Man rehabiliterar och förebygger på Jyckeverkstaden

16.03.2022

IMG 2047 rajattu”Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador." Merja Fröbergs 10-åriga cockerspaniel Qilla tränar på balansdynan.

Hundar har alltid varit en viktig del av vasabo Merja Fröbergs liv. Den aktiva hundentusiasten fick också ett sidojobb på sin älskade hobby –  eller livsstil – när Koirien Kuntopaja eller Jyckeverkstaden inledde sin verksamhet i augusti 2021. Lämpliga lokaler hittades i Klemetsö, och nu är Jyckeverkstadens bokningskalender fylld med reservationer för fysträning, massage och träning på vattenlöpbandet.

Tanken på att starta en firma som bisyssla, vid sidan av Merja Fröbergs dagjobb som utvecklingschef i IT-branschen, började ur hennes aktiv hobbyverksamhet med sina egna hundar. Merja, som var engagerad i agility och räddningshundverksamhet, upptäckte att rehabilitering av en hund efter en skada eller en olycka är ett ensamt jobb.

– Det finns ju råd, men det finns inga yrkesskickliga djurfysioterapeuter särskilt nära. Själv körde jag hela vägen till Tammerfors och Raumo för att rehabilitera min hund. Därför utbildade jag mig till fysinstruktör för hobbyhundar och började även ta examen i fysträning. Jag har även jobbat som tränare i agilityhundarnas hoppteknik över hela Finland och utexaminerats som hundmassör år 2021.

Rehabiliterande och förebyggande träning

IMG 2002 rajattuMerjas släthåriga collie Sega visar på Jyckeverkstaden hur man tränar på vattenlöpbandet.

På Jyckeverkstaden finns det ett vattenlöpband. Att promenera på det är speciellt bra för hundar som rehabiliteras från en olycka, sjukdom eller operation, men det är också trevlig motion för en hund som gillar att simma under vintersäsongen.

– Den största kundgruppen är hobbyhundar, till exempel agilityhundar. Fysträning och träning på vattenlöpband – få hundar egentligen springer på bandet – stärker musklerna och förhindrar skador. Också familjernas husdjur och joggingkompisar, såsom äldre hundar, njuter av träning lockade av godbitar, säger Merja, och fortsätter:

– All träning och kroppsvård görs alltid på hundens egna villkor, utan att tvinga. En kund blev förvånad över hens över 14 år gamla hund som rentav kom loss vid fysträning. Godbitar har en enorm kraft, ler hon.

– Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador.

Jyckeverkstaden samarbetar med veterinärer, så kunderna hänvisas till veterinärmottagning om det behövs eller, efter veterinärvård, för rehabilitering.

Experter hjälper nya företagare

IMG 2094 rajattu

Merja hade redan ett FO-nummer, men hon vände sig till Nyföretagscentrum Startia när det var dags att registrera företaget i handelsregistret och registrera sig som momsbetalare.

– Dessa tekniska åtgärder för etablering av företaget gick lätt, men för det mesta undrade jag över lönsamheten och lönsamhetskalkylerna samt valet av företagsform. Jag fick mycket stöd från företagsrådgivaren för dessa reflektioner, och ett av de viktigaste råd jag fick var att välja en bra bokförare, säger Merja.

Merja har inte bara förlitat sig på experthjälp med bokföring utan också med hemsidor och marknadsföringsmaterial:

– Jag kan skapa hemsidor själv till en viss gräns, men det skulle ha tagit för mycket tid. Nu kunde jag omedelbart fokusera på kundarbete när ett proffs gjorde hemsidorna och annat material.

Jyckeverkstadens lokaler hittade Merja efter en liten sökning. Det var inte bara viktigt att hitta rätt stora lokaler för verksamheten, men också parkeringsmöjligheter i närheten samt den positiva inställningen i grannskapet till hundkunder hade en stor betydelse.

– Hyresvärden renoverade också lokalerna för min verksamhet. Fysträning lyckas här med tre hundar samtidigt, och det finns tillräckligt med förvaringsutrymme för alla redskap.

Även lite är mer än ingenting

IMG 2071 rajattuFörutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sina tre hundar. Den här gången fick cockerspaniel Qilla komma till Jyckeverkstaden tillsammans med sin ägare för att njuta av en massage.

Förutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sin treåriga labradoren Nova, nio-månader gamla släthåriga collien Sega och 10-åriga cockerspanieln Qilla.

– Att ha egna hundar och arbeta med kundernas hundar är en bra motvikt till dagjobbet, där man arbetar på ett projekt långsiktigt i ett till ett och ett halvt år. När man arbetar med hundar kan man se reaktionerna direkt, och att kunna hjälpa hundar och deras ägare är väldigt givande.

– Hundägare blir mer medvetna om de problem som påverkar deras husdjurs välbefinnande. Ibland är det svårt att upptäcka förändringar i beteendet hos sin egen hund, men olika rörelser, ovilja att röra sig och förändringar i aptit och viloperioder är goda tecken värda att följa. Alla hundar kan komma med muskelspärr och spänningar, precis som människor. Om jag märker större krämpor under massagen hänvisas hunden alltid till veterinären, säger Merja.

Hon ger förlåtelse till hundägare som beklagar att de inte har tid till eller kan satsa på sina hundars regelbundna muskelträning.

– Om man aldrig har övat muskelstyrkan med en hund, är en gång i månaden mer än ingenting. Naturligtvis är regelbunden träning alltid ett plus, men man måste också vara nådig mot sig själv. Vattenlöpbandsträning utförs vanligtvis regelbundet, men fysträning sker ungefär var 4–6 veckor och övningar utförs hemma mellan besöken. Från Jyckeverkstaden får man också alltid instruktioner för hemträning, slutar Merja.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

20.06.2022 | Nyheter
VASEK har stängt i juli veckorna 28, 29 och 30, det vill säga 11.–29.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 4.7.–31.7.2022.
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera

VASEK på en hållbar resa

10.06.2022 | Nyheter
I slutet av 2021 utarbetade VASEK i enlighet med tidigare strategi en hållbarhetsplan. Under ledning av VASEKs hållbarhetsarbetsgrupp valde hela personalen tillsammans under våren 2021 ut tre huvudmål för organisationen samt deras delmål i FN:s globala agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Personalen bestämde att sträva efter att uppnå målen inom områden; jämställdhet, minskad ojämlikhet och hållbar konsumtion i vardagen...
Läs mera