Man rehabiliterar och förebygger på Jyckeverkstaden

16.03.2022

IMG 2047 rajattu”Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador." Merja Fröbergs 10-åriga cockerspaniel Qilla tränar på balansdynan.

Hundar har alltid varit en viktig del av vasabo Merja Fröbergs liv. Den aktiva hundentusiasten fick också ett sidojobb på sin älskade hobby –  eller livsstil – när Koirien Kuntopaja eller Jyckeverkstaden inledde sin verksamhet i augusti 2021. Lämpliga lokaler hittades i Klemetsö, och nu är Jyckeverkstadens bokningskalender fylld med reservationer för fysträning, massage och träning på vattenlöpbandet.

Tanken på att starta en firma som bisyssla, vid sidan av Merja Fröbergs dagjobb som utvecklingschef i IT-branschen, började ur hennes aktiv hobbyverksamhet med sina egna hundar. Merja, som var engagerad i agility och räddningshundverksamhet, upptäckte att rehabilitering av en hund efter en skada eller en olycka är ett ensamt jobb.

– Det finns ju råd, men det finns inga yrkesskickliga djurfysioterapeuter särskilt nära. Själv körde jag hela vägen till Tammerfors och Raumo för att rehabilitera min hund. Därför utbildade jag mig till fysinstruktör för hobbyhundar och började även ta examen i fysträning. Jag har även jobbat som tränare i agilityhundarnas hoppteknik över hela Finland och utexaminerats som hundmassör år 2021.

Rehabiliterande och förebyggande träning

IMG 2002 rajattuMerjas släthåriga collie Sega visar på Jyckeverkstaden hur man tränar på vattenlöpbandet.

På Jyckeverkstaden finns det ett vattenlöpband. Att promenera på det är speciellt bra för hundar som rehabiliteras från en olycka, sjukdom eller operation, men det är också trevlig motion för en hund som gillar att simma under vintersäsongen.

– Den största kundgruppen är hobbyhundar, till exempel agilityhundar. Fysträning och träning på vattenlöpband – få hundar egentligen springer på bandet – stärker musklerna och förhindrar skador. Också familjernas husdjur och joggingkompisar, såsom äldre hundar, njuter av träning lockade av godbitar, säger Merja, och fortsätter:

– All träning och kroppsvård görs alltid på hundens egna villkor, utan att tvinga. En kund blev förvånad över hens över 14 år gamla hund som rentav kom loss vid fysträning. Godbitar har en enorm kraft, ler hon.

– Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador.

Jyckeverkstaden samarbetar med veterinärer, så kunderna hänvisas till veterinärmottagning om det behövs eller, efter veterinärvård, för rehabilitering.

Experter hjälper nya företagare

IMG 2094 rajattu

Merja hade redan ett FO-nummer, men hon vände sig till Nyföretagscentrum Startia när det var dags att registrera företaget i handelsregistret och registrera sig som momsbetalare.

– Dessa tekniska åtgärder för etablering av företaget gick lätt, men för det mesta undrade jag över lönsamheten och lönsamhetskalkylerna samt valet av företagsform. Jag fick mycket stöd från företagsrådgivaren för dessa reflektioner, och ett av de viktigaste råd jag fick var att välja en bra bokförare, säger Merja.

Merja har inte bara förlitat sig på experthjälp med bokföring utan också med hemsidor och marknadsföringsmaterial:

– Jag kan skapa hemsidor själv till en viss gräns, men det skulle ha tagit för mycket tid. Nu kunde jag omedelbart fokusera på kundarbete när ett proffs gjorde hemsidorna och annat material.

Jyckeverkstadens lokaler hittade Merja efter en liten sökning. Det var inte bara viktigt att hitta rätt stora lokaler för verksamheten, men också parkeringsmöjligheter i närheten samt den positiva inställningen i grannskapet till hundkunder hade en stor betydelse.

– Hyresvärden renoverade också lokalerna för min verksamhet. Fysträning lyckas här med tre hundar samtidigt, och det finns tillräckligt med förvaringsutrymme för alla redskap.

Även lite är mer än ingenting

IMG 2071 rajattuFörutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sina tre hundar. Den här gången fick cockerspaniel Qilla komma till Jyckeverkstaden tillsammans med sin ägare för att njuta av en massage.

Förutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sin treåriga labradoren Nova, nio-månader gamla släthåriga collien Sega och 10-åriga cockerspanieln Qilla.

– Att ha egna hundar och arbeta med kundernas hundar är en bra motvikt till dagjobbet, där man arbetar på ett projekt långsiktigt i ett till ett och ett halvt år. När man arbetar med hundar kan man se reaktionerna direkt, och att kunna hjälpa hundar och deras ägare är väldigt givande.

– Hundägare blir mer medvetna om de problem som påverkar deras husdjurs välbefinnande. Ibland är det svårt att upptäcka förändringar i beteendet hos sin egen hund, men olika rörelser, ovilja att röra sig och förändringar i aptit och viloperioder är goda tecken värda att följa. Alla hundar kan komma med muskelspärr och spänningar, precis som människor. Om jag märker större krämpor under massagen hänvisas hunden alltid till veterinären, säger Merja.

Hon ger förlåtelse till hundägare som beklagar att de inte har tid till eller kan satsa på sina hundars regelbundna muskelträning.

– Om man aldrig har övat muskelstyrkan med en hund, är en gång i månaden mer än ingenting. Naturligtvis är regelbunden träning alltid ett plus, men man måste också vara nådig mot sig själv. Vattenlöpbandsträning utförs vanligtvis regelbundet, men fysträning sker ungefär var 4–6 veckor och övningar utförs hemma mellan besöken. Från Jyckeverkstaden får man också alltid instruktioner för hemträning, slutar Merja.

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera