Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024

Kosmetiikkalainsaadanto artikkeli paivitetty

I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.

EU:s kosmetikaförordning och kosmetikalagen definierar kraven på kosmetika och kosmetiska produkter som är avsedda för såväl konsument- som yrkesmässigt bruk. Med kosmetika avses produkter som rengör, ändrar doft, skyddar, bevarar eller tar bort lukt. Värt att notera är att kosmetika inte får marknadsföras som läkemedelspreparat.

För att gynna rättvis konkurrens och förhindra vilseledande reklam har marknadsföringen av kosmetika definierats i Europeiska kommissionens förordning om gemensamma kriterier för påståenden om kosmetikaprodukter (nr 655/2013). Huvudregeln är att konsumenten eller yrkespersonen ska kunna göra ett välgrundat val utgående från marknadsföringen. Påståendena ska därför vara ärliga, sanningsenliga, förståeliga och nyttiga.

Den ansvarige personen och distributören har olika skyldigheter

Som företagare inom kosmetikabranschen är steg ett att kontrollera om du räknas som ansvarig person eller enbart som distributör. Den ansvarige är en person eller ett företag inom EU/EES-området som tillverkar eller importerar produkten eller som utsetts till ansvarsperson. Distributören kan också i vissa fall vara den ansvarige personen. Om du är ansvarig för kosmetikan måste du se till att en säkerhetsutredning görs innan produkten går till försäljning. Det är din skyldighet att se till att kosmetikaprodukten följer säkerhetskraven och inte innehåller helt eller delvis förbjudna råvaror. 

Om du säljer eller i övrigt distribuerar kosmetiska produkter till konsumenter eller detaljaffärer inom EU/EES-området men inte själv tillverkar kosmetikan räknas du enbart som distributör av produkten. Som distributör i Finland är du till exempel skyldig att översätta produktens användningsområde från finska till svenska och du måste se till att du enbart säljer produkter som är lagenliga.

Såväl den ansvariga personen som distributören ansvarar för att se till att produktens marknadsföringspåståenden uppfyller kriterierna.

– Vid direktimport glömmer många bort att kontrollera vilka bestämmelser som bör beaktas, vilka tillstånd som krävs och vad som gäller vid tullning, säger VASEKs företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars och fortsätter:

– Du är inte ensam i regelträsket, vi hjälper gärna till med att ta reda på vilka skyldigheter och rättigheter du har och reda ut hurudana tillstånd du behöver.‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera