KokoKoira uppstod av intresse och passion

11.06.2019

IMG 5117Elina Rönnholms (till vänster) pumi Heili njuter av behandlingen. ”Den högra sidan är lite spändare”, märker Niemistö. Heili har varit med om en liten agilityolycka, och massage samt laserbehandling har haft en betydande roll i återhämtningen. Nu vårdas muskulaturen innan den viktiga kvalifikationstävlingen och elittävlingen som innebär en utlandsresa.

Pumi Heili ligger avslappnad mellan hundmassör Maarit Niemistös ben och njuter när massören går igenom hennes muskler en i taget. Heili har framför sig agilitylandslagets kvalifikationstävling samt senare på sommaren agilitys European Open-tävling i Holland, så för henne gäller det att ha kroppen i skick som vilken annan idrottare som helst.

Niemistö, som grundat KokoKoira i november, vill uppmärksamma även så kallade hemmahundars ägare att vårda sina hundars muskulatur:

– Hemmahundar har på samma sätt stela muskler och nedsatt ämnesomsättning som hundar med hundsportsbakgrund. Hemmahundar rör ofta på sig ganska ensidigt och endast på jämnt underlag, vilket leder till en obalans i muskulaturen. Speciellt om hunden slutar hoppa upp i soffan eller i bilen, använder sig inte av alla gångarterna eller går snett eller med ofullständiga rörelser, lönar det sig att föra hunden på massage. En hund som är aktivt sysselsatt med hundsporter borde gå på behandling med 4–6 veckors mellanrum, hemmahundar med kanske 8–12 veckors mellanrum, påminner Niemistö och fortsätter:

– Hundar är skickliga på att dölja sin smärta och ägaren lägger nödvändigtvis inte genast märke till att hunden skulle ha stelhet i musklerna. Efter några behandlingsgånger kan denne dock märka att de för hunden karakteristiska sätten att röra sig återvänder, även om ingen märkt deras uteblivande.

IMG 5176Niemistös egen tävlingshund är bordercollien Marwin, som är Finlands lydnadsmästare och ett riktigt ånglok på agilitybanan. Shetland sheepdog Alma i sin tur är dotterns första egna hund. I KokoKoiras tjänster ingår även skolningar på grund- och tävlingsnivå. ”Man behöver inte stå över mina skolningar på grund av brist på barnvakt. Skolningarna är till för att träna inför vardagen och barn finns det alltid i världen. Det är ingen vits med att träna i en skyddad bubbla. Barn som flänger och far omkring erbjuder en realistisk rubbning i träningen.”

Niemistös väg till företagande hade sitt ursprung i intresse och passion. Hon har med sina hundar sysslat med lydnadsträning och agility redan i flera år. I takt med den framgångsrika tävlingskarriären väcktes först ett behov att öka kunskapen om de egna hundarnas vård och sedan att dela med sig av sin kunskap om hur man genom hundens kroppsvård bäst kan stöda rätt typ av träning. Hon har utbildat sig till hundmassör vid Kauhajoen evankelinen opisto.

I november 2018 besökte hon Nyföretagscentrum Startias rådgivning och då registrerades även firmanamnet KokoKoira.

– Det lönar sig precis för alla att gå till Startia och diskutera sin affärsplan. Jag fick massor med värdefull information om hur man ansöker om startpeng och Finnvera-lån, samt vägledning med olika byråer och dylikt. Tack vare Finnvera-lånet kunde jag skaffa all nödvändig utrustning och fick påbörja verksamheten genast på allvar, berättar Niemistö.

20190606 070449628 iOSNiemistö har ännu inte stött på en hund som inte skulle låta sig masseras. ”Vi går ändå alltid enligt hundens villkor. Med massagen mjukar vi först upp musklerna och sen förflyttar vi oss till laserterapi, som stimulerar blodcirkulationen och aktiverar cellerna. Senast lasern är den magiska knappen som får hunden att sluta ögonen och bara njuta av behandlingen.”

Med hjälp av Finnvera-lånet renoverades också en lokal för KokoKoira på bottenvåningen av Niemistös hem i Vasklot. I serviceutbudet ingår utöver massage och laserterapi även skolningstjänster och pälsvård. I det hemtrevliga utrymmet finns en tvättplats, trimningsbord och tre fasta burar där hundarna kan bekvämt vänta på sin behandlingstur. Ägaren kan på så sätt ta med flera hundar i lokalen samtidigt.

– Till KokoKoira kan man enligt överenskommelse föra hunden och hämta vid lämplig tidpunkt. Vid behov gör jag också hembesök. Till exempel den här Heilis flockkompis, den redan 16-åriga Tiki, besöker jag och behandlar hemma, så inte han behöver stressa resandet och det främmande stället.

Niemistö har som kund många hundar som håller på att återhämta sig från olika skador och operationer:

– Laserterapi rekommenderar jag åt hundar som lider av ledförslitning, belastningsskador eller inflammationer. Terapilasern producerar laserljus som sprider sig i vävnaden utan att skada den. Lasern framkallar biologisk respons, snabbar upp återhämtningen och lindrar smärta och inflammation.

KokoKoira har snabbt samlat ihop en stamkundskrets, och här har Niemistös egna fritidsintressen och nätverk i hundhobbykretsarna spelat en nyckelroll.

– Djungeltelegrafen har varit den bästa marknadsföringskanalen. Hundägare sätter värde på andra likasinnades rekommendationer när det gäller en viktig familjemedlem. KokoKoiras egen webbsida lanserades nyligen. Jag har också ingått partnerskap med olika hundföreningar.

20190606 071807746 iOSHeili och hennes flockkompis, bordercollien Teme väntar på godbitar, som Niemistö alltid bjuder på efter behandlingen. ”De lär sig fort att godbitar är på väg. Många försöker även inleda sitt besök via godisburken.”

Enligt Niemistö har det svåraste med företagande varit att hålla alla trådarna i händerna:

– Man måste vara beredd att vara flexibel med tidtabellerna enligt kundernas behov. Att ha lokaliteten i anslutning till hemmet underlättar nog vardagen och pusslet med barnens hämtande och förande. På lugnare dagar packar jag in barnen och hundarna i bilen och kör ut på utflykt. Med min tävlingshund Mauri går det bra att träna nästan var som helst, ler hon.

Startias tjänster för nya företagare Boka tid hos företagsrådgivare

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera