Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022

Y5A1272 3Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.

Kvarken Brewery är också Vasaregionens kandidat i den nationella tävlingen Årets Nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland rf. Årets Nyföretagare på nationell nivå och publikens favorit premieras i november 2022 i samband med Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s delegations möte.

Öl och skärgårdshistoria i ett och samma paket

I år var kriterierna för valet till utmärkelsen Årets Nyföretagare i Vasaregionen att företaget har gjort ett gott resultat, varit synligt och använt sig av lokal historia i marknadsföringen.

– Valet påverkades också av att företagsverksamheten är omfattande på många olika områden, att affärsverksamheten utvecklats positivt och att företagarna nätverkat och samarbetat med andra företag inom samma bransch, vilket har sänkt kostnaderna och gjort affärsverksamheten förnuftigare, säger Tommi Virkama, direktör för Startia.

Kvarken Brewerys sortiment omfattar bland annat världsarvs- och säsongsöl.

– Vi har ända från början byggt vårt varumärke kring världsarvet i Kvarkens skärgård, säger Willför. Varje världsarvsöl från Kvarken Brewery lyfter fram en egen berättelse om skärgårdens historia.

– The Smuggler Golden Ale är till exempel inspirerad av förbudstiden, då skärgården var ett gömställe för spritsmugglare, säger han.

Startia hjälper dig att starta företag

Kvarken Brewery föddes när Patrik Willför undervisade i ölbryggning på dåvarande Vasa Arbis 2016. En av hans elever var Patrik Björkman.

– Patte (Patrik Björkman) frågade om jag ville starta ett bryggeri tillsammans med honom och Tore. Jag tänkte, att tja, varför inte. Det är lättare att starta ett företag och investera när man är tre, säger Willför.

När trion beslöt sig för att starta bryggeriet hade de alla haft vitt skilda karriärer – Willför som översättare, Patrik Björkman som restaurangägare och Tore som försäljare.

– Eftersom Patte var den enda som hade erfarenhet av företagande, bestämde vi oss för att vända oss till Startia. Vi fick hjälp av Tommi Virkama och Stefan Råback, erinrar sig Willför.

Företagsrådgivaren på Startia gav råd till de nyetablerade bryggeriföretagarna i frågor gällande bland annat tillståndsärenden, utarbetande av en affärsplan och ansökan om startpeng.

En andra restaurang, automatisering – blicken riktad mot framtiden

Kvarken Brewery ser med tillförsikt på framtiden. Man funderar på att öppna en Gastropub till närmare Vasa centrum och automatisering är också något som lockar.

– Vi vill föra ut våra ölsorter också till butiker i Björneborg, Tammerfors och Åbo. Vi har för närvarande tio öl i standardproduktion, med en årlig produktion på cirka 40 000 liter. En automatiserad tillverkning skulle möjliggöra större produktionsvolymer och minska arbetsbelastningen, som ibland är ganska hög i ett litet bryggeri som det här, säger Willför.

 

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia är en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Startia är ett av Finlands 31 nyföretagscentrum och fyller 30 år i år.
Under den tid som Startia har funnits har man betjänat mer än 10 300 kunder och tack vare den startrådgivning man ger har över 4 500 nya företag etablerats i Vasaregionen. Varje år betjänar Startia över 700 kunder som planerar att starta företag.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera