Fishing with guide webCarina Rönn tar turister för fisketurer till Kvarken skärgård. Huvudsakligen fiskas gädda och abborre.

När man besöker Kvarkens skärgård lönar det sig att anlita en sakkunnig guide för att få de bästa upplevelserna. En av världsarvsguiderna är Carina Rönn, vars företag Kvarken Nature & Fishing Tours erbjuder guidade fisketurer och vandringar.

Fisketurerna är de mest efterfrågade:

– I Kvarkens skärgård finns det rikligt med stenar. Om man inte tidigare har åkt båt i området, anlita gärna en guide på den första åkturen. Alla äger ju inte en båt eller känner till de bästa fiskeplatserna och då är det bra att utforska skärgården tillsammans med en guide. Enligt behov kommer jag även att undervisa alla nybörjare i grunderna för fiske, lovar Rönn.

Kvarken Nature & Fishing Tours kunder kommer både från Finland och utomlands, exempelvis från Frankrike och Storbritannien. Största delen av alla som kommer från Finland är företagskunder, som har sina rekreationsdagar.

– Britterna i allmänhet är förtjusta i regionens natur och dess mångfald. På fisketurerna i skärgården möter man bara ett fåtal andra båtar. Britterna använder ofta ordet "wilderness" när de beskriver tiden de spenderar i skärgården. De kan vara en hel vecka ute på sina fisketurer, berättar Rönn.

Utländska turister lockas med produktpaket

metsaretki webUtöver fisketurer ordnar Carina Rönn även vandringsturer för turister.

Rönn anser att det bästa med Kvarkens skärgård är en kombination av naturen och upplevelser. Det finns en efterfrågan på programtjänster som är förknippade mad naturen, eftersom särskilt de utländska turisterna vill ha programtjänster.

Turismföretagarna har börjat göra samarbete kring produktpaket för att locka turister till regionen. Produktpaketens utveckling möjliggörs av företagsgrupp projektet Archipelago Attractions, vilket administreras av VASEK. De gemensamma produktpaketen utvecklas av förutom Kvarken Nature & Fishing Tours även Kalle’s Inn, AWAY Tourism ja Qvarken Boat Charter.

– Företagaren Freddi Skott från Kalle´s Inn kom på en idé om projektet och bad också mig att delta. Jag deltar gärna, eftersom jag tror att man genom det kan få fler kunder, säger Rönn.

Det primära målet för företagsgruppsprojektet är att samla ett begränsat, men tillräckligt stort antal återförsäljare och agenter, som ska ta med turismproduktpaketen till sina utbud. Några researrangörer har redan besökt regionen, och till exempel förra vintern har Rönn fört asiatiska researrangörer ut på isen för pilkning.

NTM-centralens utvecklingsexpert Petri Svanbäck anser att regionen kommer att få allt fler turister genom projektet:
– Företagarna som deltar i projektet är kunniga och de klarar sig bra med de höga krav, som utländska turister ofta ställer, säger han.

Text: VASEK

Foton: Esa Siltaloppi Media

Läs mer om Tillväxt genom information &  Archipelago Attractions

lippu ja tunnuslause svenska 300pxELY LA03 Logo SV B3 RGB 200px 72dpimaaseutu2020-svenska-oranssi

‹ Gå till "Nyheter"