutet kom hjälpte jag även till med att göra utbetalningsansökan, berättar Nylund.

Från VASEK fick Matias även tips om hur han på bästa sätt kunde ordna den övriga finansieringen, vilket visade sig vara till stor hjälp.

M Wood 3M-Wood har haft en god årlig tillväxt de senaste åren och den nya maskinen möjliggör fortsatt tillväxt. Framförallt ökar effektiviteten i form av tidsinbesparing i produktionen och möjligheter att ta sig an större beställningar. Den nya CNC-fräsen ger även Matias möjlighet till en större bredd i produktionen.

– De projekt jag arbetar med idag kunde jag inte ha tagit mig an utan den, konstaterar han. Jag har till exempel nyligen byggt inredningen till 85 hotellrum på sex veckors tid, och det hade inte varit möjligt utan fräsen. Maskinen är lätt att programmera och väldigt smidig för alla typer av inredningssnickerier där trä- och plastbaserade skivor används.

Sedan ett år tillbaka är Matias bror också anställd i företaget och nu drömmer Matias om en ny målningslinje.

– Det skulle dock kräva en nybyggnad, så det ligger inte inom den närmaste framtiden. Men kanske får vi någon gång orsak att återkomma med ett nytt besök till VASEK.

M Wood 6Bilderna på Matias snickeriprodukter talar långt för sig själva då det gäller hans mångsidighet och kvalitetstänk.

 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt privata bilder

  ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.01.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Circle's Edge lockar företag som vill bli mera cirkulära och koldioxidneutrala

20.01.2021 | Nyheter
Under året 2021 startas ett nytt affärsbyggprojekt i Vasaregionen. Projektet heter Circle’s Edge och är ett affärsområde på Fågelberget i Korsholm, intill E8-vägen.
Läs mera

Ansökan för andra omgången av kostnadsstödet har inletts – förbered dig noggrant innan du ansöker

20.01.2021 | Nyheter
Den andra omgången av ansökningar om kostnadsstöd som utbetalas av Statskontoret inleddes 21.12.2020. Stödet kan sökas fram till 26.2.2021 kl. 16.15. Kostnadsstödet är avsett för nästan alla företag vars omsättning har minskat med minst 30 procent till följd av coronaviruset.
Läs mera

TietyEVRY utvidgar sin verksamhet i Vasa – omkring 160 nya arbeten

19.01.2021 | Nyheter
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Läs mera

Företagare, svara på enkäten om kontinuitetsplanering

18.01.2021 | Nyheter
Studerande Ben Wahlberg från Svenska handelshögskolan gör för sin pro gradu-avhandling en enkät för finländska företag om kontinuitetsplanering.
Läs mera

Utveckla, förfina och förbättra – Expertens bästa råd för att starta en webbutik

14.01.2021 | Nyheter
Webbutiker är dagens melodi: år 2019 handlade finländarna för cirka 3,3 miljarder euro på nätet. Man får undra vad som är coronaårets 2020 siffra. Men hur ska en företagare gå till väga med att starta en webbutik? Webcores sakkunnig Joakim Östman gav sina bästa tips på Nyföretagscentrum Startias webbinar den 12 januari.
Läs mera

Företagen behövde råd och stöd under coronaåret 2020 – VASEKs kundantal fördubblades

13.01.2021 | Nyheter
Coronaåret 2020 var naturligtvis utmanande för företagen, vilket återspeglades genast från och med mars 2020 i Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs företagsrådgivning. Företagens utmaningar, ekonomiska svårigheter och utvecklingsbehov som coronan orsakat ökade företagsrådgivningsvolymen anmärkningsvärt.
Läs mera

Årets jämställdhetsföretag i Österbotten utses för första gången

11.01.2021 | Nyheter
När en arbetsplats satsar på jämställdheten mår de anställda bättre. Företag som tänker på jämställdhet har större möjlighet att utvecklas snabbare, är mer innovativa och kan också ofta uppvisa större ekonomisk lönsamhet. För att lyfta fram och hylla företag som aktivt försöker bli mer jämställda kommer priset Årets jämställdhetsföretag i Österbotten att delas ut våren 2021.
Läs mera