Man rehabiliterar och förebygger på Jyckeverkstaden

16.03.2022

IMG 2047 rajattu”Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador." Merja Fröbergs 10-åriga cockerspaniel Qilla tränar på balansdynan.

Hundar har alltid varit en viktig del av vasabo Merja Fröbergs liv. Den aktiva hundentusiasten fick också ett sidojobb på sin älskade hobby –  eller livsstil – när Koirien Kuntopaja eller Jyckeverkstaden inledde sin verksamhet i augusti 2021. Lämpliga lokaler hittades i Klemetsö, och nu är Jyckeverkstadens bokningskalender fylld med reservationer för fysträning, massage och träning på vattenlöpbandet.

Tanken på att starta en firma som bisyssla, vid sidan av Merja Fröbergs dagjobb som utvecklingschef i IT-branschen, började ur hennes aktiv hobbyverksamhet med sina egna hundar. Merja, som var engagerad i agility och räddningshundverksamhet, upptäckte att rehabilitering av en hund efter en skada eller en olycka är ett ensamt jobb.

– Det finns ju råd, men det finns inga yrkesskickliga djurfysioterapeuter särskilt nära. Själv körde jag hela vägen till Tammerfors och Raumo för att rehabilitera min hund. Därför utbildade jag mig till fysinstruktör för hobbyhundar och började även ta examen i fysträning. Jag har även jobbat som tränare i agilityhundarnas hoppteknik över hela Finland och utexaminerats som hundmassör år 2021.

Rehabiliterande och förebyggande träning

IMG 2002 rajattuMerjas släthåriga collie Sega visar på Jyckeverkstaden hur man tränar på vattenlöpbandet.

På Jyckeverkstaden finns det ett vattenlöpband. Att promenera på det är speciellt bra för hundar som rehabiliteras från en olycka, sjukdom eller operation, men det är också trevlig motion för en hund som gillar att simma under vintersäsongen.

– Den största kundgruppen är hobbyhundar, till exempel agilityhundar. Fysträning och träning på vattenlöpband – få hundar egentligen springer på bandet – stärker musklerna och förhindrar skador. Också familjernas husdjur och joggingkompisar, såsom äldre hundar, njuter av träning lockade av godbitar, säger Merja, och fortsätter:

– All träning och kroppsvård görs alltid på hundens egna villkor, utan att tvinga. En kund blev förvånad över hens över 14 år gamla hund som rentav kom loss vid fysträning. Godbitar har en enorm kraft, ler hon.

– Alla hundar, både hobbyhundar och husdjur drabbas av skador från halkolyckor på vintern. Fysträning kan inte bara rehabilitera, men också stärka musklerna och förhindra skador.

Jyckeverkstaden samarbetar med veterinärer, så kunderna hänvisas till veterinärmottagning om det behövs eller, efter veterinärvård, för rehabilitering.

Experter hjälper nya företagare

IMG 2094 rajattu

Merja hade redan ett FO-nummer, men hon vände sig till Nyföretagscentrum Startia när det var dags att registrera företaget i handelsregistret och registrera sig som momsbetalare.

– Dessa tekniska åtgärder för etablering av företaget gick lätt, men för det mesta undrade jag över lönsamheten och lönsamhetskalkylerna samt valet av företagsform. Jag fick mycket stöd från företagsrådgivaren för dessa reflektioner, och ett av de viktigaste råd jag fick var att välja en bra bokförare, säger Merja.

Merja har inte bara förlitat sig på experthjälp med bokföring utan också med hemsidor och marknadsföringsmaterial:

– Jag kan skapa hemsidor själv till en viss gräns, men det skulle ha tagit för mycket tid. Nu kunde jag omedelbart fokusera på kundarbete när ett proffs gjorde hemsidorna och annat material.

Jyckeverkstadens lokaler hittade Merja efter en liten sökning. Det var inte bara viktigt att hitta rätt stora lokaler för verksamheten, men också parkeringsmöjligheter i närheten samt den positiva inställningen i grannskapet till hundkunder hade en stor betydelse.

– Hyresvärden renoverade också lokalerna för min verksamhet. Fysträning lyckas här med tre hundar samtidigt, och det finns tillräckligt med förvaringsutrymme för alla redskap.

Även lite är mer än ingenting

IMG 2071 rajattuFörutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sina tre hundar. Den här gången fick cockerspaniel Qilla komma till Jyckeverkstaden tillsammans med sin ägare för att njuta av en massage.

Förutom sitt dagjobb och bisyssla hinner Merja gå ute på promenader och träningar med sin treåriga labradoren Nova, nio-månader gamla släthåriga collien Sega och 10-åriga cockerspanieln Qilla.

– Att ha egna hundar och arbeta med kundernas hundar är en bra motvikt till dagjobbet, där man arbetar på ett projekt långsiktigt i ett till ett och ett halvt år. När man arbetar med hundar kan man se reaktionerna direkt, och att kunna hjälpa hundar och deras ägare är väldigt givande.

– Hundägare blir mer medvetna om de problem som påverkar deras husdjurs välbefinnande. Ibland är det svårt att upptäcka förändringar i beteendet hos sin egen hund, men olika rörelser, ovilja att röra sig och förändringar i aptit och viloperioder är goda tecken värda att följa. Alla hundar kan komma med muskelspärr och spänningar, precis som människor. Om jag märker större krämpor under massagen hänvisas hunden alltid till veterinären, säger Merja.

Hon ger förlåtelse till hundägare som beklagar att de inte har tid till eller kan satsa på sina hundars regelbundna muskelträning.

– Om man aldrig har övat muskelstyrkan med en hund, är en gång i månaden mer än ingenting. Naturligtvis är regelbunden träning alltid ett plus, men man måste också vara nådig mot sig själv. Vattenlöpbandsträning utförs vanligtvis regelbundet, men fysträning sker ungefär var 4–6 veckor och övningar utförs hemma mellan besöken. Från Jyckeverkstaden får man också alltid instruktioner för hemträning, slutar Merja.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera