Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022

097A1562 1920px

I början av hösten var dussintals företag till salu i Vasaregionen. VASEKs ägarskiftesexperter Kjell Nydahl och Antti Alasaari hade på sin lista 64 företag som letade efter en ny ägare i augusti. En del av dem är i så kallad tyst försäljning, så inga försäljningsannonser finns på dem varken på nätet eller i dagstidningarna. Företagen som var och är fortvarande på listan representerar flera olika branscher: restauranger, olika företag inom handels- eller tjänstesektorn eller småindustriföretag.

Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.

– Det finns serie-entreprenörer som ständigt letar efter nya affärsmöjligheter. Dessutom finns det företagare som letar efter andra företag i samma bransch för att växa sin egen verksamhet. Antingen genom att slå samman funktionerna, eller så att verksamheten i köparens eget företag diversifieras. Ibland vill man köpa ut en konkurrent, andra gånger vill man köpa kunder. Det blir allt vanligare att ett företag köps ut på grund av sin kompetenta arbetskraft, säger Alasaari.

Efterfrågan särskilt på företag som tillverkar egna produkter

097A1270 rajattu

Enligt Nydahl frågar köparkandidater oftast små industriföretag, företag som tillverkar egna produkter eller företag inom handeln.

– Om du har produktionsverksamhet, lönsamt detaljhandels- eller industriföretag och det har kommit i tankar att det kan vara aktuellt att sälja företaget, lönar det sig att informera oss om din vilja att sälja. Om en intresserad köparkandidat frågar oss om ett liknande företag, vet vi att föra säljaren och köparkandidaten ihop. Naturligtvis är vår tjänst konfidentiell, så vi lämnar inte ut information som identifierar företaget till köparkandidaten utan säljarens tillstånd, betonar Nydahl.

Företagsköpsförhandlingar omfattar ofta sekretessavtal och ibland intentionsavtal och fortsätter i en viss ordning. VASEKs ägarskiftesexperter hjälper båda parter i transaktionen att fortsätta i rätt ordning i processen.

  • Bekanta dig även med ägarskiftesguider. Det finns egna guider till både köpare och säljare! Ladda ner guiden här 

Företaget i försäljningsskick

Om man kommer till insikt, efter att man har läst den här artikeln,  att man kunde sälja sitt företag, uppmanar Nydahl och Alasaari att börja med att sätta företaget i försäljningsskick.

– Vi har en lista med mer än 20 köpare, så det kan hända att du snabbt hittar en ny ägare för din verksamhet, säger de.

– Organisera ditt företag så att det är så attraktivt som möjligt att köpa. Företaget ska vara lönsamt, ha bra produkter och fungerande kundrelationer. Om möjligt, sträva efter att göra företagets verksamhet så oberoende som möjligt från ditt eget arbete. Ordna all dokumentation i ordning och håll dina tillstånd uppdaterade. Kontrollera också att alla företagets avtal, inklusive anställningsavtal, har dokumenterats, Alasaari listar och påminner ännu om att läsa ägarskiftesguiden riktad till säljaren av företaget.

Startias sakkunnigpartner bokföringsbyrå Bäck & Vilén påminner om den rätta tajmingen av företagsaffärer:

– Har du för avsikt att sälja ditt företag så ska du göra det när företaget går så bra som möjligt, eftersom du då får mest ur det. Det lönar sig dessutom att fatta beslutet i god tid innan pensionen, när du har orken och slutspurten kvar i kroppen – företagsaffärer kan vara utmattande, säger Bäck & Viléns företagskonsult Per Vilén.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9 en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad. Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Läs mera

Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022 | Nyheter
Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.
Läs mera

Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022 | Nyheter
Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket...
Läs mera

Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022 | Nyheter
”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.
Läs mera

Startia 30 år - Startia tidningen delas ut till varje hushåll

07.09.2022 | Nyheter
Hur startar du ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta eget? Vilka är de bästa tipsen för nya företagare från företag som är verksamma i Vasaregionen? Du hittar svar på dessa i Startia-tidningen, som delas ut idag 7.9. till varje hushåll i Vasaregionen.
Läs mera

Den andra ERUF-projektansökan i ekosystemavtalet öppnas 15.9

06.09.2022 | Nyheter
Den första ERUF-projektansökan med anknytning till ekosystemavtalen utlystes i maj och den andra ansökningsomgången öppnas 15.9. Den här gången finns det cirka 565 000 euro att dela ut i finansiering för projekt, som främjar de tre åtgärdshelhetsmålen som fastslagits i Vasas ekosystemavtal: ett klimatneutralt Vasa 202X, utvecklande av hamnområdet och utvecklande av forskningsinfrastrukturen. Ansökningstiden går ut 19.10.2022.
Läs mera

Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022 | Nyheter
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.
Läs mera

Ändringar i avtalet mellan aktörerna på GigaVaasa-området – den aktiva diskussionen om hur man ska g

02.09.2022 | Nyheter
Det finska bolaget Grafintec Oy och det indiska Epsilon Advanced Materials, som har gjort en tomtreservering på GigaVaasa-området, har i ett börsmeddelande meddelat att de häver sitt samarbetsavtal. Vasa stad fortsätter dock förhandlingarna med båda företagen.
Läs mera