Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020

TommiVirkama 600pxStartias direktör Tommi Virkama.

Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.

– Allt fler kunder som varit på startrådgivning bestämde sig för att börja verka företagsmässigt genom en faktureringstjänst, det vill säga ”blev lättföretagare”, berättar Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama.

I grund och botten är det positivt att företagandet blir mera populärt, oavsett företagsform, men fenomenet har sina sidor.

– Fenomenet syns överallt men markeras framförallt i stora städer. Man kunde nästa säga att tekniskt är det redan för enkelt att grunda ett företag. Att det är enkelt eliminerar inte behovet att göra affärsidén klarare, säkerställa lönsamheten eller sätta sig in i beskattningen och tillstånden som affärsverksamheten kräver, funderar Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s (SUK) vd Susanna Kallama.

Nyföretagare med invandrarbakgrund nästan en femtedel i Vasaregionen

Antalet nyföretagare med invandrarbakgrund har ökat redan under en längre period. I huvudstadsregionens nyföretagarcentraler kan även 40 % av kunderna ha invandrarbakgrund och i Startia är andelen nästan 20 %. Medeltalet i hela landets nyföretagarcentraler är cirka 5 %.

– Vi erbjuder startrådgivning på finska, svenska och engelska. Det har nog märkts att engelska får man använda hela tiden mer och mer, berättar Virkama.

Sammanlagt grundades ifjol 202 företag med hjälp av Startia. 553 kunder besökte företagets startrådgivning.

Statistiken visar att 90 % av företagen som grundas med hjälp av Startia är verksamma fortvarande två år efter att de grundats och 80 % efter fem år, medan cirka 50 % av alla grundade företag har slutat sin verksamhet efter tre år.

 

Länk till SUK:n pressmeddelande‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.04.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Kenneth Dalkvist ny företagsrådgivare på VASEK

06.04.2020 | Nyheter
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Läs mera

Välutförd planering ökar chansen för startbidrag

02.04.2020 | Nyheter
Att bli egen företagare hade egentligen aldrig funnits på kartan för Annelie Svens från Vörå. Ödet ville dock annorlunda och det har nu gått tre år sedan hon startade sin frisör- och skönhetssalong Beauty Office – och än har Annelie inte ens hunnit fylla 30.
Läs mera

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera