Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022

Y5A1272 3Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.

Kvarken Brewery är också Vasaregionens kandidat i den nationella tävlingen Årets Nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland rf. Årets Nyföretagare på nationell nivå och publikens favorit premieras i november 2022 i samband med Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s delegations möte.

Öl och skärgårdshistoria i ett och samma paket

I år var kriterierna för valet till utmärkelsen Årets Nyföretagare i Vasaregionen att företaget har gjort ett gott resultat, varit synligt och använt sig av lokal historia i marknadsföringen.

– Valet påverkades också av att företagsverksamheten är omfattande på många olika områden, att affärsverksamheten utvecklats positivt och att företagarna nätverkat och samarbetat med andra företag inom samma bransch, vilket har sänkt kostnaderna och gjort affärsverksamheten förnuftigare, säger Tommi Virkama, direktör för Startia.

Kvarken Brewerys sortiment omfattar bland annat världsarvs- och säsongsöl.

– Vi har ända från början byggt vårt varumärke kring världsarvet i Kvarkens skärgård, säger Willför. Varje världsarvsöl från Kvarken Brewery lyfter fram en egen berättelse om skärgårdens historia.

– The Smuggler Golden Ale är till exempel inspirerad av förbudstiden, då skärgården var ett gömställe för spritsmugglare, säger han.

Startia hjälper dig att starta företag

Kvarken Brewery föddes när Patrik Willför undervisade i ölbryggning på dåvarande Vasa Arbis 2016. En av hans elever var Patrik Björkman.

– Patte (Patrik Björkman) frågade om jag ville starta ett bryggeri tillsammans med honom och Tore. Jag tänkte, att tja, varför inte. Det är lättare att starta ett företag och investera när man är tre, säger Willför.

När trion beslöt sig för att starta bryggeriet hade de alla haft vitt skilda karriärer – Willför som översättare, Patrik Björkman som restaurangägare och Tore som försäljare.

– Eftersom Patte var den enda som hade erfarenhet av företagande, bestämde vi oss för att vända oss till Startia. Vi fick hjälp av Tommi Virkama och Stefan Råback, erinrar sig Willför.

Företagsrådgivaren på Startia gav råd till de nyetablerade bryggeriföretagarna i frågor gällande bland annat tillståndsärenden, utarbetande av en affärsplan och ansökan om startpeng.

En andra restaurang, automatisering – blicken riktad mot framtiden

Kvarken Brewery ser med tillförsikt på framtiden. Man funderar på att öppna en Gastropub till närmare Vasa centrum och automatisering är också något som lockar.

– Vi vill föra ut våra ölsorter också till butiker i Björneborg, Tammerfors och Åbo. Vi har för närvarande tio öl i standardproduktion, med en årlig produktion på cirka 40 000 liter. En automatiserad tillverkning skulle möjliggöra större produktionsvolymer och minska arbetsbelastningen, som ibland är ganska hög i ett litet bryggeri som det här, säger Willför.

 

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia är en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Startia är ett av Finlands 31 nyföretagscentrum och fyller 30 år i år.
Under den tid som Startia har funnits har man betjänat mer än 10 300 kunder och tack vare den startrådgivning man ger har över 4 500 nya företag etablerats i Vasaregionen. Varje år betjänar Startia över 700 kunder som planerar att starta företag.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9 en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad. Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Läs mera

Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022 | Nyheter
Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.
Läs mera

Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022 | Nyheter
Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket...
Läs mera

Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022 | Nyheter
”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.
Läs mera

Startia 30 år - Startia tidningen delas ut till varje hushåll

07.09.2022 | Nyheter
Hur startar du ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta eget? Vilka är de bästa tipsen för nya företagare från företag som är verksamma i Vasaregionen? Du hittar svar på dessa i Startia-tidningen, som delas ut idag 7.9. till varje hushåll i Vasaregionen.
Läs mera

Den andra ERUF-projektansökan i ekosystemavtalet öppnas 15.9

06.09.2022 | Nyheter
Den första ERUF-projektansökan med anknytning till ekosystemavtalen utlystes i maj och den andra ansökningsomgången öppnas 15.9. Den här gången finns det cirka 565 000 euro att dela ut i finansiering för projekt, som främjar de tre åtgärdshelhetsmålen som fastslagits i Vasas ekosystemavtal: ett klimatneutralt Vasa 202X, utvecklande av hamnområdet och utvecklande av forskningsinfrastrukturen. Ansökningstiden går ut 19.10.2022.
Läs mera

Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022 | Nyheter
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.
Läs mera

Ändringar i avtalet mellan aktörerna på GigaVaasa-området – den aktiva diskussionen om hur man ska g

02.09.2022 | Nyheter
Det finska bolaget Grafintec Oy och det indiska Epsilon Advanced Materials, som har gjort en tomtreservering på GigaVaasa-området, har i ett börsmeddelande meddelat att de häver sitt samarbetsavtal. Vasa stad fortsätter dock förhandlingarna med båda företagen.
Läs mera