Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021

Johans Service 3Johan Asplund från Vörå är utbildad svetsare och plåtarbetare. Han arbetade i tio år på Vörå Maskin & Traktors verkstad, innan han beslöt att starta eget 2007. – Förfrågningarna visade att det fanns ett kundunderlag, och företagandet fanns i familjen, berättar Johan.

Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett ordentligt verkstadsutrymme och nödvändig utrustning för större och tyngre arbeten.

Under de 14 år som gått sedan Johan Asplund efter tio år i verkstaden på Vörå Maskin & Traktor valde att satsa på eget företag, har utvecklingen då det gäller lantbruk och tillhörande maskiner varit tydlig: Jordbrukarna blir allt färre, men maskinerna allt större.

I den nyrenoverade hallen har Johan nu möjlighet att ta in även de största traktorerna, och tack vare kranarna i taket sker de tunga lyften smidigt. Samtidigt har utvecklingen också lett till att han breddat sin verksamhet, åt flera olika håll.

Johans Service 8Tack vare investeringsstödet kunde Johan bygga om sin hall utgående från de krav hans egen verksamhet ställer. Kranarna i är en förutsättning när man jobbar med dagens stora lantbruksmaskiner.

– Dels servar jag olika typer av småmaskiner, dels blir det även en hel del olika typer av byggarbeten. Det är oftast olika typer av gårdsbyggnader, men fokus ligger främst på spannmålstorkar, som under sommarhalvåret utgör huvudsysslan numera. Från tidig vår till sen höst är det fullt upp med allt från montering av nya torkar, ombyggnader, reparationer och så vidare, och ännu är säsongen inte slut på den fronten, berättar Johan.

Service- och reparationsarbetena på maskinsidan sköter Johan, åtminstone än så länge, på egen hand, men hoppas på att i framtiden kunna anställa.

– Tillväxt är förstås målet, och här i verkstaden finns plats för fler.

Hallen var, då Johan köpte den för några år sedan, oisolerad och försedd med alltför små dörrar för hans verksamhet. En ombyggnad var nödvändig och för att utreda möjligheterna till investeringsstöd vände han sig därför till VASEK.

– Jag fick kontakt med företagsrådgivare Olav Nylund och utan hans hjälp skulle jag aldrig ha klarat av ansökningsbyråkratin, det är helt klart, konstaterar Johan.

– Olav gav mig all nödvändig information och fakta om vilka möjligheter som fanns, vad som krävdes och vilka handlingar jag själv måste skaffa fram, tillägger han. – Och tack vare stödet kunde jag sedan isolera hallen, byta dörrar, skaffa ordentlig arbetsbelysning och så vidare.

Johans Service 10Vid sidan om maskinservice erbjuder Johan även byggnads- och monteringstjänster, främst då det gäller olika lantbruks- och gårdsbyggnader. Från tidig vår till sen höst är det fullt upp med allt från montering av nya torkar, ombyggnader, reparationer och så vidare, och ännu är säsongen inte slut.

Nylund lyfter fram det faktum att Johans hallprojekt är ett bra exempel på hållbart tänkande.

– I stället för att bygga nytt valde han att isolera hallen och anpassa den för den egna verksamheten. Särskilt på landsbygden kan det finnas en hel del tomma utrymmen som kan rustas upp för olika typer av företagsverksamhet och många av projekten är stödbara via NTM-centralen eller Aktion Österbotten. Det är bara att ta kontakt med oss på VASEK, så reder vi ut finansieringsalternativen, tillägger han.

Nästa punkt på investeringslistan är nu en teleskoplastare – något som behövs bland annat för de stora byggprojekten på lantbrukssidan. Det är också de arbeten som Johan trivs bäst med.

–  Det är tacksam att få jobba utomhus sommartid, ler han.

Sommarhalvåret utgör också hans högsäsong.

– Vintertid är i stället variationen stor. Som svetsare kan man få alla möjliga uppdrag, konstaterar han, och ger ett annorlunda exempel:

Kyrkklockorna i Vörå är ett av alla uppdrag på veckans lista.


Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt privata bilder

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetsarbete är en fortgående process i turismbranschen

29.11.2021 | Nyheter
26 företagare från hela Österbotten hade samlats 18.11 för att delta i en informationskväll på temat Vad är hållbar och ansvarsfullt utvecklande av Turismen?
Läs mera

Rekryterings- och anställningsfrågor bör hanteras sakligt och öppet

22.11.2021 | Nyheter
DKCO Advokatbyrås sakkunniga Nathalie Myrskog, Aki Aapio och Sofia Saarikko gav deltagarna en järndos av information om rekryterings- och anställningsfrågor vid evenemanget som arrangerades av VASEK och Kust-Österbottens Företagare den 18 november.
Läs mera

Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021 | Nyheter
Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.
Läs mera

Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021 | Nyheter
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Läs mera

Prao visar arbetslivets olika möjligheter – Prao elevens tankar

12.11.2021 | Nyheter
Hej, jag är en prao elev på Vasaregionens Utveckling VASEK den här veckan.
Läs mera

Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021 | Nyheter
Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.
Läs mera

Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021 | Nyheter
Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett...
Läs mera

Nya företag startas aktivt – Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också till ägarskiften

08.11.2021 | Nyheter
Under perioden januari–september grundades det sammanlagt 150 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, vilket var 6 % mer än under motsvarande period i 2020. Att starta företag från noll är fortfarande det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också att överväga som ett alternativ att ta över ett fungerande företag.
Läs mera