Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021

Johans Service 3Johan Asplund från Vörå är utbildad svetsare och plåtarbetare. Han arbetade i tio år på Vörå Maskin & Traktors verkstad, innan han beslöt att starta eget 2007. – Förfrågningarna visade att det fanns ett kundunderlag, och företagandet fanns i familjen, berättar Johan.

Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett ordentligt verkstadsutrymme och nödvändig utrustning för större och tyngre arbeten.

Under de 14 år som gått sedan Johan Asplund efter tio år i verkstaden på Vörå Maskin & Traktor valde att satsa på eget företag, har utvecklingen då det gäller lantbruk och tillhörande maskiner varit tydlig: Jordbrukarna blir allt färre, men maskinerna allt större.

I den nyrenoverade hallen har Johan nu möjlighet att ta in även de största traktorerna, och tack vare kranarna i taket sker de tunga lyften smidigt. Samtidigt har utvecklingen också lett till att han breddat sin verksamhet, åt flera olika håll.

Johans Service 8Tack vare investeringsstödet kunde Johan bygga om sin hall utgående från de krav hans egen verksamhet ställer. Kranarna i är en förutsättning när man jobbar med dagens stora lantbruksmaskiner.

– Dels servar jag olika typer av småmaskiner, dels blir det även en hel del olika typer av byggarbeten. Det är oftast olika typer av gårdsbyggnader, men fokus ligger främst på spannmålstorkar, som under sommarhalvåret utgör huvudsysslan numera. Från tidig vår till sen höst är det fullt upp med allt från montering av nya torkar, ombyggnader, reparationer och så vidare, och ännu är säsongen inte slut på den fronten, berättar Johan.

Service- och reparationsarbetena på maskinsidan sköter Johan, åtminstone än så länge, på egen hand, men hoppas på att i framtiden kunna anställa.

– Tillväxt är förstås målet, och här i verkstaden finns plats för fler.

Hallen var, då Johan köpte den för några år sedan, oisolerad och försedd med alltför små dörrar för hans verksamhet. En ombyggnad var nödvändig och för att utreda möjligheterna till investeringsstöd vände han sig därför till VASEK.

– Jag fick kontakt med företagsrådgivare Olav Nylund och utan hans hjälp skulle jag aldrig ha klarat av ansökningsbyråkratin, det är helt klart, konstaterar Johan.

– Olav gav mig all nödvändig information och fakta om vilka möjligheter som fanns, vad som krävdes och vilka handlingar jag själv måste skaffa fram, tillägger han. – Och tack vare stödet kunde jag sedan isolera hallen, byta dörrar, skaffa ordentlig arbetsbelysning och så vidare.

Johans Service 10Vid sidan om maskinservice erbjuder Johan även byggnads- och monteringstjänster, främst då det gäller olika lantbruks- och gårdsbyggnader. Från tidig vår till sen höst är det fullt upp med allt från montering av nya torkar, ombyggnader, reparationer och så vidare, och ännu är säsongen inte slut.

Nylund lyfter fram det faktum att Johans hallprojekt är ett bra exempel på hållbart tänkande.

– I stället för att bygga nytt valde han att isolera hallen och anpassa den för den egna verksamheten. Särskilt på landsbygden kan det finnas en hel del tomma utrymmen som kan rustas upp för olika typer av företagsverksamhet och många av projekten är stödbara via NTM-centralen eller Aktion Österbotten. Det är bara att ta kontakt med oss på VASEK, så reder vi ut finansieringsalternativen, tillägger han.

Nästa punkt på investeringslistan är nu en teleskoplastare – något som behövs bland annat för de stora byggprojekten på lantbrukssidan. Det är också de arbeten som Johan trivs bäst med.

–  Det är tacksam att få jobba utomhus sommartid, ler han.

Sommarhalvåret utgör också hans högsäsong.

– Vintertid är i stället variationen stor. Som svetsare kan man få alla möjliga uppdrag, konstaterar han, och ger ett annorlunda exempel:

Kyrkklockorna i Vörå är ett av alla uppdrag på veckans lista.


Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt privata bilder

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera