Kunderna återvände - Julia Peltomäki har fullt upp på barberarsalongen igen

31.07.2020

 

Julia Peltomäki.

       Julia Peltomäki gläder över att få jobba för fullt igen.

 

Julia Peltomäki är ensamföretagare i Vasa centrum på barberarsalongen Basement Barbers. Hon har jobbat som frisör nu i 2,5 år. 

– Jag har hyrt en stol på Basement Barbers nu i ungefär ett år, så i princip är jag ensamföretagare. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete! Jag har alltid varit en hantverksmänniska och velat arbeta med något kreativt där man ser resultatet av sitt jobb direkt. Som plus i kanten är mina kollegor och kunder alldeles härliga, berättar Peltomäki glatt. 

Peltomäki hoppade i företagandet genast efter att hon blivit klar med sina studier. Att bli egenföretagare var ett naturligt val för Peltomäki eftersom det var någonting som talades mycket om och uppmuntrades till jämnt i skolan. 

– Att bli företagare kändes faktiskt som det ända vettiga valet för mig. Jag fascinerades över att få bli min egen chef. I Finland talas det ofta om företagandet i en negativ ton. Det sägs att det inte lönar sig eftersom det är så utmanande och dyrt, samt att som företagare har man svårt att ta semester, kommenterar hon. 

Peltomäki såg ändå företagandet ur en annan synvinkel. Hon bestämde sig för att själv ta reda på hur det egentligen var och om företagandet verkligen var så svårt som det talades. 

– Jag upplever företagandet som någonting väldigt fritt – jag får arbeta så mycket jag vill. Jag vill inte påstå att det bara är lätt och roligt hela tiden, men att vara företagare har många bra sidor. Det här är definitivt min grej och jag skulle inte byta bort det mera, säger Peltomäki. 

På våren hamnade Peltomäki i en knepig situation när ungefär 90 procent av Basement Barbers kunder försvann på grund av coronan och salongen stängdes i sex veckor. Då föll salongens inkomster till noll.

– Vår bransch var speciellt känslig under coronaläget, eftersom våra tjänster inte är så nödvändiga för folk i en situation som denna och många valde att klippa sig mer sällan. Flera jobbade hemifrån och då var det inte lika viktigt att frisyren var i skick, konstaterar hon. 

Peltomäki ansökte om ensamföretagarstödet via VASEK och beviljades stödet. 

– Jag är väldigt tacksam att stödsumman på 2 000 € beviljades mig. Jag använde summan till stolhyran och för att betala andra löpande kostnader. Jag gjorde också inköp som var nödvändiga för att kunna försäkra så bra hygien som möjligt i salongen, det vill säga till exempel desinficeringsmedel och nya kappor för kunderna, berättar hon. 

Nu har Basement Barbers öppet igen och Peltomäki säger att de börjar ha en hel del kunder. 

– Jag har gjort nästan hela dagar på sistone. Det känns bra att få arbeta nästan som vanligt igen. På grund av coronan tog vi i bruk tidsbeställning så att vi får varje kunds kontaktinformation i systemet. På detta sätt kan vi kontakta alla kunder ifall vi skulle ha sådan otur att någon i salongen skulle insjukna i corona, förklarar hon.   

Sommarsemestern blir kortare i år för Peltomäki än normalt. Hon väntar ändå ivrigt på kommande semestern och berättar glatt om sina semesterplaner.  

– Jag kommer att ha en och en halv veckas semester i sommar. Då skall jag och min man till Lappland och fiska. Vi packar med våra cyklar och bygger sängar åt oss i paketbilen där vi kommer att övernatta under resan, berättar Peltomäki.

  ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera