KokoKoira uppstod av intresse och passion

11.06.2019

IMG 5117Elina Rönnholms (till vänster) pumi Heili njuter av behandlingen. ”Den högra sidan är lite spändare”, märker Niemistö. Heili har varit med om en liten agilityolycka, och massage samt laserbehandling har haft en betydande roll i återhämtningen. Nu vårdas muskulaturen innan den viktiga kvalifikationstävlingen och elittävlingen som innebär en utlandsresa.

Pumi Heili ligger avslappnad mellan hundmassör Maarit Niemistös ben och njuter när massören går igenom hennes muskler en i taget. Heili har framför sig agilitylandslagets kvalifikationstävling samt senare på sommaren agilitys European Open-tävling i Holland, så för henne gäller det att ha kroppen i skick som vilken annan idrottare som helst.

Niemistö, som grundat KokoKoira i november, vill uppmärksamma även så kallade hemmahundars ägare att vårda sina hundars muskulatur:

– Hemmahundar har på samma sätt stela muskler och nedsatt ämnesomsättning som hundar med hundsportsbakgrund. Hemmahundar rör ofta på sig ganska ensidigt och endast på jämnt underlag, vilket leder till en obalans i muskulaturen. Speciellt om hunden slutar hoppa upp i soffan eller i bilen, använder sig inte av alla gångarterna eller går snett eller med ofullständiga rörelser, lönar det sig att föra hunden på massage. En hund som är aktivt sysselsatt med hundsporter borde gå på behandling med 4–6 veckors mellanrum, hemmahundar med kanske 8–12 veckors mellanrum, påminner Niemistö och fortsätter:

– Hundar är skickliga på att dölja sin smärta och ägaren lägger nödvändigtvis inte genast märke till att hunden skulle ha stelhet i musklerna. Efter några behandlingsgånger kan denne dock märka att de för hunden karakteristiska sätten att röra sig återvänder, även om ingen märkt deras uteblivande.

IMG 5176Niemistös egen tävlingshund är bordercollien Marwin, som är Finlands lydnadsmästare och ett riktigt ånglok på agilitybanan. Shetland sheepdog Alma i sin tur är dotterns första egna hund. I KokoKoiras tjänster ingår även skolningar på grund- och tävlingsnivå. ”Man behöver inte stå över mina skolningar på grund av brist på barnvakt. Skolningarna är till för att träna inför vardagen och barn finns det alltid i världen. Det är ingen vits med att träna i en skyddad bubbla. Barn som flänger och far omkring erbjuder en realistisk rubbning i träningen.”

Niemistös väg till företagande hade sitt ursprung i intresse och passion. Hon har med sina hundar sysslat med lydnadsträning och agility redan i flera år. I takt med den framgångsrika tävlingskarriären väcktes först ett behov att öka kunskapen om de egna hundarnas vård och sedan att dela med sig av sin kunskap om hur man genom hundens kroppsvård bäst kan stöda rätt typ av träning. Hon har utbildat sig till hundmassör vid Kauhajoen evankelinen opisto.

I november 2018 besökte hon Nyföretagscentrum Startias rådgivning och då registrerades även firmanamnet KokoKoira.

– Det lönar sig precis för alla att gå till Startia och diskutera sin affärsplan. Jag fick massor med värdefull information om hur man ansöker om startpeng och Finnvera-lån, samt vägledning med olika byråer och dylikt. Tack vare Finnvera-lånet kunde jag skaffa all nödvändig utrustning och fick påbörja verksamheten genast på allvar, berättar Niemistö.

20190606 070449628 iOSNiemistö har ännu inte stött på en hund som inte skulle låta sig masseras. ”Vi går ändå alltid enligt hundens villkor. Med massagen mjukar vi först upp musklerna och sen förflyttar vi oss till laserterapi, som stimulerar blodcirkulationen och aktiverar cellerna. Senast lasern är den magiska knappen som får hunden att sluta ögonen och bara njuta av behandlingen.”

Med hjälp av Finnvera-lånet renoverades också en lokal för KokoKoira på bottenvåningen av Niemistös hem i Vasklot. I serviceutbudet ingår utöver massage och laserterapi även skolningstjänster och pälsvård. I det hemtrevliga utrymmet finns en tvättplats, trimningsbord och tre fasta burar där hundarna kan bekvämt vänta på sin behandlingstur. Ägaren kan på så sätt ta med flera hundar i lokalen samtidigt.

– Till KokoKoira kan man enligt överenskommelse föra hunden och hämta vid lämplig tidpunkt. Vid behov gör jag också hembesök. Till exempel den här Heilis flockkompis, den redan 16-åriga Tiki, besöker jag och behandlar hemma, så inte han behöver stressa resandet och det främmande stället.

Niemistö har som kund många hundar som håller på att återhämta sig från olika skador och operationer:

– Laserterapi rekommenderar jag åt hundar som lider av ledförslitning, belastningsskador eller inflammationer. Terapilasern producerar laserljus som sprider sig i vävnaden utan att skada den. Lasern framkallar biologisk respons, snabbar upp återhämtningen och lindrar smärta och inflammation.

KokoKoira har snabbt samlat ihop en stamkundskrets, och här har Niemistös egna fritidsintressen och nätverk i hundhobbykretsarna spelat en nyckelroll.

– Djungeltelegrafen har varit den bästa marknadsföringskanalen. Hundägare sätter värde på andra likasinnades rekommendationer när det gäller en viktig familjemedlem. KokoKoiras egen webbsida lanserades nyligen. Jag har också ingått partnerskap med olika hundföreningar.

20190606 071807746 iOSHeili och hennes flockkompis, bordercollien Teme väntar på godbitar, som Niemistö alltid bjuder på efter behandlingen. ”De lär sig fort att godbitar är på väg. Många försöker även inleda sitt besök via godisburken.”

Enligt Niemistö har det svåraste med företagande varit att hålla alla trådarna i händerna:

– Man måste vara beredd att vara flexibel med tidtabellerna enligt kundernas behov. Att ha lokaliteten i anslutning till hemmet underlättar nog vardagen och pusslet med barnens hämtande och förande. På lugnare dagar packar jag in barnen och hundarna i bilen och kör ut på utflykt. Med min tävlingshund Mauri går det bra att träna nästan var som helst, ler hon.

Startias tjänster för nya företagare Boka tid hos företagsrådgivare

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

02.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Fredrik förverkligade drömmen om eget trädgårdsföretag

02.06.2020 | Nyheter
Det är högsäsong för trädgårdsföretagen, och sedan förra våren kan Fredrik Skeppar från Övermalax räkna in sig själv i den kategorin. Det första året som egenföretagare i branschen har varit bra och de tips Fredrik fick med sig från Startia och VASEK har tillsammans med ryktet om hans företag haft god utdelning.
Läs mera

Stödpengarna till förmån för regionens företag

01.06.2020 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs företagsrådgivningstjänster har använts flitigt under de senaste månaderna. På VASEKs företagstjänster har man hittills hjälpt över 470 olika företag med problemen och utvecklingsbehoven som coronasituationen orsakat.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

27.05.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Nyheter från MoveIT-projektet

26.05.2020 | Nyheter
En ny chaufför för transportprojektet och Vasa stad fick statsunderstöd för branding av kollektivtrafiken.
Läs mera

Vasa.fi går till final i FM i kommunmarknadsföring

25.05.2020 | Nyheter
Den unika regionala webbtjänsten vasa.fi har valts med till FM-finalen i kommunmarknadsföring. Enligt Kommunförbundet utgår de arbeten som har valts ut till finalen från ett omsorgsfullt varumärkesarbete och de har resulterat i förstärkt livskraft och utveckling.
Läs mera

Nyheter från CERM-projektet

20.05.2020 | Nyheter
Finland har sedan 2016 haft en nationell färdplan för cirkulär ekonomi. Nu skall Österbotten få en egen. Tillsammans med utvecklingsbolagen i Österbotten pågår som bäst arbetet med att ta fram en färdplan för hur Österbotten, med fokus på näringslivet, kan bli en föregångare också när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Läs mera

Hög tid att söka krisstöd för ensamföretagare

18.05.2020 | Nyheter
Yksinyrittäjien korona-avustus on ollut haettavissa jo jonkin aikaa. VASEKilla, jossa hakemukset käydään läpi ennen kuin ne lähetetään edelleen yrityksen kotikuntaan päätöksentekoa varten, on jo käsitelty yli 280 hakemusta.
Läs mera