Läroavtal – ett steg mot företagets generationsskifte

05.02.2018

Westfix5 600pxWilliam och Jan-Erik Westerlund hoppas kunna arbeta sida vid sida i familjeföretaget Westfix framöver. Tillverkningen av båtkapell är en viktig del av verksamheten och högsäsongen inleds inom några månader.

Efter att ha tillbringat 14 år i Sverige och där jobbat en stor del av tiden med att tillverka båt- och bilinredning, startade Jan-Erik Westerlund eget i samma bransch då han återvände till hemlandet för 18 år sedan. Under åren har Westfix i Korsnäs betjänat både båtindustrin och otaliga privata kunder.

– Det är en udda bransch och egentligen hamnade jag i den på grund av mitt intresse för amerikanska veteranbilar. Vi flyttade till Sverige för att kunna köpa en häftig bil, förklarar Jan-Erik.

Åren gick, och familjen var alltid ”på väg hem”, som han uttrycker det. När flytten väl förverkligades 14 år senare, kunde Jan-Erik inte längre någon finska, och gav sig i kast både med att lära sig språket samt att gå företagarkurser.

 

Westfix3 600px
Jan-Erik startade företaget hemma på gården i Korsnäs, men verkar nu i före detta Korsnäs Kurscentrals utrymmen. Här finns gott om plats för både tillskärning, sömnad och montering.

Westfix verksamhet är bred och omfattar allt från sömnad, tvätt och impregnering av båtkapell, sömnad av båt- och bilinredning – främst till amerikanska veteranbilar - samt produktion av båtmattor och kapell till båtindustrin i området.

– Botnia Marin har varit vår största kund sedan första början. Det betyder också att båttillverkarnas upp- och nedgångar påverkar vår verksamhet ganska mycket. Just nu går det bra och det känns tryggt att veta, konstaterar Jan-Erik.

Till privatpersoner syr Westfix båtkapell – en nisch som har sin högsäsong på våren. Den kompletteras av bilinredningar, som upptar det mesta av arbetstiden under vintrarna.

Westfix8 600pxUrvalet av material och färger är enormt. Hit kommer bilentusiaster från stora delar av landet och enligt Jan-Erik ökar intresset för att renovera amerikanska bilar ständigt.

De fyra barnen har vuxit upp med företaget och jobbat extra från och till då det behövts. Äldste sonen William valde ändå att utbilda sig inom logistikbranschen och blev färdig chaufför i våras.

– Jag har aldrig förväntat mig att någon av dem ska ta över, så det kom som en överraskning då han efter att ha jobbat några månader i Sverige, återvände hem och meddelade att han vill börja jobba för mig och lära sig yrket, berättar Jan-Erik.

William förklarar sin helomvändning med att chaufförsyrket inte motsvarade hans förväntingar.

– Under tiden i Sverige insåg jag även att det vore väldigt synd om ingen övertog företaget som pappa byggt upp, tillägger han.

Någon utbildning för det är svårt att hitta – det är helt enkelt en bransch man måste lära sig genom arbete. Tanken på en läroavtalsutbildning blev aktuell då Jan-Erik träffade sin mångårige mentor och företagsrådgivare Kjell Nydahl, som hjälpte till redan vi grundandet av företaget för 17 år sedan, och som fungerar som deras kontaktperson på VASEK.

– Vi har fått god hjälp av VASEK vid anställningsfrågor och dylikt under åren, och Kjell kan man alltid vända sig till, konstaterar Jan-Erik.

Kjell konstaterar i sin tur att man nu utreder möjligheterna till en läroavtalsutbildning. Österbottens TE-byrå avgör ifall arbetsgivaren kan beviljas lönesubvention under läroavtalstiden.

Westfix6 600px
Agneta Vesterback är egen företagare och hyrs in efter behov på Westfix. På vårarna när det är mycket syarbete hyrs ytterligare en sömmerska in, och då jobbar även en anställd sömmerska i företaget.

 

Text och bilder: Anna Sand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera