Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022

097A1562 1920px

I början av hösten var dussintals företag till salu i Vasaregionen. VASEKs ägarskiftesexperter Kjell Nydahl och Antti Alasaari hade på sin lista 64 företag som letade efter en ny ägare i augusti. En del av dem är i så kallad tyst försäljning, så inga försäljningsannonser finns på dem varken på nätet eller i dagstidningarna. Företagen som var och är fortvarande på listan representerar flera olika branscher: restauranger, olika företag inom handels- eller tjänstesektorn eller småindustriföretag.

Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.

– Det finns serie-entreprenörer som ständigt letar efter nya affärsmöjligheter. Dessutom finns det företagare som letar efter andra företag i samma bransch för att växa sin egen verksamhet. Antingen genom att slå samman funktionerna, eller så att verksamheten i köparens eget företag diversifieras. Ibland vill man köpa ut en konkurrent, andra gånger vill man köpa kunder. Det blir allt vanligare att ett företag köps ut på grund av sin kompetenta arbetskraft, säger Alasaari.

Efterfrågan särskilt på företag som tillverkar egna produkter

097A1270 rajattu

Enligt Nydahl frågar köparkandidater oftast små industriföretag, företag som tillverkar egna produkter eller företag inom handeln.

– Om du har produktionsverksamhet, lönsamt detaljhandels- eller industriföretag och det har kommit i tankar att det kan vara aktuellt att sälja företaget, lönar det sig att informera oss om din vilja att sälja. Om en intresserad köparkandidat frågar oss om ett liknande företag, vet vi att föra säljaren och köparkandidaten ihop. Naturligtvis är vår tjänst konfidentiell, så vi lämnar inte ut information som identifierar företaget till köparkandidaten utan säljarens tillstånd, betonar Nydahl.

Företagsköpsförhandlingar omfattar ofta sekretessavtal och ibland intentionsavtal och fortsätter i en viss ordning. VASEKs ägarskiftesexperter hjälper båda parter i transaktionen att fortsätta i rätt ordning i processen.

  • Bekanta dig även med ägarskiftesguider. Det finns egna guider till både köpare och säljare! Ladda ner guiden här 

Företaget i försäljningsskick

Om man kommer till insikt, efter att man har läst den här artikeln,  att man kunde sälja sitt företag, uppmanar Nydahl och Alasaari att börja med att sätta företaget i försäljningsskick.

– Vi har en lista med mer än 20 köpare, så det kan hända att du snabbt hittar en ny ägare för din verksamhet, säger de.

– Organisera ditt företag så att det är så attraktivt som möjligt att köpa. Företaget ska vara lönsamt, ha bra produkter och fungerande kundrelationer. Om möjligt, sträva efter att göra företagets verksamhet så oberoende som möjligt från ditt eget arbete. Ordna all dokumentation i ordning och håll dina tillstånd uppdaterade. Kontrollera också att alla företagets avtal, inklusive anställningsavtal, har dokumenterats, Alasaari listar och påminner ännu om att läsa ägarskiftesguiden riktad till säljaren av företaget.

Startias sakkunnigpartner bokföringsbyrå Bäck & Vilén påminner om den rätta tajmingen av företagsaffärer:

– Har du för avsikt att sälja ditt företag så ska du göra det när företaget går så bra som möjligt, eftersom du då får mest ur det. Det lönar sig dessutom att fatta beslutet i god tid innan pensionen, när du har orken och slutspurten kvar i kroppen – företagsaffärer kan vara utmattande, säger Bäck & Viléns företagskonsult Per Vilén.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera