Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020

 

Julia Peltomäki.

       Julia Peltomäki gläder över att få jobba för fullt igen.

 

Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. 

– Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där man ser resultatet av sitt jobb direkt. Som plus i kanten är mina kollegor och kunder alldeles härliga, berättar Peltomäki glatt. 

Peltomäki hoppade i företagandet genast efter att hon blivit klar med sina studier. Att bli egenföretagare var ett naturligt val för Peltomäki eftersom det var någonting som talades mycket om och uppmuntrades till jämnt i skolan. 

– Att bli företagare kändes faktiskt som det ända vettiga valet för mig. Jag fascinerades över att få bli min egen chef. I Finland talas det ofta om företagandet i en negativ ton. Det sägs att det inte lönar sig eftersom det är så utmanande och dyrt, samt att som företagare har man svårt att ta semester, kommenterar hon. 

Peltomäki såg ändå företagandet ur en annan synvinkel. Hon bestämde sig för att själv ta reda på hur det egentligen var och om företagandet verkligen var så svårt som det talades. 

– Jag upplever företagandet som någonting väldigt fritt – jag får arbeta så mycket jag vill. Jag vill inte påstå att det bara är lätt och roligt hela tiden, men att vara företagare har många bra sidor. Det här är definitivt min grej och jag skulle inte byta bort det mera, säger Peltomäki. 

På våren hamnade Peltomäki i en knepig situation när ungefär 90 procent av Basement Barbers kunder försvann på grund av coronan och salongen stängdes i sex veckor. Då föll salongens inkomster till noll.

– Vår bransch var speciellt känslig under coronaläget, eftersom våra tjänster inte är så nödvändiga för folk i en situation som denna och många valde att klippa sig mer sällan. Flera jobbade hemifrån och då var det inte lika viktigt att frisyren var i skick, konstaterar hon. 

Peltomäki ansökte om ensamföretagarstödet via VASEK och beviljades stödet. 

– Jag är väldigt tacksam att stödsumman på 2 000 € beviljades mig. Jag använde summan till stolhyran och för att betala andra löpande kostnader. Jag gjorde också inköp som var nödvändiga för att kunna försäkra så bra hygien som möjligt i salongen, det vill säga till exempel desinficeringsmedel och nya kappor för kunderna, berättar hon. 

Nu har Basement Barbers öppet igen och Peltomäki säger att de börjar ha en hel del kunder. 

– Jag har gjort nästan hela dagar på sistone. Det känns bra att få arbeta nästan som vanligt igen. På grund av coronan tog vi i bruk tidsbeställning så att vi får varje kunds kontaktinformation i systemet. På detta sätt kan vi kontakta alla kunder ifall vi skulle ha sådan otur att någon i salongen skulle insjukna i corona, förklarar hon.   

Sommarsemestern blir kortare i år för Peltomäki än normalt. Hon väntar ändå ivrigt på kommande semestern och berättar glatt om sina semesterplaner.  

– Jag kommer att ha en och en halv veckas semester i sommar. Då skall jag och min man till Lappland och fiska. Vi packar med våra cyklar och bygger sängar åt oss i paketbilen där vi kommer att övernatta under resan, berättar Peltomäki.

  ‹ Gå till "Nyheter"

Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020 | Nyheter
Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.
Läs mera

Utvecklandet av logistik och transportservice kommer upp i full fart igen

03.08.2020 | Nyheter
Idag inleder PM Matias Båsk sitt vikariat som projektchef/logistikexpert på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, efter att ha tagit tjänstledigt från sitt arbete som Korsholms kommuns näringslivschef. Han valdes till uppgiften redan i våras och kommer att fungera på VASEK som logistikexpert och vikariera för projektchefen i MoveIT-projektet 3.8.2020–31.7.2021.
Läs mera

Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020 | Nyheter
Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. – Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där...
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

31.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.07.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

E Nyman Design fick en intensiv jobbsommar efter en lugn period under coronaläget

23.07.2020 | Nyheter
Elin Nyman jobbar som ensamföretagare inom grafisk design. Hennes uppgift som grafiker är att visuellt presentera budskapet bakom sin kunds produkt eller tjänst.
Läs mera

Blombutiken i Kvevlax återhämtar sig efter coronakrisen

16.07.2020 | Nyheter
Ellinor Lundström har drivit egen blombutik Nigellas blommor och presenter sedan hon var 22 år gammal. I sin blombutik i Kvevlax säljer hon bland annat snittblommor, krukväxter och begravningsbuketter. Hon säljer också handgjorda kort och smycken som hon själv tillverkat samt porslinänglar, nallar och andra leksaker och prydnader, som passar att köpas som present till olika tillställningar.
Läs mera

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera