Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020

 

Julia Peltomäki.

       Julia Peltomäki gläder över att få jobba för fullt igen.

 

Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. 

– Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där man ser resultatet av sitt jobb direkt. Som plus i kanten är mina kollegor och kunder alldeles härliga, berättar Peltomäki glatt. 

Peltomäki hoppade i företagandet genast efter att hon blivit klar med sina studier. Att bli egenföretagare var ett naturligt val för Peltomäki eftersom det var någonting som talades mycket om och uppmuntrades till jämnt i skolan. 

– Att bli företagare kändes faktiskt som det ända vettiga valet för mig. Jag fascinerades över att få bli min egen chef. I Finland talas det ofta om företagandet i en negativ ton. Det sägs att det inte lönar sig eftersom det är så utmanande och dyrt, samt att som företagare har man svårt att ta semester, kommenterar hon. 

Peltomäki såg ändå företagandet ur en annan synvinkel. Hon bestämde sig för att själv ta reda på hur det egentligen var och om företagandet verkligen var så svårt som det talades. 

– Jag upplever företagandet som någonting väldigt fritt – jag får arbeta så mycket jag vill. Jag vill inte påstå att det bara är lätt och roligt hela tiden, men att vara företagare har många bra sidor. Det här är definitivt min grej och jag skulle inte byta bort det mera, säger Peltomäki. 

På våren hamnade Peltomäki i en knepig situation när ungefär 90 procent av Basement Barbers kunder försvann på grund av coronan och salongen stängdes i sex veckor. Då föll salongens inkomster till noll.

– Vår bransch var speciellt känslig under coronaläget, eftersom våra tjänster inte är så nödvändiga för folk i en situation som denna och många valde att klippa sig mer sällan. Flera jobbade hemifrån och då var det inte lika viktigt att frisyren var i skick, konstaterar hon. 

Peltomäki ansökte om ensamföretagarstödet via VASEK och beviljades stödet. 

– Jag är väldigt tacksam att stödsumman på 2 000 € beviljades mig. Jag använde summan till stolhyran och för att betala andra löpande kostnader. Jag gjorde också inköp som var nödvändiga för att kunna försäkra så bra hygien som möjligt i salongen, det vill säga till exempel desinficeringsmedel och nya kappor för kunderna, berättar hon. 

Nu har Basement Barbers öppet igen och Peltomäki säger att de börjar ha en hel del kunder. 

– Jag har gjort nästan hela dagar på sistone. Det känns bra att få arbeta nästan som vanligt igen. På grund av coronan tog vi i bruk tidsbeställning så att vi får varje kunds kontaktinformation i systemet. På detta sätt kan vi kontakta alla kunder ifall vi skulle ha sådan otur att någon i salongen skulle insjukna i corona, förklarar hon.   

Sommarsemestern blir kortare i år för Peltomäki än normalt. Hon väntar ändå ivrigt på kommande semestern och berättar glatt om sina semesterplaner.  

– Jag kommer att ha en och en halv veckas semester i sommar. Då skall jag och min man till Lappland och fiska. Vi packar med våra cyklar och bygger sängar åt oss i paketbilen där vi kommer att övernatta under resan, berättar Peltomäki.

  ‹ Gå till "Nyheter"

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera

Ägarskiftesrådgivningen lugnade inte helt ner sig ens under coronatiden

07.10.2020 | Nyheter
Till följd av coronasituationen fick VASEKs företagsrådgivning omorganisera sina företagstjänster och fokuserade på att hjälpa företag med de ekonomiska problem som orsakades av coronapandemin. Samtidigt skedde en tillfällig minskning av antalet kunder i start- och agärskiftesrådgivningen. – Under våren och sommaren främjades emellertid redan pågående ägar- eller generationsskiftesprocesser.
Läs mera